mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Insuficienta cardiaca
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Insuficienta cardiaca
» Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca


Insuficienta cardiaca este acea stare fiziopatologica in care o anomalie a functiei cardiace, este responsabila pentru incapacitatea cordului de a pompa sangele intr-un ritm satisfacator pentru necesitatile tisulare si/sau capacitatea cordului insuficient de a face fata necesitatilor cu pretul unui volum diastolic anormal crescut. Insuficienta cardiaca este frecvent, dar nu intotdeauna, cauzata de o tulburare a contractilitatii miocardului, situatie in care termenul cel mai potrivit ar fi de insuficienta miocardica. Aceasta poate aparea ca urmare a unei afectari primare a muschiului cardiac, ca in cardiomiopatii si miocarditele virale (capitolul 239). Insuficienta miocardiaca poate rezulta si ca urmare a unor anomalii extramiocardice, cum ar fi ateroscleroza coronariana care duce la ischemie miocardica si infarct, la fel ca si anomaliile valvulare, in care suferinta muschiului cardiac apare ca urmare a unei suprasolicitari hemodinamice de lunga durata, impusa de anomalia valvulara si/sau de procesul reumatic (capitolul 236). Alti pacienti cu insuficienta cardiaca pot prezenta, totusi, un sindrom clinic similar, dar fara modificari decelabile ale functiei miocardice. Unii dintre acesti pacienti prezinta o solicitare mecanica brusca a cordului normal care depaseste capacitatea miocardului, asa cum se intampla in crizele hipertensive acute, ruptura unei cuspe aortice sau embolia pulmonara masiva. Insuficienta cardiaca, in conditiile unei functii miocardice normale, poate aparea si in situatii cronice in care se produce o reducere a umplerii ventriculare datorata unei anomalii mecanice cum ar fi stenoza tricuspidiana si/ sau mitrala, pericardita constrictiva fara interesarea miocardului, fibroza endocardiaca si unele forme de cardiomiopatie hipertrofica. In cazul multor pacienti cu insuficienta cardiaca, in special in cazul celor cu valvulopatii sau cu boli cardiace congenitale, exista o asociere intre alterarea functiei miocardului si anomalii mecanice.Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor