mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale functiei gastrointestinale
Index » Boli » Tulburari ale functiei gastrointestinale
» Ulcerele

Ulcerelein abordarea pacientului cu un ulcer cutanat, etiologiile sunt impartite in doua grupe mari: (1) afectiuni cutanate primare si (2) afectiuni sistemice subiacente. in grupul de afectiuni cutanate primare exista trei categorii: vasculare, asociate cu tumori si infectioase. Grupul periferic vascular trebuie abordat primul, deoarece reprezinta cauza cea mai frecnta de ulcerele de staza" class="alin2">ulcere ale extremitatilor la adulti, hipertensiunea noasa. Ulcerele de staza sunt caracteristic nedureroase si contin tesut de granulatie adecvat. Ele se gasesc deseori pe maleolele mediale, pe un fond de varicozitati, dermatita de staza, edem si depuneri de hemosiderina (coloratie galben-bruna a pielii).In contrast, ulcerele membrelor inferioare datorate arterio-sclerozei obliterante sunt deseori dureroase si sunt asociate cu tegumente reci, atrofice, cu alopecie si unghii distrofice - toate ca reflectare a unei descresteri in fluxul sanguin. Majoritatea pacientilor sunt barbati si au frecnt semne de ateroscleroza a altor artere de calibru mare si mediu. Tromban-geita obliteranta (boala Buerger) si arterioscleroza Monckeberg sunt doua boli arteriale mai rare, care pot provoca ulcere ale extremitatii distale superioare, ca si ale extremitatii inferioare. Cea din urma este intalnita la pacientii cu hiperparatiroidism primar sau secundar si calcificarea tunicii medii a arterelor musculare afectate apare la radiografie ca o calcifiere difuza in "teava\". Boala Buerger apare in special la barbatii tineri (25-40 ani) care fumeaza sau au fost fumatori.


Vasculita lidoida (atrophie blanche) reprezinta combinatia unei vasculopatii cu o tromboza intravasculara. Leziunile purpurice si de lido reticularis se gasesc asociate cu ulceratii dureroase ale membrelor inferioare. Aceste ulcere se vindeca adesea lent, dar cand se vindeca, se formeaza o cicatrice alba de forma neregulata. Majoritatea cazurilor sunt de origine idiopatica, dar posibile afectiuni sistemice subiacente cuprind: lupusul sistemic, sindromul antifosfolipidic, sclerodermia, crioglobulinemia si criofibrinogenemia. Pacientii cu sindromul antifosfolipidic au anticorpi anticardiolipina, teste biologice fals poziti pentru sifilis si timpii de tromboplastina partial activata prelungiti; ultimii se datoreaza anticoagulantului lupic. Acesti anticorpi antifosfolipidici se intalnesc cel mai frecnt la pacientii cu lupus sistemic, dar sunt asociati si cu alte boli de tesut conjunctiv. Pe langa leziunile de vasculita lidoida, pacientii cu sindrom antifosfolipidic au tromboze noase recidivante, tromboze arteriale (inclusiv accidente vasculare cerebrale), avorturi spontane si trombocitopenie.

Mai multe tipuri de carcinoame se pot prezenta ca ulcere cutanate, de exemplu, carcinomul bazocelular, carcinomul scuamos si, mai rar, melanomul. Cand un ulcer al membrului inferior nu se vindeca in ciuda tratamentului adecvat, trebuie biopsiat pentru a se elimina carcinomul, in special carcinomul spinocelular. Acelasi lucru este valabil si pentru ulcere care apar pe cicatrici. Infectiile bacteriene si virale duc, de asemenea, la ulceratii cutanate si unul dintre agentii cel mai frecnt izolati este streptococul. Termenul de ectima este utilizat pentru a descrie leziunile ulcerati, deseori extinse, provocate de aceasta bacterie. Ectima este o afectiune cutanata primara si nu trebuie confundata cu ectima gangrenosum, care este secundara unor emboli purtati de sange (zi "Purpura\"). in ulcerul Meleney, un ulcer in expansiune progresiva incepe intr-o zona de traumatism sau interntie chirurgicala. Aspectul clinic este similar cu cel din pioderma gangrenosum, dar este datorat unei infectii sinergice care include, de obicei, streptococi anaerobi.
Pentru un anumit grup de pacienti cu ulcere cutanate datorate unei boli sistemice subiacente, membrul inferior este localizarea primara a leziunilor. La un pacient tanar, ulcerele cutanate ischemice pe picior trebuie sa ridice suspiciunea de hemo-globinopatie sau sferocitoza ereditara. Tromboza intravasculara este cauza presupusa a acestor ulcere, ca si pentru ulcerele la pacientii cu crioglobulinemie monoclonala (zi "Purpura\"). Formele primare si secundare de VLC, ca si embolii de colesterol pot provoca ulceratii cutanate, la fel, mai ales pe membrele inferioare (zi "Purpura\"). De exemplu, ulcerele membrelor inferioare la pacientii cu artrita reumatoida se datoreaza deseori vasculitei. in plus, placile galbene atrofice ale necrobiozei lipoidice se pot fisura central formand un ulcer (zi " Leziuni cutanate papulonodulare\").


