mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Nervul oculomotor

Nervul oculomotor







Nervul oculomotor (al treilea nerv cranian) inerveaza muschii drepti medial, inferior si superior, muschiul oblic inferior, muschiul ridicator al pleoapei superioare si sfincterul irisului. Paralizia totala de nerv oculomotor produce ptoza si dilatarea pupilei, ochiul fiind deviat "in jos si spre exterior\", datorita activitatii muschilor drept lateral si oblic superior carora nu li se opune nici o rezistenta. Aceasta combinatie de semne este foarte clara. Diagnosticul unei paralizii incipiente sau partiale de nerv oculomotor este ce mai dificil. In aceasta situatie poate fi intalnita orice combinatie intre ptoza, midriaza si slabiciune a muschilor oculari inerti de nervul oculomotor. Examinarile frecvente seriate in timpul fazei evolutive a paraliziei impreuna cu un grad ridicat de suspiciune impiedica ratarea diagnosticului. Aparitia unei paralizii de nerv oculomotor cu afectare pupilara, indiferent de gradul acesteia, la un pacient altfel sanatos, mai ales cand este insotita de durere, ridica suspiciunea de anevrism al poligonului Willis. in cazul in care examenul RMN nu evidentiaza nici o leziune compresi, se practica o arteriograma in scopul excluderii unui anevrism de artera comunicanta posterioara sau de artera bazilara. Daca pupila este perfect normala, iar toate celelalte componente ale paraliziei de nerv oculomotor sunt prezente, anevrismul reprezinta o posibilitate atat de mica, incat angiograma este rareori indicata.




Lezarea nucleului oculomotor din mezencefalul rostral produce semne care difera de cele cauzate de o leziune a nervului propriu-zis. Este prezenta ptoza bilaterala, deoarece muschiul ridicator este inert de la nivelul unui singur subnucleu central. De asemenea, este prezenta hipotonia muschiului drept superior controlateral, deoarece acesta este inert de la nivelul nucleului oculomotor din partea opusa. Uneori, ambii muschi drepti superiori sunt hipotoni. Paralizia prin lezarea izolata a nucleului oculomotor este destul de rara. De obicei, examenul neurologic evidentiaza semne aditionale care sugereaza lezarea trunchiului cerebral prin infarctizare, hemoragie, tumori sau infectii.
Lezarea structurilor vecine fasciculelor nervului oculomotor in traiectul sau descendent prin mezencefal a dat nastere unui numar de entitati clasice. in sindromul Nothnagel, lezarea pedunculului cerebelos superior produce paralizie oculomotorie ipsilaterala si ataxie cerebeloasa contralaterala. in sindromul Benedikt, lezarea nucleului rosu produce paralizie oculomotorie ipsilaterala sitremor contralateral, coree si atetoza. Sindromul Claude include caracteristici ale ambelor sindroame mentionate anterior, prin lezarea atat a nucleului rosu, cat si a pedunculilor cerebelosi superiori. in sindromul Weber, lezarea pedunculilor cerebrali produce paralizie oculomotorie ipsilaterala cu hemi-pareza contralaterala.In spatiul subarahnoidian nervul oculomotor este vulnerabil la anevrisme, meningita, tumori, infarctizare si compresiune, in hernierea cerebrala, nervul este prins intre marginea tento-rium-ului si uncusul lobului temporal. Paralizia oculomotorie se poate produce, de asemenea, consecutiv torsiunii si hemoragiilor mezencef alice din cursul angajarii cerebrale. La nivelul sinusului cavernos, paralizia oculomotorie se produce datorita anevrismelor carotidiene, fistulelor carotidiene cavernoase, trombozei sinusului cavernos, tumorilor (adenom pituitar, meningiom pituitar, metastaze), infectiei herpes-zoster si sindromului Tolosa-Hunt.




Etiologia unei paralizii izolate de nerv oculomotor, fara afectarea pupilei, ramane deseori obscura chiar dupa efectuarea examenelor neuroimagistice si a numeroase teste de laborator. Se presupune ca majoritatea cazurilor sunt rezultatul microin-farctizarii nervului, unde pe traiectul sau de la trunchiul cerebral la orbita. De obicei, pacientul acuza dureri. Diabetul, hipertensiunea si bolile sculare sunt factori majori de risc. Recuperarea spontana pe parcursul a cate luni este regula. Daca aceasta nu se produce sau daca se dezvolta noi simptome, diagnosticul de paralizie prin microinfarctizare a nervului oculomotor fi reconsiderat. Regenerarea aberanta este frecventa in cazul in care nervul oculomotor este lezat prin traumatisme sau compresiune (tumori, anevrisme). Conectarea gresita a fibrelor nervoase neoformate la muschiul ridicator al pleoapei si la muschii drepti produce ridicarea pleoapei la privirea in jos sau la adductie. De asemenea, pupila se contracta la tentati de adductie, ridicare sau coborare a globului ocular. Regenerarea aberanta nu se intalneste dupa paralizia oculomotorie produsa prin infarct microscular si deci inlideaza acest diagnostic.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor