mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Retinita pigmentara

Retinita pigmentara







Retinita pigmentara este un termen generic pentru un grup disparat de distrofii ale celulelor cu bastonase si conuri, caracterizate prin orbire nocturna progresiva (nictalopie), constrictie de camp vizual cu scotom inelar, pierderea acuitatii si electroretinograma (ERG) anormala. Apare in mod sporadic sau cu caracter autozomal recesiv, dominant sau X-linkat. Depozitele asimetrice de culoare neagra, alcatuite din aglomerarea de pigmenti la nilul periferiei retinei, numite spiculi ososi datorita asemanarii lor cu spiculii osului spongios, dau numele acestei boli (sa 111-l4). Acest termen este de fapt impropriu, deoarece retinita pigmentara nu este un proces inflamator.

Majoritatea cazurilor se datoreaza unei mutatii la nilul genei pentru rodopsina, fotopigmentul celulelor cu bastonas sau al genei pentru periferina, o glicoproteina localizata in segmentele externe ale fotoreceptorilor. Nu exista nici un tratament eficient pentru retinita pigmentara. Vitamina A (15.000 Ui/zi) intarzie in mica masura deteriorarea ERG, dar nu are efecte benefice asupra acuitatii vizuale sau a campurilor vizuale. Unele forme de retinita pigmentara apar in asociere cu boli sistemice ereditare rare (degenerescenta olivopontocerebeloasa, boala Bassen-Kornzweig, sindromul Kearns-Sayre, boala Refsum). Tratamentul cronic cu clorochina, hidroxiclorochina si fenotiazine (in special tioridazina) poate produce pierderea derii printr-o retinopatie toxica asemanatoare retinitei pigmentare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor