mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Bolile aortei
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Bolile aortei
» Aortita

Bolile aortei


Aorta este un conduct prin care sangele ejectat din ventriculul stang este distribuit catre patul arterial sistemic. La adulti, diametrul ei este de aproximativ 3 cm la origine, 2,5 cm in portiunea descendenta toracica si 1,8-2 cm in portiunea abdominala. Peretele aortic este alcatuit dintr-o intima subtire, compusa din endoteliu, tesut conjunctiv subendotelial si o lamina elastica interna; o tunica medie groasa, alcatuita din celule musculare netede si matrice extracelulara; si o adventice alcatuita in principal din tesut conjunctiv si cuprinzand vasa vasorum si nervi vascularis. Pe langa functia ei de conduct, proprietatile de vascoelasticitate si complianta ale aortei contribuie de asemenea la functia de amortizare. Aorta se destinde in timpul sistolei, pentru a permite ca o parte a volumului bataie sa fie retinut si ea revine inapoi in timpul diastolei astfel incat sangele continua sa curga spre periferie in timpul diastolei. Datorita expunerii ei continue la presiunea pulsatila crescuta si la stresul de forfecare, aorta este in special predispusa la leziune si boala determinata de traumatismul mecanic (Tabelul 247-1). De asemenea, aorta este mai predispusa la ruptura decat oricare alt vas, in special dupa aparitia dilatarii anevrismale, intrucat tensiunea ei parietala, guvernata de legea lui Laplace (adica proportionala cu produsul dintre presiune si raza), este intrinsec mare.










Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor