mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Tinea versicolor

Tinea versicolor







Tinea rsicolor este provocata de o ciuperca dimorfica nedermatofitica care este un saprofit al pielii. In forma de miceliu, Pityrosporum orbiculare nu provoaca in general boala (exceptand foliculita la anumiti indivizi). Totusi, la anumiti indivizi, se transforma in forma de hifa si determina leziuni caracteristice. Expresia infectiei este favorizata de caldura si umiditate. Leziunile tipice constau in macule, papule si pete ovale scuamoase, concentrate pe piept, umeri si spate si numai rareori pe fata sau extremitatile distale. Pe pielea inchisa la culoare ele apar deseori sub forma de zone hipopigmentare, in timp ce pe pielea de culoare deschisa sunt usor hiperpigmentare. La unii indivizi inchis pigmentati pot aparea numai ca pete scuamoase. O preparare KOH din leziunile scuamoase va evidentia o confluenta de hife scurte si spori rotunzi (asa-zisele shetti cu carne). Solutii continand sulf, acid salicilic sau sulfura de seleniu vor indeparta infectia, daca sunt utilizate zilnic pentru o saptamana si ulterior intermitent. Imidazolii topici sunt de asemenea eficienti.


CANDIDOZ A Candidoza este o infectie fungica provocata de un grup inrudit de fungi, ale caror manifestari pot fi localizate la piele sau pot fi rareori sistemice si ameninta viata. Microorganismul in cauza este de obicei Candida albicans, dar poate fi si C. tropicalis, C. parapsilosis sau C. krusei. Aceste organisme sunt colonizanti saprofitici normali ai tractului gastrointestinal, dar pot prolifera (de obicei datorita terapiei antibiotice cu spectru larg) si determina boala in mai multe localizari cutanate. Alti factori predispozanti cuprind: diabetul zaharat, intertrigo-ul cronic, utilizarea de anticonceptionale orale si deficitul imunitar celular. Candidoza este o infectie foarte frecnta la indivizii infectati cu HIV ( Cap. 308). Cavitatea orala este frecnt afectata. Leziunile pot sa apara pe limba sau mucoasa bucala (muguet sau margaritarel) si apar ca placi albe. Examenul


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor