Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, afectand pana la 1 -2% din populatia lumii. Este o afectiune cronica inflamatorie a pielii caracterizata prin papule si placi rotunjite net delimitate, acoperite de scuame micacee argintii. Leziunile cutanate de psoriazis sunt variabil pruriginoase. Regiunile traumatizate fac deseori leziuni de psoriazis (fenomenul Koebner sau izomorfic). in plus, alti factori extremi pot exacerba psoriazisul, printre care infectiile,
stresul si medicamentele (litiu, belocanti si antipaludice).
Cea mai frecventa varietate de psoriazis se numeste psoriazis in placi. Pacientii cu psoriazis in placi vor avea placi sile, cu crestere lenta, care raman in mare neschimbate pentru perioade lungi de timp. Regiunile afectate cel mai frecvent de psoriazisul in placi sunt coatele, genunchii, santul interfesier si scalpul. Afectarea tinde sa fie simetrica. Psoriazisul invers afecteaza regiunile intertriginoase printre care axila, regiunea inghinala, submamara si ombilicul si tinde sa afecteze de asemenea si scalpul, palmele si tele. Leziunile indiduale sunt placi net delimitate, dar pot fi umede datorita localizarii lor. Forma de psoriazis in placi apare de obicei lent si parcurge o evolutie indolenta. Rareori se remite spontan.
Psoriazisul eruptiv (psoriazisul gutat sau "in picaturi\") este cel mai frecvent la copil si adultul tanar. Debuteaza acut la indizi fara psoriazis sau la cei cu psoriazis cronic in placi. Pacientii se prezinta cu numeroase papule mici, erite-matoase si scuamoase, adeseori dupa o infectie de cai respiratorii superioare cu streptococi beta-hemolitici. Diagnosticul diferential trebuie sa cuprinda pitiriazisul rozat si
sifilisul secundar. Pacientii cu psoriazis pot prezenta si leziuni pustuloase. Acestea pot fi localizate la palme si te sau pot fi generalizate si asociate cu febra, stari de rau,
diaree si artralgii.
Circa jumatate din toti pacientii cu psoriazis prezinta afectare unghiala, prezentandu-se ca depresiuni punctiforme, ingrosari unghiale sau hiperkeratoza subunghiala. Aproximativ 5-l0% din psoriazici au dureri articulare asociate, intalnite cel mai frecvent la pacientii cu afectare unghiala. Desi unii au
artrita reumatoida tipica cu aparitie concomitenta ( modulul 313), multi au boala articulara care se incadreaza intr-unui din urmatoarele cinci asociate psoriazisului: (1) boala limitata la o singura sau cateva articulatii mici (70% din cazuri), (2) o boala asemanatoare artritei reumatoide seronegative, (3) afectarea articulatiilor distale interfalangiene, (4) artrita grava distructiva, cu dezvoltarea "artritei mutilans\" si (5) boala limitata la coloana vertebrala.
Etiologia psoriazisului este inca putin inteleasa, dar exista clar o componenta genetica. Peste 50% din pacientii cu psoriazis raporteaza antecedente familiale pozitive, iar studiile pe gemeni raporteaza o concordanta de 65-72% intre gemenii monozigoti. S-au acumulat probe ce indica clar un rol al celulelor T in fiziopatologia psoriazisului. Psoriazisul poate deveni extrem de grav la indizii infectati cu HIV ( modulul 308). Stimularea functiei imune cu citokine de tipul interleukina 2 a fost asociata cu o agravare brutala a unui psoriazis preexistent, iar transtul de maduva a dus la remiterea bolii. in plus, agenti ce inhiba functionarea celulelor T activate sunt adeseori eficienti in tratamentul psoriazisului grav.
TRATAMENT
Tratamentul depinde de tipul, localizarea si extensia bolii. Toti pacientii trebuie instruiti sa ete uscaciunea excesiva sau iritarea pielii si sa mentina o hidratare adecvata a ei. Cei mai multi pacienti cu psoriazis localizat in placi pot fi tratati cu glucocorticoizi topici de potenta medie, desi utilizarea lor pe termen lung este deseori insotita de pierderea eficientei (tahifilaxie). Gudronul de carbune (1-5% sub forma de unguent) este o metoda veche dar utila de tratament, in asociatie cu terapia cu lumina ultraoleta. Un analog topic de tamina D (calcipotriol) este eficace de asemenea in tratamentul psoriazisului.
Lumina ultraoleta este o terapie eficienta pentu pacientii cu psoriazis diseminat. Spectrul ultraoletelor B (UV-B) este eficace singur sau poate fi combinat cu gudronul de carbune (regimul Goeckerman) sau antralina (regimul Ingram). Poate fi utilizata lumina solara naturala sau o sursa artificiala de lumina. Combinatia ultraoletelor A cu psoraleni, fie oral, fie topic, este de asemenea extrem de eficace in tratamentul psoriazisului, dar utilizarea pe termen lung poate fi asociata cu o incidenta crescuta a carcinomului spinos celular al pielii.
Diferiti alti agenti pot fi utilizati pentru boala diseminata. Metotrexatul este un agent eficient, mai ales la pacientii cu artrita psoriazica asociata. Toxicitatea hepatica datorata utilizarii pe termen lung restrange utilizarea sa la pacienti cu boala diseminata ce nu raspunde la modalitati mai putin agresive. Etretinatul, un retinoid sintetic, este demonstrat a fi eficient la unii pacienti cu psoriazis grav, dar este un teratogen puternic cu o ata de injumatatire extrem de lunga, excluzand astfel utilizarea sa la femeile in perioada fertila.