mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Ochiul hiperemic sau dureros, blefarita , hemoragia subconjunctivala, chalazionul

Ochiul hiperemic sau dureros, blefarita , hemoragia subconjunctivala, chalazionul







Abraziunile corneei se vizualizeaza cel mai bine plasand o picatura de fluoresceina in ochi si examinand cu lampa cu fanta folosind o lumina albastru-cobalt. Este suficienta o lanterna stilou cu filtru albastru pentru cazurile in care lampa cu fanta nu este disponibila. Leziunile epiteliului corneean sunt evidentiate prin fluorescenta galbena a membranei bazale expuse. Este importanta examinarea pentru detectarea corpilor straini. Pentru examinarea sacurilor conjunctivale, pleoapa inferioara trebuie tractionata in jos, iar pleoapa superioara trebuie rasucita in sus. Corpii straini pot fi indepartati cu ajutorul unui aplicator cu vata la varf,
umezit, dupa aplicarea unei picaturi de anestezic local, cum ar fi proparacaina, in ochi. Ca alternativa, exista posibilitatea indepartarii corpului strain din ochi prin irigarea abundenta cu ser fiziologic sau cu lacrimi artificiale. Daca epiteliul corneean prezinta abraziuni, se va aplica unguent cu antibiotic si un bandaj peste ochi. O picatura dintr-un agent cicloplegic cu actiune intermediara, de exemplu hidroclorura de ciclopentolat 1%, ajuta la diminuarea durerii relaxand corpul ciliar. Ochiul trebuie examinat din nou in ziua urmatoare. Este posibil ca abraziunile minore sa nu necesite pansament si cicloplegie.



Hemoragia subconjunctivala rezulta prin ruptura vaselor mici care trec prin spatiul virtual dintre episclera si conjunctiva. Sangele care patrunde in acest spatiu poate produce un ochi extrem de rosu, dar derea nu este afectata si hemoragia se remite fara tratament. Hemoragia subconjunctivala este de obicei spontana, dar poate surni in urma traumatismelor inchise, frecarii ochiului sau tusei puternice. Ocazional, este un indiciu pentru o afectiune hemoragica preexistenta.
Pinguecula este un mic nodul aparut la nilul limbului conjunctival temporal sau nazal. La adulti, asemenea leziuni sunt extrem de frecnte si prezinta importanta redusa, exceptand cazurile in care ele se inflameaza (pingueculita). Pterigiomul seamana cu pinguecula, dar a trarsat limbul conjunctival afectand suprafata corneei. indepartarea sa este justificata de aparitia simptomelor de iritatie sau incetosare a derii, dar recidiva este o problema frecnta.

Blefarita reprezinta inflamatia pleoapelor. Forma cea mai obisnuita apare in asociere cu acneea rozacee sau dermatita seboreica. Marginile pleoapelor sunt de obicei masiv colonizate cu stafilococi. La inspectia atenta, ele apar unsuroase, ulcerate, cu cruste din detritusuri ce se lipesc de gene. Tratamentul consta in aplicarea de comprese calde, igiena riguroasa a pleoapelor si antibiotice locale, ca de exemplu eritromicina. Orjeletul (urciorul) extern este produs de infectia stafilococica a glandelor accesorii superficiale Zeiss sau Moli, situate la marginea pleoapelor. Orjeletul intern apare consecutiv diseminarii infectiei glandelor sebacee Meibomius la nilul fetei posterioare a pleoapei. Antibioticele sistemice, de obicei tetraciclinele, sunt uneori necesare pentru tratamentul infla-matiilor glandelor Meibomius (meibomita) sau al blefaritei cronice sere.



Chalazionul este o inflamatie granulomatoasa, nedureroasa a unei glande Meibomius, care produce un nodul cat un bob de mazare in interiorul pleoapei. Poate fi incizat si drenat sau injectat cu glucocortoizi. Carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase sau carcinomul glandei Meibomius trebuie suspectate ori de cate ori exista o leziune ulcerata a pleoapei care nu se vindeca.
Dacriocistita sau inflamatia sistemului de drenaj lacrimal, poate produce epifora (lacrimare) si aspect de ochi injectati. Presiunea blanda exercitata asupra sacului lacrimal provoaca durere si reflux de mucus sau puroi din orificiile glandelor lacrimale. Dacriocistita survine de obicei consecutiv obstructiei sistemului lacrimal. Tratamentul consta in antibioterapie topica si sistemica, urmata de testarea permeabilitatii sau interntii chirurgicale pentru resilirea permeabilitatii. Entropionul (inrsiunea pleoapei) sau ectropion-ul (ersiunea sau deprimarea pleoapei) pot de asemena produce lacrimare si iritatie oculara.
Conjunctivita este cea mai frecnta cauza a hiperemiei si durerii oculare. Durerea este minima, iar acuitatea vizuala este redusa doar in mica masura. Cel mai frecnt agent etiologic viral este adenovirusul. El poate produce o secretie apoasa, senzatie moderata de corp strain si foto fobie. Infectiile bacteriene au tendinta sa produca un exsudat mucopurulent. Formele usoare de conjunctivita infectioasa se trateaza de obicei empiric cu antibiotice topice oculare cu spectru larg, cum sunt sulface-tamida 10%, polimixina-bacitracina-neomicina sau asocierea trimetoprim-polimixina. Frotiurile si culturile sunt de obicei rezervate cazurilor sere, rezistente sau recurente de conjunctivita. Pentru prenirea contaminarii, pacientii trebuie sfa



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor