mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu helminti
Index » Boli infectioase » Infectii cu helminti
» Diphylobotrium latum

Diphylobotrium latum





Diphylobotrium latum (Botriocefal) este agentul etiologic al unei parazitoze umane numita botriocefaloza, boala cu un pronuntat caracter endemic. In trecut, in tara noastra, incidenta infestatiei umane in Delta Dunarii a fost de peste 20% din populatie. In prezent, in urma masurilor profilactice, focarul din Delta a fost practic eradicat. Se pot intalni imbolnari sporadice legate de consum de peste insuficient preparat termic sau afumat.

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Viermii adulţi
Botriocefalul este un cestod lung de 10 - 15 m. de culoare alb-cenuşie.
Scolexul de aspect oval alungit prezintă două şanţuri longitudinale, numite botridii, cu rol de fixare.
Strobila este formată din 3000 - 4000 proglote. Proglotele sunt mai late decât lungi, îşi menţin dimensiunile pe toată lungimea helmintului şi prezintă pe linia mediană, la nivelul fiecărei proglote, o formaţiune galben brună, cu aspect de rozetă. Este uterul plin cu ouă. Dispoziţia este asemănătoare unei coloane vertebrale, de unde denumirea de "tenia cu spină" ce s-a conferit acestui cestod.
Papila genitală are o dispoziţie ventrală, iar uterul prezintă un orificiu numit "tocostom", prin care ouăle se elimină treptat, pe măsura formării lor, ceea ce explică menţinerea formei proglotelor pe tot lanţul strobilei [11,15],
Ouăle sunt neembrionate în momentul emisiei. Au aspect oval, dimensiuni de 70 / 45 um, culoare brună. Prezintă un înveliş extern dedublat, cu un opercul (căpăcel) la unul din poli şi o mică proeminenţă (carena) la polul opus, iar în interior celula ou înconjurată de masă vitelină [2,15,21].
Embrionarea ouălor se produce în mediul acvatic, rezultând formele larvare:
. Coracidiumdc40-50um
. Larvă procercoidă de 500 um
. Larvă plerocercoidă de 5 - 6 mm. /1 mm.

Ciclul biologic

sus sus
Gazda definitivă a acestui vierme este omul şi unele carnivore sălbatice şi domestice: vulpe, urs, tigru, câine, pisică.
Viermele adult trăieşte Ia nivelul intestinului subţire, prins cu scolexul de mucoasă, corpul atârnându-i liber în lumen. Longevitatea sa este în medie 10 ani. Ouăle sunt eliminate pe măsura formării lor şi sunt emise împreună cu materiile fecale. Ouăle sunt neembrionate, necontagioase pentru alte gazde. Evoluţia ulterioară a parazitului se realizează în mediu acvatic. După maturare, ouăle eliberează în apă un embrion hexacant ciliat, numit coracidium.
Pentru continuarea ciclului evolutiv al parazitului este necesară ingerarea coracidiumului de către un crustaceu de apă dulce - Cyclops, în organismul căruia acesta se va transforma în prima formă larvară: larva procercoidă.
Prin ingerarea ciclopsului de către peşti răpitori (ştiucă, biban, somn, păstrăv) este ingerată şi larva procercoidă, care se va transforma în musculatura şi viscerele peştelui (în special Ia nivelul ovarelor) în larvă plerocercoidă vermiformă, infestantă.

Contaminarea umană

sus sus
Omul şi animalele carnivore ihtiofage se infestează prin consum de peşte crud, insuficient pregătit termic, afumat sau prin icre.
Eliberată în tubul digestiv, larva infestantă creşte, dând naştere în aproximativ o lună viermelui adult care va începe să elimine ouă prin materiile fecale.
Proglotele bătrâne se distrug în general în intestin, după eliminarea ouălor


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai