mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Telangiectazii

Telangiectazii







Pentru a deosebi diferitele tipuri de telangiectazii, este important sa se examineze forma si conuratia vaselor sanguine dilatate. Telangiectaziile liniare se intalnesc pe fata pacientilor cu piele lezata actinie si acnee rozacee si pe membrele inferioare ale pacientilor cu hipertensiune venoasa si telangiectazii esentiale (elul 57-l2). Pacientii cu o forma neobisnuita de mastocitoza (telangiectasia macularis eruptiva perstans), sindrom carcinoid ( "Acneea\") si ataxia-telangiectazia au, de asemenea, telangiectazii liniare. in ataxie-telangiectazie, telangiectaziile liniare apar pe conjunctiva bulbara in timpul copilariei. In final, apare afectarea urechilor, pleoapelor, obrajilor si/sau ariilor flexurale, cum sunt fosele antecubitale si poplitee. in sfarsit, telangiectaziile liniare se intalnesc in zonele de inflamatie cutanata. De exemplu, leziunile de lupus discoid au frecvent telangiectazii.


Poikilodermia este un termen utilizat pentru a descrie o zona de piele cu (1) hipo- si hiperpigmentare reticulata, (2) ridare secundara atrofiei epidermice si (3) telangiectazii. Poikilodermia nu reprezinta o afectiune unica - se intalneste in pielea lezata de radiatii ionizante, inpoikiloderma vasculare atroficans (PVA) si xeroderma pigmentosum, ca si la pacientii cu boli de tesut conjuctiv, in special dermatomiozita (DM). PVA este o leziune precursoare a LCCT, iar regiunile de poikilodermie incep in zonele flexurale ale axilei si cele inghinale.
In sclerodermie, vasele sanguine dilatate au o conuratie unica si sunt cunoscute sub numele de telangiectazii " in retea \". Leziunile sunt macule largi, care masoara de obicei 2-7 mm in diametru; uneori sunt mai mari. Leziunile reticulare au forma poligonala sau ovala si aspectul lor eritematos poate fi uniform sau rezultatul unor telangiectazii fine.

Cele mai frecvente localizari ale telangiectaziilor de acest tip sunt: fata, mucoasa bucala si mainile - regiuni periferice susceptibile la ischemie intermitenta. Sindromul CREST (calcinosus cutis, fenomen Raynaud, tulburari de motilitate esofagiana, sclerodac-tilie si felangiectazii), o forma a sclerodermiei ( modulul 314) este asociat cu evolutie cronica si anticorpi anti-centromer. Telangiectaziile reticulare sunt un indiciu important pentru diagnosticul sindromului CREST, ca si al sclerodermiei sistemice, pentru ca pot constitui singurul semn cutanat.


Telangiectaziile periunghiale sunt semne patognomonice pentru trei boli majore de tesut conjunctiv - lupusul eritematos (LE), sclerodermia si dermatomiozita (DM). Sunt usor de vizualizat cu ochiul liber si apar la cel putin doua treimi din acesti pacienti. in DM si in lupus apare un eritem asociat al repliului unghial, iar in DM eritemul este adesea insotit de cuticule "zdrentuite\" si sensibilitate a varfurilor degetelor. Privite la o marire de lOx, vasele sanguine din repliurile unghiale ale pacientilor cu lupus sunt contorsionate si seamana cu "glo-merulii\", in timp ce in sclerodermie si in DM exista o pierdere a anselor capilare, iar cele care raman sunt intens dilatate.In telangiectazia hemoragica ereditara (boala Rendu-Osler-Weber), leziunile apar, de obicei, in perioada adulta si se intalnesc cel mai frecvent pe mucoase, fata si extremitatile distale, inclusiv subunghial. Ele reprezinta malformatii arteriovenoase (AV) ale microvascularizatiei dermice, sunt rosii-inchise la culoare si de obicei sunt usor proeminente.

Cand pielea este intinsa peste o leziune individuala, se evidentiaza un punct excentric, cu prelungiri radiale. Desi gradul de afectare sistemica e variabil in aceasta boala autosomal dominanta, simptomele majore sunt epistaxisul recurent si hemoragia gastrointestinala. Faptul ca aceste telangiectazii mucoase sunt de fapt comunicari A ajuta la explicarea tendintei lor de a sangera.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor