mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu helminti
Index » Boli infectioase » Infectii cu helminti
» Eurytrema pancreaticum ---- clonorchis sinensis, opistorchis felineus

Eurytrema pancreaticum ---- clonorchis sinensis, opistorchis felineusEste incadrat in familia Dicrocoelliidae, fiind un parazit al rumegatoarelor, cu localizare pancreatica .
Distomatoze hepato-biliare, uneori sere, pot fi produse si de Clonorchis sinensis, Opistorchis virrini si Opistorchis felineus. Fac parte din familia Opistorchiidae, ordin Opistorchidea.
Clonorchis sinensis este raspandit in Extremul Orient. in Japonia si Indochina, infestarea umana ajunge la 50-70% [9]. Produce elonarehoza.
Opistorchis felineus este raspandit in Asia de Nord si mai putin in Europa, predominand in Europa de Nord [2,9,31]. In tara noastra s-au citat cazuri in zona Dunarii. Produce opistorcoza.


Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Viermii adulţi sunt de dimensiuni mici, sub 1 cm, dar pot exista în număr mare în căile biliare ale gazdelor definitive. Au aceeaşi anatomie internă ca şi Fasciola hepatica: ventuză orală, ventrală, faringe, cec, por excretor, por genital, punga cirului, testicole, ovare, viteloducte, canal vitelogen, uter [21.


Clonorchis sinensis are 10-20 mm lungime, iar Opistorchis felineus 7-12 mm lungime.
Oul de talie mică, operculat, are formă de amforă şi conţine un embrion ciliat (miracidium). Oul de Clonorchis sinensis arc 35/25 um, culoare bună, este operculat şi conţine un embrion ciliat. Oul de Opistorchis felineus este oval, mic de 26-30 pm/11-15 um, embrionat, operculat. Prezintă un opercul la un pol şi un pinten uşor reliefat (o protuberantă polară) Ia polul opus operculului.

Ciclul biologic

sus sus
Nu se diferenţiază de Fasciola hepatica decât prin gazda intermediară şi gazda de închistare.
Gazda definitivă pentru Clonorchis sinensis este omul sau carnivorele domestice (câine, pisică, porc) iar pentru Opistorchis felineus este pisica şi alte mamifere carnivore (câini, vulpi) şi chiar omul, mai ales în Europa. Excepţional se pot îmbolnăvi şi porcii. Viermii adulţi se localizează la nivel hepatic. Ouăle apar în materiile fecale, la 1 lună de la contaminare.


Gazda intermediară pentru aceste trematode este o moluscă de apă dulce din genul Bithynia, Thiara, Metania: Bithynia, Melania pentru Clonorchis sinensis, Bithynia leachi pentru Opistorchis felineus. Gazda de închistare nu este o vegelă ci un peşte din familia Cyprinidae: Carassius penlru Clonorchis sinensis [9], Rutilus, Leuscicus, Cyprinus carpio pentru Opistorchis felineus [9,35]. Astfel miracidiumul pătrunde în moluscă, unde se transformă în sporochist şi redii, care eliberează cercări. Cercării înoată liber şi pătrund în peşte, închistându-se ca metacercari, în musculatura peştelui.

Contaminarea umană

sus sus
A pisicii şi a altor gazde definitive, se realizează prin consum de peşte insuficient preparat termic, afumat. Viermii tineri eliberaţi (dechistaţi) în tubul digestiv, pătrund în căile biliare, fără migrare tisulară, dând naştere viermilor adulţi. Eliminarea ouălor începe la o lună de la contaminare .


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai