mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Hidantoinele

Hidantoinele







Fenitoinul si alte hidantoine provoaca eruptii morbiliforme, eritem polimorf si NET, ca si o reactie de hipersensibilitate (descrisa mai sus) si sindromul pseudolim-fomatos. intr-un studiu, 5% din copin tratati cu fenitoin au dezvoltat o eruptie maculopapulara usoara, dependenta de doza, durand 3-5 zile si survenind in primele 2 saptamani de la inceperea tratamentului.
Sindromul pseudolimfomatos, constand in adenopatie si atipii la examenul histopatologic al ganglionilor limfatici, este o forma mai cronica a sindromului de hipersensibilitate la fenitoin, iar modificarile cutanate sunt mai putin marcate in acest sindrom.
Utilizarea fenitoinului este frecvent asociata cu hiperplazie gingila si rareori cu un sindrom asemanator lupusului eritematos sistemic, dermatitei exfoliative grave si poliarteritei nodoase. Deoarece multe efecte secundare ale hidantoinei pot fi legate de doza, medicamentele care interfereaza cu eliminarea acesteia (de exemplu, cloramfenicolul) prelungesc efectiv acele efecte. Sulfasalazina, alte sulfonamide si alopurinolul provoaca reactii care nu pot fi deosebite de cele din sindromul de hipersensibilitate la fenitoin.



TIAZIDELE SI SULFONAMIDELE
Tiazidele sunt printre cele mai frecvente cauze de urticarie si eruptie morbili-forma induse medicamentos; ele produc, de asemenea, eritem polimorf, sculita cutanata indusa medicamentos si eruptii lichenoide si de fotosensibilitate. Deoarece sunt sulfonamide substituite, anticorpii la aceste diuretice pot reactiona incrucisat cu antibioticele sulfonamidice si cu agentii hipoglicemianti din clasa sulfonamidelor. Combinatia de sulfametoxazol si trimetoprim provoaca doua reactii cutanate distincte: (1) o eruptie urticariana incepand in primele cate zile de tratament si (2) o eruptie morbiliforma aparand adesea la mai mult de o saptamana dupa inceperea terapiei. Reactia morbiliforma este frecventa la pacientii cu SIDA si este asociata cu pancito-penie la unii pacienti. Eruptia poate avea un caracter intens purpurie, independent de prezenta sculitei. Un pacient a prezentat NET si pancitopenie dupa administrarea de trime-toprim-sulfametoxazol.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor