mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Oftalmologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie
» Alte cauze ale ochiului rosu - corneea si conjunctiva

Alte cauze ale ochiului rosu - corneea si conjunctiva







Afectiuni corneene
Keratita este inflamatia corneei (se identifica sub forma unei pete albe la nilul corneei, care indica o acumulare de leucocite in tesutul corne an).
Ulceratia comeana este o pierdere de substanta epiteliala care poate aparea si in absenta keratitei ex: in traumatisme cand este necesara utilizarea profilactica a unguentelor cu antibiotice (ex: cloramfenicol 1%). Ulceratiile asociate keratitei se numesc keratita ulcerativa si trebuie considerate o urgenta. Se insotesc de durere, fotofobie si uneori chiar de o dere tulbure. Pot fi consecinta utilizarii lentilelor de contact, a traumatismelor, a unor afectiuni corneene preexistente.
Keratita ulcerativa: Foloseste fluoresceina pentru a-ti usura diagnosticul. Leziunile corneene se coloreaza in rde (picaturile sunt portocalii). Ulceratiile pot fi de cauza bacteriana (fii atent la pseudomonas, caci leziunile cauzate de acesta evolueaza rapid), virala (Herpex simplex, zoster), fungica (candida, aspergillus), pot fi produse de protozoare (acanthamoe-ba) sau consecinta unei vasculite, ex: in poliartrita reumatoida.


a-sTrimite pacientul in aceeasi zi la spital deoarece tratamentul depinde de etiologie iar orice intarziere poate cauza pierderea derii. La orice pacient cu ulceratii corneene sau supuratii stromale trebuie realizat de urgenta un frotiu diagnostic (colorat Gram) ce trebuie examinat de o persoana cu experienta. Pastreaza permanent legatura cu microbiologul pentru a te informa asupra probelor trimise. Tratament: p. 570.
Trateaza infectiile zosteriene cu acyclovir (p.556). Pentru ulcerele den-dritice produse de Herpes simplex, p.552. Medicamentele cicloplegice (p.594) pot ameliora durerea produsa de spasmul ciliar si previn aderentele iriene.
Episclerita. Inflamatia localizata sub conjunctiva, in episclera. se insoteste deseori de formarea de noduli inflamatori. La nilul ochiului pacientul resimte o durere surda iar atingerea globului ocular este dureroasa, mai ales in cazul zonei inflamate. Afectiunea raspunde la insti-latii oculare cu steroizi (ex: clobetasone butirat 0,l%/6 h).
Sclerita. Rareori se produce chiar o inflamatie sclerala. Aceasta din urma este generalizata si se insoteste de edem conjunctival si de subtierea sclerei (care atunci cand este sera se insoteste de riscul perforatiei). Poate fi asociata unor boli ale, tesutului conjunctiv. Trimite pacientul la specialist.


Conjunctivita. a-sConjunctivita este de obicei bilaterala; daca ea pare a fi unilaterala, gandeste-te la un alt diagnostic, ex: glaucom acut.
Conjunctiva este rosie si inflamata. Acuitatea vizuala, reflexele pupi-lare si stralucirea corneei sunt normale. Pacientul acuza prurit ocular si senzatie de arsura la nilul ochilor si lacrimeaza. Se poate asocia cu fotofobie. Scurgerea purulenta poate \"lipi\" cele doua pleoape, care se mentin astfel alipite. Cauza poate fi virala (adenovirusuri cu potential infectios ridicat) - pe conjunctiva apar agregate limfoide mici cu aspect de foliculi, bacteriana (scurgerea purulenta este mai pronuntata) sau alergica. Afectiunea este de obicei auto-limitanta (desi in cazul unei etiologii alergice durata poate fi mai mare). in cazul unei conjunctivite prelungite, mai ales daca apare la adulti tineri sau la cei cu boli nerice, ia in considerare o infectie cu chlamydia.
Tratament: de obicei cu antibiotice, ex: cloramfenicol 0,5% picaturi /3h si unguent 1% la culcare seara. Pentru chlamydia foloseste tetraciclina 250 mg/6h PO si sub forma de unguent 1% la fiecare 6h timp de cel putin o luna. in conditiile unei etiologii alergice foloseste cromogli-cat 2% instilatii oculare/6 h.
Hemoragia subconjunctivala. Aceasta afectiune benigna dar cu aspect exterior deosebit de alarmant este produsa de acumularea subconjunctivala de sange pronit din sangerarea vaselor mici si nu necesita tratament. Se vindeca spontan. Daca este recurenta cauta o diateza hemo-ragica si rifica presiunea arteriala.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor