mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale ochilor
Index » Boli » Afectiuni ale ochilor
» Vederea stereoscopica - vederea cromatica

Vederea stereoscopica - vederea cromaticaVEDEREA STEREOSCOPICA Stereo acuitatea se determina prin prezentarea de tinte cu discrepanta retiniana, separat la nivelul fiecarui ochi, utilizand imagini polarizate. in cabinet testele cele mai frecvent utilizate masoara o gama de praguri de la 800 la 40 secunde de arc de cerc. Stereoacuitatea normala este de 40 secunde de arc de cerc. Daca un pacient obtine la teste acest nivel de stereo acuitate, putem fi siguri ca ochii sunt aliniati orthtropic si vederea este intacta la ambii ochi. Stereogramele punctate aleator nu dau indicatii despre vederea monoculara in adancime si reprezinta un excelent test screening pentru strabism si ambliopie la copii.

VEDEREA CROMATICA
Retina contine trei categorii de conuri cu pigmenti zuali cu sensibilitate spectrala maxima diferita: rosu (560 nm), verde (530 nm) si albastru (430 nm). Pigmentii rosii si verzi ai conurilor sunt codificati pe cromozomul X; pigmentul albastru pe cromozomul 7. Mutatiile pigmentului albastru sunt extrem de rare. Mutatiile pigmentiilor rosii si verzi produc acromatopsia congenitala X-linkata, la 8% din barbati. Indizii afectati nu sunt cu adevarat acromatici, ci difera de subiectii normali prin modul in care percep culorile si modul in care combina radiatiile primare monocromatice pentru obtinerea unei culori date. Tricromatii anormali au trei tipuri de conuri, dar o mutatie la nivelul unui pigment (de obicei rosu sau verde) determina o modificare a sensibilitatii


spectrale maxime, alterand proportia culorilor primare necesare pentru obtinerea unei culori. Dicromatii au numai doua tipuri de conuri si de aceea vor forma culorile numai pe baza a doua culori primare. Tricromatii anormali si dicromatii au o acuitate zuala de 6/6 (20/20), insa discriminarea nuantelor este afectata. Placile colorate Ishihara pot fi utilizate pentru detectarea discromatopsiei rosu-verde. Placile test includ un numar ascuns, zibil numai pentru subiectii care confunda culorile datorita discromatopsiei rosu-verde. Deoarece discro-matopsiile sunt aproape in totalitate X-linkate, screening-ul are valoare doar in cazul copiilor de sex masculin.
Placile Ishihara sunt deseori utilizate pentru testarea pacientilor cu tulburari dobandite ale vederii colorate. Desi ele nu au fost concepute pentru acest scop, nu exista alta metoda mai simpla si mai comoda pentru testarea cantitativa de rutina a vederii colorate. Defectele dobandite ale vederii colorate sunt deseori rezultatul unor boli ale maculei sau nervului optic. De exemplu, pacientii cu antecedente de nevrita optica acuza deseori o diminuare a perceptiei culorilor inca mult timp dupa ce acuitatea lor zuala a revenit la normal. Tulburarile vederii colorate pot fi de asemena consecutive accidentelor vasculare cerebrale bilaterale care afecteaza portiunea ventrala a lobului occipital (acromatopsie cerebrala). Acesti pacienti pot percepe numai nuante de gri si pot avea de asemenea dificultati in recunoasterea fetelor (prosonozie). Infarctele lobului occipital dominant determina uneori anomie zuala pentru culori. Pacientii afectati pot distinge si diferentia culorile, dar nu le pot denumi.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor