mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale functiei gastrointestinale
Index » Boli » Tulburari ale functiei gastrointestinale
» Indigestia

Indigestia





Indigestia este un termen frecvent utilizat de pacienti pentru a descrie simptome riate, apreciate in general ca disconfortul abdominal superior, adesea asociat cu ingestia de alimente. Termenul este nespecific si poate sa nu aiba acelasi inteles pentru pacient si medic. De aceea, in abordarea pacientului cu indigestie, este important pentru medic sa obtina intai o descriere exacta a acestei suferinte. Pentru unii pacienti, indigestia inseamna durerea sau presiunea abdominala efecti, care poate fi insotita de plenitudine postprandiala, satietate precoce, tulburari ale stomacului" class="alin2">greata sau balonare, si care, in general, este denumita dispepsie. Altii pot utiliza termenul de indigestie pentru a descrie fie o senzatie ga ca digestia nu a avut loc normal, fie ca exista o intoleranta la alimente specifice. Altii il pot utiliza pentru a descrie eructatiile, o senzatie de gaz excesiv sau flatulenta. Cand pirozisul este simptomul dominant, se presupune ca pacientul are boala cu reflux gastroesofagian ( modulul 283).


Dupa ce s-a silit definitia pacientului pentru indigestie, este important sa se determine (1) localizarea si durata disconfortului (2) relatia temporala a simptomelor cu ingestia alimentelor si (3) relatia posibila a simptomelor cu ingestia anumitor tipuri de alimente (de exemplu, lapte, alimente grase) sau medicamente.
Indigestia poate aparea si in asociere cu boli ale tractului gastrointestinal sau stari patologice ale altor sisteme organice. Ca rezultat al unei investigatii sistematice clinice si de laborator, se poate uneori demonstra faptul ca un proces fiziopatologic, care poate fi definit, poate fi desemnat ca responsabil pentru simptome intr-un anumit caz de indigestie. Frecvent, totusi, o explicatie etiologica clara pentru acuzele de indigestie ale pacientului nu poate fi silita si se aplica denumiri descriptive. Spre exemplu, termenul de dispepsie nonulceroasa este adesea utilizat pentru a descrie simptome de tip ulcer, cand nu se gaseste nici un ulcer. Termenul dispepsie flatulenta se utilizeaza cand eructatiile, distensia abdominala si satietatea precoce sunt simptome principale; termenul de dispepsie tip dismotilitate a fost aplicat la aceeasi constelatie de simptome. Din nefericire, acesti termeni nu presupun ca simptomele descrise sunt atribuite unui proces patogenic particular. Termenul dispepsie functionala este folosit intersanjabil cu dispepsia nonulceroasa, cand eluarea clinica esueaza in a revela o explicatie pentru indigestie. In unele cazuri de dispepsie functionala, testarea sofisticata a activitatii electrice gastrointestinale si studii manometrice pot revela tulburari ale motilitatii gastrointestinale, cu toate ca relatia cauza-efect intre astfel de descoperiri si simptomele pacientului poate fi dificil de dovedit. intr-ader, unii pacienti cu dispepsie functionala au de asemenea caracteristici ale sindromului de colon iriil, sugerand o tulburare difuza a motilitatii intestinale ( modulul 287).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor