Virusurile herpetice sunt o cauza majora de orbire prin keratita. in Statele Unite, majoritatea adultilor au
anticorpi serici anti
herpes simplex, indicand o infectie rala in antecedente (modulul 184). Infectia oculara primara este produsa in general de herpes simplex tip 1, mai mult decat de tipul 2. Se manifesta ca o blefaroconjunctita foliculara unilaterala, care se confunda usor cu conjunctita adenorala, exceptand cazurile in care pe tegumentul periocular sau pe
conjunctiva apar cule semnalizatoare. Un aspect dendritic al ulceratiei epiteliului corneean, edentiat prin colorarea cu fluoresceina, este patognomonic pentru infectia herpetica, dar este intalnit numai in putine infectii primare. Infectia oculara recurenta se produce prin reactivarea rusului herpetic latent.
Eruptia rala la nivelul epiteliului corneean poate duce la aparitia dendritelor herpetice caracteristice. Afectarea stromei corneei produce edem, vascularizatie si iridociclita. Keratita herpetica se trateaza cu agenti antirali topici, cicloplegice si aciclor pe cale orala. Glucocorticoizii topici sunt eficienti in reducerea cicatrizarii corneei, dar trebuie utilizati cu precautii deosebite, datorita riscului de topire si perforare a corneei. Steroizii topici prezinta, de asemenea, riscul prelungirii infectiei si inducerii glaucomului.