mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Tromboza venoasa

Tromboza venoasa







Tromboza noasa sau "cheagul de sange din na\" are doua forme de manifestare: tromboflebita si flebotromboza. Tromboflebita denota prezenta inflamatiei peretelui nos, cata vreme flebotromboza se produce cu o usoara inflamatie sau chiar deloc.
Cauzele trombozei noase sunt ranirea vasului de sange, stagnarea sangvina sau staza si coagularea accentuata a sangelui. Venele varicoase, graviditatea, operatiile chirurgicale, odihna prelungita la pat, plimbarile lungi cu masina si congestia cardiaca pot cauza staza noasa. Ratele accelerate de coagulare se pot datora neoplasmelor, anomaliilor sangvme, anticonceptionalelor orale, deshidratarii si dietei prea bogate in proteine sau grasimi.


Cheagurile noase sunt compuse in special din globule rosii. Cheagul se lipeste de peretele nei insa are o "coada\" care inoata liber; aceasta coada este aceea care se desprinde uneori si se indreapta catre plamani. Exista putine sanse de producere a emboliei in tromboflebita adevarata, cata vreme cheagul este foarte bine fixat de peretele nei; in flebotromboza insa sansele sunt mari.
Incidenta crescuta a trombozei noase, la femeile care iau anticonceptionale orale, s-a explicat prin efectul estrogenilor asupra mecanismului de coagulare.
Pacientii suferinzi de tromboza noasa pot aa simptome usoare sau nici un simptom. Ei se pot ge de o senzatie dureroasa in zona respectiva cand se odihnesc sau, dimpotriva, cand sunt in cursul unui exercitiu fizic. Durerea este adesea mai mare cand se urca dealuri (munti) sau scari, daca este implicata gamba, in cazul tromboflebitei, membrul implicat se poate umfla, poate aa temperatura mare, sensibilitate, ne dilatate si un ligament sensibil, simtit incordat in tesuturi. Semnul lui Homan, neplacere in gamba la flexiunea in sus a labei piciorului, este un semn nespecific, dar poate fi de folos in diagnosticarea bolii. Durerea sub o "punga\" formata printr-o tensiune arteriala marita - aflata deasupra zonei afectate - este un semn timpuriu de flebita.
Adesea, primul semn al flebotrombozei intr-o na profunda este embolia pulmonara (cheagul de sange in plaman).
PREVENIRE SI TRATAMENT
1. Exercitiile de respiratie profunda produc o crestere a presiunii negati in torace, ajutand la golirea nelor mari. Pentru procedeu, consultati modulul despre Gripa. Persoanele care se afla in categoria unui risc crescut, dupa cum am aratat mai sus, ar trebui sa practice des acest exercitiu. Cantatul cu putere ofera o protectie similara.
2. Evitati balansarea picioarelor in gol, deoarece presiunea exercitata asupra vaselor poplitele poate duce la blocarea fluxului sangvin.
3. Evitati sa stati picior peste picior, intrucat aceasta duce la o crestere a presiunii asupra vaselor de sange.
4. Evitati constipatia, printr-o dieta adecvata, bogata in fibre. Ea duce la cresterea presiunii noase la picioare.
5. Folositi forta gravitationala pentru a ajuta sangele sa se intoarca la inima, ridicand picioarele deasupra nilului inimii. Cresterea fluxului sangvin elimina staza si previne formarea unor noi cheaguri. Presiunea noasa este scazuta, de asemenea, prin ridicarea picioarelor, lucru care usureaza edemul si durerea. Daca puneti piciorul patului cu 15-20 cm mai sus, ati astfel cea mai buna metoda de elevare. Folosirea pernelor sub picioare curbeaza adesea piciorul, incat genunchiul se afla mai sus si lucrul acesta are o influenta negativa asupra fluxului sangvin.


6. Evitati jartierele, cingatorile si alte articole stramte de imbracaminte, intrucat acestea opresc circulatia sangelui.
7. Postul duce la scaderea coagularii sangelui si poate fi benefic.\'5141
8. Exercitiul regulat duce la cresterea puterii organismului de a dizolva cheagurile.
9. Dieta bogata in proteine duce la cresterea factorilor coagulanti.
10. Riscul instalarii stazei noase creste o data cu situatiile care o favorizeaza, cum ar fi perioadele lungi de stat jos, ca in timpul calatoriilor, vizionarii programului TV etc, Ridicati-va si faceti cativa pasi, timp de cateva minute, la fiecare ora.
11. Aplicatii umede, fierbinti, timp de 20 din 24 de ore sunt adesea recomandate. Ele trebuie sa acopere toata extremitatea. O metoda simpla este aceea de a aplica un strat subtire de crema sau vaselina rece asupra membrului bolnav. Scoateti din apa fierbinte prosoape groase, plusate, stor-candu-le bine si aplicati-le lejer. Acoperiti-le cu o folie din plastic sau din cauciuc. Folositi mai multe sticle cu apa fierbinte sau o perna electrica izolata pe care sa o fixati la "foc mic\" pentru a mentine caldura. Acoperiti toata extremitatea cu o patura uscata. Caldura constanta va usura spasmul -nos si va reconforta pacientul. Unii specialisti recomanda o lingurita de sare la fiecare litru de apa folosit pentru incalzirea prosoapelor.
12. "Balacirea\" in apa si inotul sunt excelente pentru prenirea trombozei noase. Apa, mai densa decat aerul, exercita o presiune egala pe toata suprafata pielii, ajutand la reintoarcerea fluxului de sange nos.
13. Cele doua minute de exercitiu executat prin miscarea picioarelor ca atunci cand pedalati, la fiecare ora de stat pe scaun, s-au aratat foarte eficiente in prenirea trombozei, in special insotite de respiratii in forta.
14. Folositi o dieta saraca in grasimi si hidratati-va bine pentru a scadea vascozitatea sangelui. Pacientii in varsta de peste 40 de ani cu un hematocrit de 45% sau mai mult de 73% sunt predispusi la tromboza noasa, la nele profunde, dupa interntii chirurgicale.
15. In cazul unei tromboze noase cronice, recurente, mutilante, a fost descrisa deja o dieta speciala de identificare a sensibilitatii la diferite alimente si a altor alergii provocate de mediu. Cercetatorii din Texas au descoperit ca pot sa controleze complet simptomele intr-o serie de cazuri, altminteri inoperante, printr-un control de mediu riguros si evitarea alimentelor noci. Rezultatele au fost uimitor de bune in atie cu un grup de control.
16. Tratamentele amintite mai sus sunt in cea mai mare parte indicate pentru tromboflebita noasa superficiala. Flebotromboza unei ne profunde este un eniment care ameninta chiar viata si, in cazul in care este suspectata, trebuie tratata prin spitalizare, care va insemna fara doar si poate inceputul unui tratament cu anticoagulante si heparina, posibil si o interntie chirurgicala.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor