mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale functiei gastrointestinale
Index » Boli » Tulburari ale functiei gastrointestinale
» Hemoragia gastrointestinala

Hemoragia gastrointestinala







Hematemeza se defineste ca varsatura cu sange si melena, ca exteriorizare de scaune denite negre si cu aspect de smoala, prin prezenta sangelui. Aceste manifestari clinice de hemoragie gastrointestinala (GI) sugereaza o sursa proximala de sangerare. Culoarea sangelui eliminat prin varsatura depinde de concentratia de acid clorhidric din stomac si de durata contactului acestuia cu sangele. Astfel, daca varsatura survine la scurt timp dupa debutul sangerarii, voma pare rosie, iar mai tarziu aspectul va fi rosu-inchis, maroniu sau negru. Cheagurile de sange precipitate si sangele degradat de acid din varsatura vor produce un aspect caracteristic "in zat de cafea\" cand sunt eliminate prin varsatura. Hematemeza indica de obicei sangerarea proximal de ligamentul lui Treitz, deoarece sangele ce patrunde in tractul gastrointestinal dincolo de duoden intra rareori in stomac.In timp ce sangerarea, suficienta pentru a produce hematemeza, provoaca de obicei melena, mai putin de jumatate din pacientii cu melena au hematemeza. Melena denota de obicei sangerare din esofag, stomac sau douden, dar leziuni ale jejunului, ileonului si chiar colonului ascendent pot provoca uneori melena cu conditia ca timpul de tranzit gastrointestinal sa fie suficient de prelungit. Aproximativ 60 ml de sange sunt necesari pentru a produce un singur scaun negru; pierderea acuta de sange mai mare decat aceasta cantitate poate produce melena timp de pana la 7 zile. Dupa ce culoarea scaunului revine la normal, testele pentru hemoragiile digestive inferioare" class="alin2">hemoragii oculte pot ramane poziti pentru mai mult de o saptamana. Culoarea neagra a melenei provine din contactul sangelui cu acidul clorhidric, producandu-se hematina. Astfel de scaune sunt ca pacura ("lipicioase\") si au un miros caracteristic. Aceasta consistenta de pacura este in contrast cu scaunele negre sau gri inchise ce apar dupa ingestia de fier, bismut sau extract de lemn dulce. Hemoragia gastrointestinala, chiar daca este depistata numai prin teste poziti ce indica hemoragii oculte, indica o boala potential grava ce trebuie instigata suplimentar.


Hematochezia, trecerea de sange rosu prin rect, semnifica in general sangerarea dintr-o sursa distala ligamentului lui Treitz. Totusi, hemoragiile proximale rapide pot provoca rectoragie datorita unui tranzit accelerat.
Manifestarile clinice de sangerare gastrointestinala depind de marimea si viteza hemoragiei si de prezenta bolilor asociate. Pierderile sanguine mai mici de 500 ml sunt rar asociate cu semne sistemice; exceptiile includ sangerarile la varstnici sau la pacientul anemic, la care pierderea unor cantitati mai mici de sange poate produce tulburari hemodinamice. Hemoragia rapida de volum mai mare provoaca scaderea intoarcerii noase catre inima, debit cardiac scazut si rezistenta periferica crescuta datorata vasoconstrictieireflexe ( modulul 38). Hipoten-siunea ortostatica mai mare decat o modificare de 10 mmHg indica de obicei o reducere de 20% sau mai mare a volumului sanguin. Simptomele asociate pot include lipotimie, sincopa, greata, transpiratie si sete. Cand pierderea de sange este de 25-40% din volumul sanguin, apare frecnt socul cu tahicardie accentuata si hipotensiune. Paloarea este importanta si pielea este rece. Oricum, in prezenta blocantilor beta-adrenergici si ai canalelor de calciu, aceste semne clinice pot fi atenuate.
La evaluarea hemoragiei rapide, hematocritul initial poate sa nu reflecte corect amploarea pierderii de sange, deoarece echilibrarea cu lichid extravascular si hemodilutia necesita adesea peste 8 h. Rezultatele uzuale de laborator includ o usoara leucocitoza si trombocitoza care apar in primele 6 h de la debutul sangerarii. Ureea sanguina poate fi crescuta disproportionat fata de creatinina, in special in hemoragii digesti superioare, datorita degradarii proteinelor sanguine pana la uree de catre bacteriile intestinale, ca si datorita unei usoare reduceri a ratei de filtrare glomerulare.


Hemoragia oculta, detectata prin testul pentru hemoglobin-peroxidaza (de ex., Hemocult), este o modalitate importanta de a descoperi neoplazia colorectala in stadii precoce, potential curabile. Testul este propus la pacientii peste 50 de ani, ca parte a controlului anual. Trebuie examinate scaune multiple (de obicei doua probe din trei scaune), si daca vreo proba este pozitiva trebuie efectuate instigatii suplimentare. Un rezultat pozitiv se poate datora pierderii sanguine fiziologice, peroxidazelor din dieta, carnii insuficient preparate sau oricarei cauze de sangerare gastrointestinala superioara sau inferioara. Ingestia de vitamina C in cantitate de peste 500 mg/zi poate provoca un test fals negativ. Pentru a limita variabilele confundabile, pacientii trebuie testati in timpul unei diete cu multe fibre si putina carne, fara ingestie de agenti antiinflamatori nesteroidieni (AINS) sau vitamina C, desi doza scazuta zilnica de aspirina (80-325 mg) luata pentru a preni boli cardiovasculare, nu duce, in general, la rezultate fals-poziti.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor