Membrana epiretiniana se refera la un tesut fibrocelular care prolifereaza de-a lungul suprafetei interne a retinei, producand metamorfopsie si reducerea acuitatii vizuale consecutiv deformarii maculei. Cu ajutorul oftalmoscopului se poate observa pe
retina o membrana incretita, asemanatoare celofanului. Membrana epiretiniana este foarte frecventa la pacientii peste 50 de ani si este de obicei unilaterala. Majoritatea cazurilor sunt idiopatice, dar unele se produc ca rezultat al retinopatiei hipertensive, diabetului, dezlipirii de retinina sau traumatismelor. In cazul in care acuitatea vizuala este redusa pana la un nivel de aproximativ 6/24 (20/80), se recomanda vitrectomia si chiuretarea chirurgicala a membranei in scopul rezolvarii pliurilor maculei.
Contractia unei membrane epiretiniene da uneori
nastere unui orificiu macular. Majoritatea orificiilor maculare, totusi, sunt produse prin tractiunea locala exercitata de corpul vitros la nivelul foveei. Acuitatea vizuala este de obicei scazuta pana la un nivel de 6/30 (20/100) sau mai mult. Vitrectomia poate imbunatati acuitatea vizuala la unii pacienti cu orificiu macular. Din fericire, mai putin de 10% din pacientii cu orificiu macular dezlta un orificiu macular si la celalalt ochi.