Elutia clinica a ancylostomiazei este corelata cu nivelul incarcaturii parazitare. in hipoinfestatii, se poate intalni o elutie asimptomatica, iar in hiperinfestatii, boala elueaza stadial.
Cuprins:
Evoluţie clinică |
sus |
- Faza de penetrare cutanată se caracterizează prin apariţia la locul de pătrundere a larvelor a unor manifestări de dermatită toxico-alergică: senzaţie de prurit, arsură, papule roşii urticariene, vezicule pe fond edematos, eritematos. Uneori se poate complica prin suprainfecţia leziunilor de grataj (gurma minerilor) [2].
- Faza de migrare larvară corespunde pasajului larvelor īn plămāni şi se traduce prin apariţia sindromului Loffler. īn hiperinfestaţii, este posibilă extravazarea de sānge īn alveole şi apariţia tusei cu expectoraţie sangvinolentă [4].
In această etapă, īn sānge apare o hipereozinofilie semnificativă.
- Perioada de stare corespunde localizării intestinale a viermilor adulţi. Se caracterizează prin manifestări clinice de duodenită, datorată
iritaţiei mucoasei duodenale, lezării acesteia cu apariţia de zone hemoragice şi posibile suprainfecţii bacteriene.
Apar tulburări de tranzit intestinal, pusee de diaree alternānd cu constipaţie [44].
īn evoluţiile cronice se instalează anemia, ca urmare a spolierii sangvine a organismului de către viermii adulţi. Anemia se instalează lent şi progresiv, īn decurs de un an sau doi şi uneori este primul indiciu asupra parazitozei. Anemia poate fi, īn unele cazuri, severă, īnregisrrāndu-se sub 1.000.000 hematii/mm3 [15].
La copii, ancylostomiaza poate determina retardare staturo-ponderală, alterarea stării generale cu malnutriţie accentuată, evoluānd spre caşexie [44].
La bolnavii cu infestaţie cronică, pot fi īntālnite tulburări nervoase (ameţeli, parestezii) şi stări depresive.
- Diagnosticul orientativ este posibil īn faza de migraţie larvară, prin corelarea hipereozinofiliei semnificative (50% din formula leucocitară cu manifestările clinice (cutanate, respiratorii) [4].
- Diagnosticul de certitudine este posibil īn faza intestinală de evoluţie a bolii prin examen coproparazitologic, care evidenţiază īn preparatele native, efectuate din materiile fecale, ouă cu aspect caracteristic. Este necesar un examen precoce, deoarece īn 24 - 48 ore, la temperatura laboratorului, din ouă eclozează larve neinfestante rabditoide, care pot fi confundate cu larvele de Strongyloides stercoralis. Pentru diferenţiere este necesară coprocultura pe cărbune animal sau metoda Baerman
Pentru terapia parazitozei se folosesc următoarele medicamente: Combantrin, Fluvermal, Mintezol, Zentel
Depistarea şi tratarea persoanelor parazitate trebuie īnsoţită de măsuri de distrugere a formelor larvare prin salubrizarea minelor. Profilaxia individuală urmăreşte evitarea contactului direct cu solul, utilizarea echipamentului de protecţie de către persoanele expuse riscului de contaminare.