Vasospasmul apare la pacientii cu fenomen Raynaud si poate provoca ulceratii ale mainilor, ca si ale picioarelor. Fenomenul Raynaud este definit ca o reactie trifazica de paloare, cianoza si hiperemie ca raspuns la frig sau stres emotional. Vasospasmul se intalneste si la pacientii aflati sub tratament cu norepinefrina, vasopresina, ergotamina si bleomicina. Pacientul cu boala Raynaud si ulceratii ale varfului degetelor trebuie examinat atent in cautarea telangiectaziilor reticulate periunghiale si semnelor discrete de sclerodermie. Fenomenul Raynaud se intalneste si la pacienti cu dermatomiozita, lupus sistemic, crioglobulinemie, sindrom de coasta cervicala si de scalenus anticus, boala ciocanului pneumatic si acro-osteoliza ocupationala (asociata cu fabricarea de clorura de polivinil).In pioderma gangrenosum, marginea ulcerului are un aspect caracteristic de margine necrotica albastruie atona si un halou periferic eritematos. Ulcerele incep adesea ca pustule care se extind apoi rapid pana la o dimensiune de pana la 20 cm. Desi aceste leziuni sunt cel mai frecnte intalnite pe membrele inferioare, ele pot sa apara oriunde pe suprafata corpului, inclusiv in zonele de traumatism (patergie). Aproximativ 30-50% din cazuri sunt idiopatice si cele mai frecnte afectiuni asociate sunt colita ulcerativa si boala Crohn. Mai rar, exista asociere cu hepatita cronica activa, artrita reumatoida seropozitiva, leucemia granulocitara acuta si cronica, policitemia ra si mielomul. Constatarile aditionale la acesti pacienti, chiar la cei cu boala idiopatica, sunt anergia cutanata si o gamapatie monoclonala benigna. Deoarece histologia din pioderma gangrenosum este nespecifica, diagnosticul se face clinic prin excluderea cauzelor mai rare de ulcere cu aspect similar, ca vasculita necrotizanta, ulcerul Meleney (zi mai sus), fungii dimorfici, amoebiaza cutanata, muscaturile de paianjen si formele facticiale. in afectiunile mieloproliferati, ulcerele pot fi superficiale, cu o margine pustulobuloasa si aceste leziuni furnizeaza o conexiune intre pioderma gangrenosum clasica si dermatoza neutrofilica febrila acuta (sindromul Sweet).
Diagnosticul clinic al bolii Behget (zi modulul 318) necesita prezenta de ulceratii orale recidivante (cel putin de trei ori intr-o perioada de 12 luni), pe langa 2-4 din criteriile urmatoare: (1) ulcere genitale recurente, in special pe vulva si scrot, (2) leziuni oculare, fie uita, fie vasculita retiniana, (3) leziuni cutanate si (4) un test de patergie pozitiv. Ulcerele la nilul cavitatii bucale sunt de obicei dureroase si bine delimitate, cu un halou eritematos, in timp ce ulcerele genitale tind sa fie mai profunde si se vindeca cu cicatrice. Eritemul nodos, "pseudofoliculita\", leziunile papulopustulare sau nodulii acneiformi la un pacient trecut de adolescenta si care nu face tratament cu glucocorticoizi sunt leziunile cutanate. Testul patergiei, care se defineste ca reproducerea unei leziuni cutanate prin traumatism, se efectueaza injectand ser fiziologic steril in derm. inainte de silirea diagnosticului de boala Behcet, trebuie excluse urmatoarele afectiuni: eritemul polimorf reci-divant (zi "cule/Bule\"), herpes simplex, boli inflamatorii intestinale, lupus sistemic si afectiuni buloase primare.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor