Nistagmusul vestibular se produce datorita disfunctiei labirintice (boala Meniere), nervului vestibular sau nucleului vestibular din trunchiul cerebral. Nistagmusul vestibular periferic surne frecvent in atacuri discrete, cu simptome de
greata si vertij. Se pot asocia tinitusul si hipoacuzia. Modificarea brusca a pozitie capului poate provoca sau exacerba simptomele.
Nistagmusul orientat in jos surne consecutiv leziunilor vecine jonctiunii craniocercale (malformatia Chiari, invagi-natia bazilara). A fost de asemenea raportat in accidentul vascular al trunchiului cerebral sau cerebelului,
intoxicatia cu litiu sau cu anticonvulsivante si scleroza multipla. Nistagmusul orientat in sus este asociat cu leziuni ale tegmentumului pontin prin infarct, demielizare sau tumori.
Opsoclonusul este o tulburare rara, dramatica a miscarilor oculare, care consta in accese de secuse consecutive (secuso-manie). Cand secusele sunt limitate la ul orizontal, este preferat termenul dcflutter ocular. Este un semn de neuro-blastom, encefalita, traumatism sau sindrom paraneoplazic. A fost semnalat ca un fenomen benign, tranzitor, la pacienti altfel sanatosi, probabil ca o consecinta a unei encefalite rale oculte usoare.