mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Membrana epiretiniana

Membrana epiretiniana







Membrana epiretiniana se refera la un tesut fibrocelular care prolifereaza de-a lungul suprafetei interne a retinei, producand metamorfopsie si reducerea acuitatii vizuale consecutiv deformarii maculei. Cu ajutorul oftalmoscopului se poate observa pe retina o membrana incretita, asemanatoare celofanului. Membrana epiretiniana este foarte frecventa la pacientii peste 50 de ani si este de obicei unilaterala. Majoritatea cazurilor sunt idiopatice, dar unele se produc ca rezultat al retinopatiei hipertensive, diabetului, dezlipirii de retinina sau traumatismelor. In cazul in care acuitatea vizuala este redusa pana la un nivel de aproximativ 6/24 (20/80), se recomanda vitrectomia si chiuretarea chirurgicala a membranei in scopul rezolvarii pliurilor maculei.

Contractia unei membrane epiretiniene da uneori nastere unui orificiu macular. Majoritatea orificiilor maculare, totusi, sunt produse prin tractiunea locala exercitata de corpul vitros la nivelul foveei. Acuitatea vizuala este de obicei scazuta pana la un nivel de 6/30 (20/100) sau mai mult. Vitrectomia poate imbunatati acuitatea vizuala la unii pacienti cu orificiu macular. Din fericire, mai putin de 10% din pacientii cu orificiu macular dezlta un orificiu macular si la celalalt ochi.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor