mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Examenul fizic al aparatului cardiovascular
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Examenul fizic al aparatului cardiovascular
» Factori metabolici si efectele medicamentelor

Examenul fizic al aparatului cardiovascular


Examinarea fizica atenta reprezinta o metoda putin costisitoare in evaluarea aparatului cardiovascular si aduce, adesea, informatii importante pentru alegerea celor mai potrivite teste paraclinice. in primul rand, trebuie evaluat aspectul fizic general. Pacientul poate avea un aspect obosit in cazul unui debit cardiac scazut cronic; frecventa respiratorie poate fi rapida, indicand congestie venoasa pulmonara. Cianoza centrala, adesea asociata cu degete hipocratice, indica prezenta unui sunt cardiac dreapta-stanga sau extracardiac sau o oxigenare insuficienta a sangelui in plamani. Cianoza extremitatilor, tegumentele distale reci si transpiratia abundenta sunt determinate de vasoconstrictie la pacientii cu insuficienta cardiaca severa (capitolul 36). Semnele extravasculare pot avea o importanta la fel de mare. De exemplu, diagnosticul de endocardita infectioasa este foarte probabil la pacientii cu petesii, noduli Osler si leziuni Janeway (capitolul 126). Tensiunea arteriala trebuie masurata la ambele brate atat in clinostalism, cat si in ortostatism; frecventa cardiaca trebuie masurata timp de 30 sec. Hipotensiunea ortostatica si tahicardia pot indica reducerea volumului sanguin, in timp ce tahicardia in repaus sugereaza prezenta insuficientei cardiace severe. Examinarea atenta a fundului de ochi este esentiala (capitolul 246), iar vasele retinei pot evidentia prezenta hipertensiunii sistemice, a arteriosclerozei sau a embolismului. Acesta din urma poate proveni de la placile aterosclerotice ale arterelor mari (de exemplu, carotida), sau poate fi o complicatie a unei valvulopatii (de exemplu, endocardita). Palparea pulsului arterial periferic la extremitatile superioare si inferioare este necesara pentru a aprecia daca irigatia sanguina este adecvata si pentru a detecta prezenta leziunilor arteriale ocluzive. De asemenea, este importanta examinarea ambelor picioare, pentru a detecta prezenta edemelor, a varicelor sau a tromboflebitei (capitolul 248). Examenul aparatului cardiovascular include evaluarea atenta atat a pulsului carotidian, cat si a pulsului venos jugular, ca si palparea regiunii precordiale si auscultatia cordului.





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor