mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu helminti
Index » Boli infectioase » Infectii cu helminti
» Strongyloidoza

StrongyloidozaStrongyloidoza are o elutie stadiala. In fazele initiale de debut ale imbolnavirii sunt intalnite manifestari cutanate si pulmonare, iar in perioada de stare manifestari intestinale si nerase.

Cuprins:

Evoluţie clinică

Diagnostic

Tratament

Profilaxie


Evoluţie clinică

sus sus
Manifestările cutanate constau în apariţia unei zone eritematoase, edematoase, pruriginoasă la locul de pătrundere a larvelor în organism.


Manifestările pulmonare corespund stadiului pulmonar al ciclului parenteral şi se caracterizează prin apariţia de crize de tip astmatiform, manifeste prin tuse cu expectoraţie mucoasă, uneori sangvinolentă, bogată în eozinoflle şi infiltrate pulmonare labile tip Loffler. In hiperinfestaţii, larvele pot străbate şi seroasele, manifestările pulmonare fiind însoţite de exudate pleurale, pericardice [2].
Manifestările intestinale se datorează prezenţei viermilor adulţi în intestin şi constau în greţuri, vărsături, dureri abdominale pseudoulceroase sau difuze, dureri în hipocondrul drept, pusec de diaree alternând cu constipaţie. In hiperinfestaţii poate apărea malnutriţia [4].

Manifestările nervoase apar datorită acţiunii toxice a parazitului şi constau în insomnii, adinamie [11].
La unii bolnavi este întâlnită dermatita liniară cutanată, produsă prin migrarea subepidermică, ectopică a larvelor. Leziunile cutanate au aspectul unor traecte liniare eritemato-edematoase, urticariforme, serpiginoase, mobile (progresează cu 10-12 cm. / oră), cu o lungime de 10 -20 cm. Se întâlnesc pe abdomen, torace, fese, coapse sau alte regiuni cutanate [15].
Strongyloidoza malignă acută este rară, survenind pe un teren de imunodepresie, la persoane cu carenţe alimentare, cu procese tumorale sau la persoane supuse terapiei cu corticosteroizi, imunosupresoare. Prezintă o evoluţie clinică gravă fiind uneori mortală.

Diagnostic

sus sus
Diagnosticul strongyloidozei urmăreşte detectarea parazitului în materii fecale sau sondaj duodenal.
Examenul macroscopic este insuficient, larvele fiind sub limita vizibilităţii.
Examenul microscopic realizat prin efectuarea de preparate native evidenţiază larve neinfestante. Larvele infestante se pot dezvolta în materiile fecale menţinute la temperatura camerei 24 ore, ceea ce permite contaminarea persoanelor care prelucrează sau manipulează produsul patologic.


în hipoinfestaţii se folosesc metode de concentrare (procedeul Baerman, metoda Harada - Mori) [4,11].
Decelarea ouălor de Strongyloides în materiile fecale este rară, fiind posibilă eventual la pacienţi cu tranzit intestinal accelerat.
Coprocultura în plăci Petri cu cărbune animal este recomandată pentru îmbogăţirea larvelor.

Tabloul sangvin permite un diagnostic orientativ în fazele iniţiale ale bolii, relevând hipereozinofilia sangvină. Aceasta este semnificativă, prezentând valori de 50 - 60% din formula leucocitară, în perioada ciclului parenteral. Hipereozinofilia are un caracter ondulant, datorită autoinfestaţiilor
[11,15].
Diagnosticul serologic realizat prin metoda imunofluorescenţei, poate preta la interpretări eronate datorită reacţiilor încrucişate cu alţi nematozi

Tratament

sus sus
Terapia strongyloidozei se realizează cu Mintezol (Thibendazol) şi Zentel (Albendazol).

Profilaxie

sus sus
Profilaxia individuală urmăreşte evitarea contactului tegumentului cu solul, iar profilaxia colectivă, evitarea contaminării cu fecale a solului, tratarea purtătorilor de paraziţi.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai