mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu helminti
Index » Boli infectioase » Infectii cu helminti
» Familia ancylostomidae

Familia ancylostomidaeGenul Ancylostoma cuprinde speciile:
. Ancylostoma duodenalis
. Ancylostoma brasiliense (brasiliensis) intalnita in America de Sud.
. Ancylostoma caninum: parazit canin, intalnit ocazional la om. Genul Necator cuprinde o specie importanta pentru om: Necator
americanus.


Cuprins:

Ancylostoma duodenale

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Ancylostoma duodenale

sus sus
Ancylostoma duodenalis este agentul etiologic al unei parazitoze umane numită ancylostomiază, anemia minerilor, anemia de tunel, cloroza egipteană, boala picioarelor goale.


Boala este răspândită în ţările tropicale. în regiunile temperate, boala este mai rară, fiind semnalată în minele de cărbuni, la muncitorii care lucrează în funele, la cărămidari şi la muncitori agricoli.

Morfologie

sus sus
Viermii adulţi
Ancylostoma duodenalis este un nematod mic, de culoare albă. Femelele au 9-13 mm. lungime / 0,3-0,6 mm. grosime şi extremitatea posterioară efilată. Masculii sunt mai mici, de 5-11 mm. lungime, prezentând la extremitatea posterioară o bursă copulatoare, asemănătoare unui clopot [15].
Viermii adulţi prezintă la extremitatea anterioară o expansiune cuticulară, numită capsulă bucală. La nivelul capsulei bucale, de natură chitinoasă, viermii prezintă spini, cârlige şi lame tăioase cu ajutorul cărora se fixează de mucoasa duodenală şi determină hemoragia necesară hrănirii viermilor [11]. în rundul capsulei bucale se deschid canalele a două glande voluminoase - glande cefalice, cu rol de a secreta o substanţă anticoagulantă. Sunt viermi hematofagi.

După acuplare, femelele depun ouă, care sunt ovale de 60 / 40 um şi cuprind în momentul emisiei 2-4 blastomere, situate în centrul oului. La exterior prezintă un înveliş membranos, hialin, subţire, neted, transparent.
Ouăle sunt neembrionate în momentul emisiei. Ele se embrionează pe sol în condiţii favorabile de temperatură (25 - 32°), umiditate şi întuneric. în interiorul oului se dezvoltă în aproximativ 24 ore şi se elimină o larvă neinfestantă rabditoidă. Ea are dimensiuni de 210 um, este mobilă şi se hrăneşte cu bacterii şi microorganisme. Pe sol, larva neinfestantă creşte în dimensiuni, suferă modificări morfologice, transformându-se în aproximativ 3 zile în larvă infestantă, strongyloidă de 560 - 700 um. Aceasta se închistează şi poate supravie


55;ui luni de zile pe sol.

Ciclul biologic

sus sus
Viermii adulţi trăiesc la nivelul duodenului uman fixaţi pe mucoasa duodenală cu ajutorul capsulei bucale. După fecundare, femelele depun ouă neembrionate în lumenul duodenal, care sunt emise prin materiile fecale, contaminând solul. Pe sol, în condiţii optime de temperatură şi umiditate, din ouă eclozează larva neinfestantă, care se transformă în aproximativ 3 zile în larvă infestantă. Aceasta se închistează şi poate supravieţui pe sol aproximativ 6- 10 luni

Contaminarea umană

sus sus
Se realizează pe cale cutanată, prin penetrarea activă a larvelor infestante de pe sol. Pătrunderea transcutană a larvelor se realizează preponderent la nivelul tegumentului plantar, dar nu există o predilecţie, putându-se produce la orice nivel tegumentar expus contactului cu solul. Larvele ajung în circulaţia sangvină şi efectuează un ciclu parenteral perienteric. Ele sunt antrenate în circulaţia generală, ajung în plămân la nivelul capilarelor pulmonare, străbat peretele alveolar, progresează ascendent prin căile aeriene, o parte fiind eliminate prin expectoraţie şi o altă parte fiind reînghiţite. Astfel ajung în duoden la a 8-a zi de la infestare, unde se transformă în viermi adulţi în aproximativ 4 - 5 săptămâni [44]. Viermii adulţi au o longevitate de 4 - 5 ani în organismul uman [11]. După acuplare, femelele elimină ouă neembrionate, emise prin materiile fecale.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai