Hymenolepis diminuta este un cestod intestinal al sobolanului, asemanator cu Hymenolepis nana, de 40-60 cm lungime, fiind format din 800-l000 proglote
Cuprins:
Ouăle sunt asemănătoare cu cele de Hymenolepis nana, dar sunt de 80 (im, rotunde, de culoare brun gălbuie, iar distanţa dintre cele două învelişuri este mai mare şi nu prezintă filamente la cei doi poli. In centru se află embrionul hexacant [9].
Ciclul biologic |
sus |
Gazdele intermediare sunt reprezentate de insecte pseudoparazite din blana câinelui: gândacul de făină {Jenebria molitor), fluturele de făină (Asopia farinalis), purecele de şobolan (Ceratophylus fasciatus) [15]. Gazdele intermediare se contaminează cu ouăle embrionate eliminate de şobolan. După ingerarea ouălor, la nivelul lumenului intestinal, este pus în libertate embrionul hexacant. Acesta străbate peretele intestinal al gazdei intermediare şi în cavitatea generală a insectei, se transformă în larvă -cisticercoid (formată din scolex şi o prelungire caudală), care păstrează cele 6 cârlige ale embrionului hexacant [22].
Şobolanul, după ingerarea gazdei intermediare purtătoare de cisticercoid, dezvoltă viermele adult.
Contaminarea umană: omul se poate infesta accidental, ingerând gazde intermediare cu cisticercoizi. Acestea se transformă în viermi adulţi în intestinul omului, în aproximativ 15 zile. Uneori se întâlneşte un singur exemplar, alteori însă pot fi prezenţi zeci de viermi adulţi. Parazitoză se numeşte himenolepidoza murină. Aceasta este rară la om şi se manifestă clinic doar în infestările masive, prin dureri abdominale, anemie [11, 15].
Se presupune că boala se poate transmite la om şi direct, prin ingerare de ouă, deci fără gazdă intermediară .