mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Genetica in cancer
Index » Oncologie si hematologie » Genetica in cancer
» Terapia endocrina

Terapia endocrina







Terapia endocrina a neopla-ziilor responsive la hormoni este dependenta de existenta unui mecanism de control al cresterii celulare derit din cel al tesuturilor normale din care a aparut tumora. Prezenta receptorilor pentru estrogeni si progesteron in carcinomul mamar prezice un raspuns la terapia endocrina. Majoritatea agentilor hormonali antitumorali sunt agonisti sau antagonisti functionali din familia steroizilor. Hormonii steroidieni se leaga de receptorii intracelulari specifici si induc o modificare a conformatiei receptorilor. Complexul hormon-receptor interactioneaza cu ADN si prin aceasta functioneaza ca un factor de transcriptie care regleaza expresia genelor.

Adrenocorticosteroizii
Ei sunt frecvent utilizati in regimurile combinate, datorita nesuprapunerii reactiilor adverse cu cele ale multor agenti chimioterapici si absentei in special a mielosupresiei. Hormonii corticosteroizi sunt activi in tratamentul leucemiilor limfocitare si al limfoamelor. Ei functioneaza prin legarea de receptori specifici pentru glucocorticoizi prezenti in celulele limfoide si aparent produc moartea celulara programata sau apoptoza. Desi sunt disponibili mai multi glucocorticoizi de sinteza, agentii utilizati cel mai frecvent in terapia cancerului sunt prednisonul, metilprednisolonul si dexametazona.



Antiandrogenii

AnimndxogemA flutamid blocheaza eficient legarea androgenilor de receptorii din tesuturile periferice. Desi nivelurile serice de testosteron pot creste, cele din tesuturile tinta sunt scazute. Flutamidul este utilizat in tratamentul carcinomului prostatic diseminat. Este adesea utilizat dupa orhiectomie sau impreuna cu un leuprolid. Are efecte adverse antiandrogenice predictibile la barbati, incluzand ginecomastia, scaderea libidoului si impotenta. A fost raportata, de asemenea, cresterea testelor functionale hepatice.
Estrogenii Terapia estrogenica reprezenta in trecut principala metoda in tratamentul paliativ al carcinomului prostatic diseminat. in carcinomul prostatic, estrogenii au o puternica functie antiandrogenica. Estrogenii sunt utilizati uneori in tratamentul paliativ al carcinomului mamar. Doua preparate utilizate curent sunt dietilstilbestrol (DES) si etinilestradiol. Terapia estrogenica poate exacerba cardiopatia ischemica coexistenta, predispune la fenomene tromboembolice si poate duce la retentie hidrica. La barbati, ginecomastia si impotenta sunt frecvente.


Antiestrogenii

Antiestrogenul tamoxifen este larg utilizat in tratamentul cancerului mamar. Este utilizat atat ca adjunt la femeile aflate in perioada postmenopauza, cat si ca terapie paliati pentru afectiuni metastatice pre- si postmenopauza. Tamoxifenul se leaga direct de receptorul estrogenic si pare sa functioneze ca un slab agonist/antagonist. Are un timp de injumatatire plasmatica lung si sunt necesare 4 saptamani sau mai mult pentru atingerea unui nivel sil. Tamoxifenul poate produce amenoree, bufeuri si, ocazional, greata si rsaturi. S-a raportat o crestere modesta a riscului de fenomene tromboembolice. Administrarea cronica este asociata cu o crestere usoara a riscului de aparitie a cancerului endometrial. Pe de alta parte, tamoxifenul scade riscul de moarte de cauza cardiosculara si previne osteoporoza.

Progestativele Agentii progestativi, cum ar fi medroxipro-gesteronul sau megestrol acetatul, sunt utilizati in tratamentul carcinomului endometrial si al carcinomuluimamar. Mecanismul lor de actiune este neclar; totusi, studiile sugereaza ca: pot intrerupe axul hipotalamo-hipofizo-gonadic; pot modifica expresia receptorilor estrogenici sau pot avea efecte androgen-like. Progestativele determina frecvent neregularitati ale ciclului menstrual. Retentia hidrica, cresterea enzimelor hepatice si fenomenele tromboembolice au fost raportate ca efecte adverse.


Inhibitorii aromatazei Aminoglutetimidul inhiba mai multe enzime responsabile pentru conversia androgenilor in estrogeni in tesuturile periferice. El inhiba, de asemenea, conversia colesterolului in pregnenolon, o treapta cheie in bio sin teza hormonilor steroidieni. Tratamentul cu aminoglu-tetimid realizeaza o adrenalectomie medicala, iar pacientii care primesc doze mari pot necesita sustinere cu hidrocortizon si/sau mineralcorticoid. Este utilizat in tratamentul paliativ al carcinomului mamar metastatic. Efectele adverse includ simptome neurologice usoare si dermatologice. Rareori apar leucopenie si trombocitopenie, care se remit insa rapid dupa intreruperea tratamentului.
Agonistii hormonului de eliberare a gonadotrofinelor Agonistul hormonului de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH - gonadotropin-releasing hormone), leuprolidul, este utilizat in carcinomul prostatic diseminat. Stimularea continua a hipofizei de catre GnRH, fata de stimulare intermitenta in conditii normale, duce in final la o scadere a secretiei de LH si FSH, cu diminuarea consecuti a nivelului androgenilor. In timpul primei saptamani de terapie, o eliberare initiala de LH si FSH poate determina o inrautatire a simptomelor, care poate fi prevenita prin instituirea tratamentului antiandrogenic. Sunt intalnite si efecte antiandrogenice, ce includ ginecomastia, bufeuri si impotenta.
Analogii somatostatinei Octreotidul, un analog al soma-tostatinei, este utilizat in tratamentul simptomatic al pacientilor cu carcinoid metastatic sau tumori ce secreta peptidul intestinal soactiv. Analogii somatostatinei inhiba eliberarea peptidelor gastrice si pancreatice, pe langa inhibarea eliberarii hormonului de crestere. Pacientii care primesc octreotid prezinta o diminuare accentuata a simptomelor legate de afectiunea endocrina. Drogul trebuie injectat subcutanat de doua sau trei ori pe zi pentru a mentine o ameliorare adecta a simptomelor. intrucat soma-tostatina inhiba secretia de insulina, pacientii trebuie monitorizati pentru hiperglicemie.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor