mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Oftalmoplegia internucleara

Oftalmoplegia internucleara







Oftalmoplegia internucleara se datoreaza lezarii fasciculului longitudinal medial care urca de la nucleul abducens din punte, la nucleul oculomotor din mezencefal (de unde termenul de "internucleara\"). Lezarea fibrelor care transmit semnalul conjugat de la interneuronii de legatura ai nucleului abducens la motoneuronii mediali controlaterali drepti, determina imposibilitatea adductiei cand se incearca indreptarea privirii spre lateral. De exemplu, un pacient cu o oftalmoplegie internucleara stanga va prezenta miscari de adductie lente sau absente la nivelul ochiului stang. Un pacient cu lezare bilaterala a fasciculului longitudinal medial va prezenta oftalmoplegie internucleara bilaterala. Scleroza multipla este cea mai frecventa cauza, desi tumorile, accidentele vasculare cerebrale, traumatismele sau orice proces de la nivelul trunchiului cerebral pot fi responsabile pentru oftalmoplegia internucleara. Sindromul unu-si-jumatate se datoreaza unei leziuni combinate de fascicul longitudinal medial si nucleu abducens de aceeasi parte. Unica miscare oculara orizontala a pacientului este abductia ochiului de cealalta parte.


Fixarea verticala a privirii este controlata de la nivelul mezencefalului. Circuitele neuronale afectate in tulburarile fixarii verticale a privirii nu sunt inca bine silite, dar leziunile nucleului interstitial ro strai al fasciculului longitudinal medial si ale nucleului interstitial Cajal produc pareza supranucleara a privirii in sus, in jos sau a tuturor miscarilor oculare verticale. Ischemia distala a arterei bazilare este cea mai frecventa etiologie. Deviatia oblica se refera la un defect vertical de conjugare a ochilor, care este de obicei constant in toate pozitiile privirii. Are o valoare redusa pentru localizarea leziunii, deoarece deviatia oblica a fost semnalata consecutiunor leziuni in regiuni intinse ale trunchiului cerebral si cerebelului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor