mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Verucile

Verucile







Verucile sunt neoplazii cutanate provocate de papilomavirusuri. Peste 50 de papilomavirusuri umane (HPV) diferite au fost descrise si numarul acesta va continua aproape sigur sa creasca. Leziunile verucilor vulgare tipice sunt sesile, in forma de dom, de obicei de circa 1 cm in diametru si au o suprafata alcatuita din numeroase mici proiectii filamen-toase. HPV care provoaca verucile vulgare provoaca de asemenea si verucile tare tipice, verucile e (verruca a) si verucile filiforme din regiunile intertriginoase. Verucile tare sunt endofitice si sunt acoperite de keratina groasa. Decaparea verucii va evidentia in general un miez central din reziduu keratinizat si locuri punctiforme de sangerare. Verucile filiforme sunt cele mai frecvente pe fata, gat si in pliurile cutanate si se prezinta ca leziuni papilomatoase cu o baza ingusta. Verucile e sunt doar putin ridicate si au o suprafata catifelata, neverucoasa. Ele au un tropism pentru fata, brate si picioare si deseori se raspandesc prin barbierit.


Multe tipuri de HPV au fost asociate cu leziuni ale tractului genital. Ele incep in general ca mici papiloame si pot creste pentru a forma leziuni intinse. La femei ele pot afecta labiile, perineul sau pielea perianala. in plus, mucoasa vaginului, uretra si anusul pot fi implicate, ca si epiteliul cervical. La barbati leziunile apar deseori initial in santul balanopreputial dar pot fi intalnite pe teaca penisului, scrot, pielea perianala sau in uretra.In ultimul deceniu s-au acumulat do apreciabile sugerand ca HPV ar juca un rol in dezvoltarea neoplaziei colului cervical si organelor genitale externe ( modulul 99). HPV tipurile 16 si 18 au fost cel mai intens studiate, in timp ce do recente implica de asemenea alte tipuri. Aceste leziuni pot initial aparea ca papule mici, plate, catifelate, hiperpigmentate, ce apar pe organele genitale sau pe pielea perianala. Examinarea histologica a biopsiilor din regiunile afectate poate revela modificari asociate cu verucile tipice si/sau caractere tipice pentru carcinomul intraepidermal (boala Bowen). Carcinoame spinocelulare asociate cu infectii cu papilomavirus au fost de asemenea observate in pielea extragenitala. Aceasta s-a remarcat cel mai frecvent la pacienti imunosupresati dupa transt de organ.



TRATAMENT

Exista multe moduri de a trata verucile, dar nici unul nu este universal eficace. Poate cea mai utila si convenabila metoda pentru tratarea verucilor cu orice localizare este crioterapia cu azot lichid. La fel de eficienta, dar necesitand mult mai multa complianta din partea pacientului este utilizarea de agenti keratolitici cum ar fi plasturii de acid salicilic sau combinatii de acid lactic si acid salicilic. Pentru verucile genitale, aplicarea de solutie de podofilina este moderat eficienta, dar poate fi asociata cu reactii locale intense la anumiti indivizi. Alti agenti topici utilizati sunt acidul tricloracetic sau cantaridina. Electrocauterizarea si chiuretajul sau excizia cu laser cu dioxid de carbon sunt de asemenea eficiente, dar necesita anestezie locala. Recurenta verucilor pare sa fie comuna tuturor acestor variante, deoarece materialul genomic viral este prezent in pielea de aspect normal adiacenta leziunilor clinice. Tratamentul verucilor trebuie temperat de recunoasterea faptului ca cele mai multe veruci la indivizii normali se vindeca spontan in 1-2 ani. De asemenea, numai o proportie extrem de mica a verucilor este asociata cu neoplazia si acestea sunt aproape exclusilocalizate pe organele genitale sau tegumentul perianal.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor