mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Insuficienta cardiaca
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Insuficienta cardiaca
» Regimul alimentar

Regimul alimentar







In cazul pacientilor cu forme blande de insuficienta cardiaca, se poate obtine o ameliorare semnificativa a simptomelor doar prin reducerea ingestiei de sodiu, mai ales in asociere cu perioadele de repaus fizic. La pacientii cu forme mai sere de insuficienta cardiaca, aportul de sodiu trebuie controlat mai riguros si trebuie folosite si alte masuri terapeutice, cum ar fi tratamentul diuretic, vasodilatator si tonicardiac. Este necesara mentinerea cel putin a unei diete moderat hiposodate, chiar si dupa compensarea unei crize de insuficienta cardiaca, in cazurile in care boala de baza nu a fost corectata. O alimentatie normala contine aproximativ 6 pana la 10 g de clorura de sodiu; acest aport poate fi redus la jumatate numai prin excluderea alimentelor cu continut mare de sare si evitand adaugarea de sare in alimente, in timpul meselor. Reducerea ingestiei obisnuite de sare la aproximativ un sfert fata de normal se poate realiza daca nu se adauga sare in timpul prepararii alimentelor. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca sera, la care portul zilnic de sare din alimentatie trebuie redus la 500 mg-l000 mg, se vor exclude unele alimente ca laptele, branza, painea, cerealele, conserle de legume si supe, anumite carnuri mai sarate, unele legume proaspete cum ar fi spanacul, telina si sfecla. Sunt permise o mare varietate de fructe proaspete, legume rzi, produse de patiserie fara sare si lapte desodat, precum si substituenti ai sarii, dar o astfel de dieta lipsita de gust este greu de tinut pe o durata lunga. Nu este necesara o restrictie de apa decat in forme extrem de sere de insuficienta cardiaca congestiva. Tarziu in evolutia insuficientei cardiace se poate produce hiponatremie de dilutie, la pacientii cu tulburari in excretia apei datorate uneori unei secretii crescute de hormon antidiu-retic. In aceste cazuri este necesara o reducere a aportului atat de sare cat si de apa.


De asemenea trebuie acordata atentie continutului caloric al alimentatiei. Se impune o restrictie calorica in cazul pacientilor obezi cu insuficienta cardiaca. Pe de alta parte, in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca sera si casexie cardiaca, trebuie incercata mentinerea aportului nutritiv si evitarea deficientelor calorice si vitaminice; pot fi folosite suplimente nutriti.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor