Diplopia in primul rand trebuie rificat daca diplopia persista la ochiul respectiv si dupa acoperirea celuilalt ochi. Daca persista, diagnosticul este de diplopie monoculara. Cauza este de obicei intrinseca ochiului si de aceea nu prezinta implicatii sere pentru pacient. Aberatiile corneei (de exemplu, kerato-conus, pterigiom), defectele de refractie necorectate, cataracta sau tractiunea foei pot produce diplopie monoculara. Uneori, este un simptom simulat sau un simptom al unei afectiuni psihiatrice. Diplopia ameliorata prin acoperirea unui ochi este diplopie binoculara si este datorata tulburarii aliniamentului globilor oculari. Trebuie studiate natura diplopiei (simpla dublare a imaginii sau deplasare rticala partiala a imaginilor), modalitatea de debut, durata, intermitenta, variatiile diurne si simptomele neurologice sau sistemice asociate. Daca pacientul prezinta diplopie in timpul examinarii, testarea motilitatii va evidentia o deficienta corespunzatoare simptomelor pacientului. Totusi, limitarea subtila a excursiilor globilor oculari este deseori dificil de detectat. De exemplu, un pacient cu o
paralizie moderata de nerv abducens stang poate aa in aparenta miscari oculare complete, in ciuda acuzei de diplopie orizontala la privirea catre stanga. in aceasta situatie, testul prin acoperire ofera o metoda mai sensibila pentru demonstrarea aliniamentului deficitar al globilor oculari. Testul trebuie realizat cu capul privind drept, apoi cu capul intors si inclinat in fiecare directie, in exemplul de mai sus, testul prin acoperire cu capul intors catre dreapta va maximaliza miscarea ochiului in scopul fixarii tintei, evocata de testul prin acoperire.
Uneori, testul prin acoperire practicat la un pacient asimpto-matic, in cadrul unei examinari de rutina, va releva o deviatie oculara. Daca miscarile oculare sunt complete si deficitul de aliniament al globilor oculari este acelasi in toate directiile privirii (deviatie concomitenta), diagnosticul este de strabism, in aceasta afectiune, intalnita la aproximativ 1% din populatie, conjugarea miscarilor globilor oculari este afectata din perioada neonatala sau din copilaria timpurie. Pentru a evita diplopia, proiectia vizuala pronita de la ochiul ce nu realizeaza conjugarea este suprimata. La unii copii, aceasta situatie duce la tulburarea derii (ambliopie sau ochi "lenes\") ochiului deviat.
Diplopia binoculara survine unei game largi de afectiuni: infectioase, neoplazice, meolice, degenerati, inflamatorii si vasculare. Trebuie identificata natura diplopiei, neurogena sau consecutiva limitarii miscarilor de ale globilor oculari printr-o afectiune localizata in orbita. Pseudotumora orbitei, miozita, infectiile, tumorile, afectiunile
tiroidiene si prinderea muschilor (de exemplu, datorita unei fracturi cominuti) produc diplopie restrictiva. Diagnosticul se confirma prin practicarea unui test de ab/adductie fortata, in cabinet. Dupa efectuarea anesteziei locale, medicul prinde ochiul cu ajutorul unui forceps si il trage in directia miscarii deficitare. Daca miscarea de rotatie a globului ocular intampina rezistenta, inseamna ca este prezent un proces restrictiv. Utilitatea acestui test este limitata de lipsa de popularitate in randul pacientilor; in practica, diagnosticul restrictiei se sileste prin identificarea altor semne si simptome asociate, de boala locala a orbitei.
Miastenia gravis (modulul 382) este o cauza majora de diplopie. Diplopia este deseori intermitenta, variabila si nu este limitata la nici una din miscarile oculare individuale controlate de nervul oculomotor. Pupilele sunt intotdeauna normale. Poate fi prezenta ptoza variabila. Multi pacienti prezinta o forma pur oculara a bolii, fara semne de oboseala a musculaturii sistemice. Diagnosticul poate fi confirmat prin injectarea intranoasa de edrofoniu sau printr-un test pentru
anticorpii antireceptori de acetilcolina. Rezultatele negati ale acestor teste nu exclud diagnosticul. Botulismul consecutiv intoxicatiei alimentare sau infectarii unei rani poate mima miastenia oculara.
Dupa excluderea afectiunilor restricti ale orbitei si a miasteniei gravis, lezarea unui nerv cranian care ineraza musculatura extrinseca a ochiului, ramane cauza cea mai probabila a diplopiei binoculare.