mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tulburari ale functiei gastrointestinale
Index » Boli » Tulburari ale functiei gastrointestinale
» Ascita

Ascita







Evaluarea unui pacient cu ascita necesita sa fie stabilita cauza ascitei. In cele mai multe cazuri, ascita va aparea ca o parte a unei boli recunoscute, adica ciroza, insuficienta cardiaca congestiva, nefroza sau carcinomatoza diseminata, in aceste situatii, medicul trebuie sa determine daca aparitia ascitei este intr-adevar o consecinta a bolii subiacente si nu se datoreaza prezentei unui proces separat sau asociat. Aceasta distinctie este necesara chiar cand cauza ascitei pare edenta. De exemplu, cand pacientul cu ciroza compensata si ascita minima dezvolta ascita progresiva care este din ce in ce mai greu de controlat cu regim fara sare sau diuretice, tentatia cea mai mare este de a atribui agravarea tabloului clinic bolii hepatice progresive. Totusi, un carcinomhepatocelular ocult, o tromboza de vena porta, peritonita bacteriana spontana sau chiar tuberculoza pot fi responsabile pentru decompensare. Succesul dezamagitor de scazut al diagnosticarii peritonitei tuberculoase sau carcino-mului hepatocelular la pacientul cu ciroza si ascita reflecta indicele prea scazut de suspiciune a dezvoltarii unor astfel de afectiuni supraadaugate. Similar, pacientul cu insuficienta cardiaca congestiva poate face ascita datorita unui carcinom diseminat cu metastazare peritoneala.
Paracenteza diagnostica (50-l00 ml) trebuie sa faca parte din evaluarea de rutina a pacientului cu ascita. Lichidul trebuie examinat macroscopic; trebuie determinate continutul proteic, numarul de celule si numaratoarea diferentiala a celulelor si coloratii Gram si pentru germeni acido-alcoolo-rezistenti si trebuie realizate culturi. Examinarile citologice si blocajul celular pot edentia un carcinom altfel nesuspectat. elul 46-l prezinta unele caracteristici ale lichidului ascitic tipic intalnite in diferite afectiuni. In unele tulburari, cum e ciroza, lichidul are caracterele unui transsudat (


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor