Filariile sunt specifice zonelor tropicale si subtropicale. Produc filariozele, care au o incidenta diferita de la o zona la alta.
Filariile sunt nemathelminti lungi si subtiri, ca firele, de unde si denumirea lor. Au ca gazda definitiva omul si se transmit prin vectori, reprezentati de insecte sau crustacee.
Viermii adulti se gasesc in diferite organe si tesuturi: tesutul subcutanat (Dracunculus medinensis, Onchocerca volvulus, Loa-loa), sistemul limfatic (Wuchereria bancrofti, Wuchereriapacifica, Brugia malayi) peritoneu (Mansonella ozzardi, Mansonella streptocerca, Mansonella-Dipetalonema perstans). Filariile peritoneale sunt considerate nepatogene. Majoritatea filariilor au o longevitate crescuta, traind zeci de ani in organismul uman. Femelele sunt vivipare, produc si elimina larve vii, denumite si microfilarii.
Microfilariile se localizeaza subcutanat {Onchocerca volvulus, Mansonella streptocerca) sau in sange (Loa-loa, Wuchereria bancrofti, Wuchereria pacifica, Brugia malayi, Mansonella ozzardi, Mansonella perstans). Unele microfilarii sanguine se gasesc in sange exclusiziua (microfilariile periodice diurne) sau noaptea (microfilariile periodice nocturne) iar altele se gasesc in permanenta (microfilariile aperiodice). Prezinta diferente morfologice, care permit identificarea lor.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor