mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu helminti
Index » Boli infectioase » Infectii cu helminti
» Tenia saginata

Tenia saginata





Tenia saginata este agentul etiologic al unei parazitoze umane, numita teniaza de carne de ta, o imbolnare cosmopolita, responsabila de 80% din teniaze. Se constata in prezent o incidenta constanta a bolii, chiar o usoara tendinta de crestere .

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Viermele adult este un cestod marc, de 6 - 8 m lungime, 5-6 mm lăţime, de culoare alb opacă, datorită musculaturii bine dezvoltată.
Scolexul prezintă 4 ventuze şi o depresiune, care seamănă cu a 5-a ventuză, dar nu are cârlige, de unde denumirea de tenia nearmată conferită acestui helmint [15].
Strobila este formată din 1200 - 2000 proglote, cu papila genitală dispusă lateral, alternând neregulat la dreapta sau la stânga proglotei.
Există unele diferenţe de structură internă între Tenia saginata şi Tenia solium, care permit identificarea lor.
In proglota bătrână, dreptunghiulară de 2 cm lungime/ 0,5 cm lăţime, uterul bine dezvoltat este prevăzut cu 20-30 ramificaţii, închise în deget de mănuşă şi este plin cu ouă. Proglotele au mişcări periodice caracteristice.
Ouăle sunt embrionate, ovale, de 30 - 50 um. Prezintă un înveliş extern fragil la exterior şi în interior, un embriofor format dintr-un embrion hexacant prevăzut cu 6 cârlige dispuse în perechi şi un înveliş extern radial, gros, de culoare brună [2,11,21].
Forma larvară se numeşte cisticerc - Cysticercus bovis şi este o formaţiune veziculară de 4 - 9 mm. / 5 mm., monochistică, cuprinzând în interior un scolex de dimensiuni mici .

Ciclul biologic

sus sus
Tenia saginata este un parazit intestinal uman.
Omul este gazda definitivă pentru viermele adult, care trăieşte la nivelul intestinului subţire, cu scolexul prins de mucoasă şi corpul liber în lumen. Datorită musculaturii bine dezvoltate, ultimele proglote se desprind individual de corpul viermelui, migrează activ prin intestinul subţire, străbat sfincterul ileo-cecal, parcurg colonul şi se elimină activ prin sfincterul anal în intervalul dintre defecaţii, 1 - 12 proglote / zi, adesea în cursul nopţii [15].
Ocazional, proglotele se pot elimina şi cu materiile fecale.
Proglota eliminată de un purtător de tenie poate contamina, (în condiţii de igienă improprii) mediul extern. Pe sol, proglota se sparge, eliberând ouă. Embrioforii, sunt rezistenţi în mediul extern, fiind viabili 2-3 luni [4]. Pot fi diseminaţi la distanţă prin apa de ploaie, vânt, muşte, praf, pe sol, păşuni, de unde unde sunt ingeraţi de bovine, care reprezintă gazda intermediară a acestui helmint.

Embrionii hexacanţi eliberaţi la nivelul tubului digestiv, (prin dilacerarea învelişului radial de către sucurile digestive), străbat peretele intestinal, sunt antrenaţi în circulaţia sangvină şi dispersaţi în organismul bovinei. Se localizează preferenţial la nivelul musculaturii active (muşchi mastigatori, miocard, pericard) unde embrionul se veziculizează, dând naştere formei larvare: cisticerc.
Prezenţa cisticercilor induce cisticercoza bovină, care este discretă, greu de depistat la controlul veterinar, din cauza numărului mic de cisticerci, a dimensiunilor reduse şi a localizărilor acestora .

Contaminarea umană

sus sus
Se realizează prin consum de came de vită cu cisticerci, insuficient preparată termic. Sub acţiunea sucurilor digestive este distrusă porţiunea veziculară a cisticercului, se eliberează scolexul, care se fixează pe mucoasa intestinală, dând naştere viermelui adult (prin formarea de proglote la nivelul colului) în decurs de 2 - 3 luni .
în general, omul este parazitat de un singur vierme adult, Tenia sanginata fiind denumită şi "vierme solitar". Doar ocazional pot coexista 2 -3 viermi cu dimensiuni mai mici.
Tenia saginata poate supravieţui în organismul uman până la 25 ani.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai