mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile tegumentului
Index » Boli » Afectiunile tegumentului
» Vasculita

Vasculita







Vasculita cutanata necrotizanta se prezinta adesea sub forma de leziuni purpurice palpabile, care pot fi generalizate sau limitate la membrele inferioare sau alte regiuni declive ( modulul 319). Leziuni urticariene, ulcere si bule hemora-gice apar de asemenea. Vasculita poate sa afecteze si alte organe, incluzand ficatul, rinichiul, creierul si articulatiile. Medicamentele sunt doar una dintre cauzele de vasculita. Reactiile produse de complexele imune sunt probabil responsabile pentru vasculita indusa de medicamente si/sau boala serului. Propiltiouracilul induce o vasculita cutanata insotita de leuco-penie si splenomegalie. Modificarile imunofluorescentei directe in aceste leziuni sugereaza depuneri de complexe imune. Medicamentele implicate in eruptiile vasculitice includ alopurinolul, tiazidele, penicilina si fenitoinul.


Reactia de hipersensibilitate la fenitoin (anticonvulsivant) Reactia de hipersensibilitate la fenitoin, una din multele reactii cutanate induse de fenitoin, este o eruptie eritematoasa, care dene ulterior purpurica si este insotita de febra, edem facial si periorbital, adenopatie generalizata dureroasa, leucocitoza (deseori cu limfocite si eozinofile atipice), hepatita si, uneori, nefrita. Reactia cutanata debuteaza de obicei la 1-3 saptamani dupa inceperea administrarii fenitoinului si se ndeca rapid dupa intreruperea medicamentului si tratament cu glucocorticoizi sistemici.

Eruptia reapare la reexpunere, iar reactii incrucisate cu alte anticonvulsivante aromatice, incluzand carbamazepina si barbituricele, sunt frecvente. Acest sindrom rezulta aparent dintr-un deficit ereditar al epoxidhidrolazei, o enzima necesara pentru meolismul unui aren-oxid intermediar toxic care este format in timpul meolismului fenitoinei de catre sistemul citocrom P450. Desi nu sunt disponibile studii controlate, glucocorticoizii sistemici (prednison 0,5-l,0 mg/kg) vor reduce semnele, simptomele si modificarile de laborator ce atesta reactiile grave prin hipersensibilizare la anticonvulsivante.
Necroza cutanata datorata warfarinei Aceasta reactie rara apare de obicei intre ziua a 3-a si a 10-a a terapiei cu derivati warfarinici, de obicei la femei. Leziunile sunt net delimitate, indurate, eritematoase si purpurice si se pot ndeca sau progresa spre formarea de bule hemoragice mari, neregulate, cu necroza finala si formarea de escare ce se ndeca lent.



Aparitia sindromului nu este legata de doza de medicament sau de afectiunea subiacenta. Localizarile predilecte sunt sanii, coapsele si fesele. Evolutia nu este modificata de intreruperea medicamentului dupa debutul eruptiei. Reactii similare au fost asociate cu heparina. Reactiile la warfarina sunt asociate cu deficitul in proteina C. Proteina C este o proteina dependenta de tamina K, cu un timp de injumatatire mai scurt decat alte proteine ale coagularii si este partial responsabila de controlul fibrinolizei. Deoarece warfarina inhiba sinteza factorilor de coagulare dependenti de tamina K, anticoagularea cu warfarina la indizii cu deficit heterozigot de proteina C provoaca o prabusire abrupta a nivelului circulant de proteina C, permitand hipercoagulabilitatea si tromboza in microvascula-rizatia cutanata, cu arii consecutive de necroza. Necroza indusa de heparina poate avea caractere clinice similare, dar este probabil datorata agregarii plachetare induse de heparina, cu ocluzia consecutiva a vaselor sangne.

Necroza cutanata indusa de warfarina se trateaza cu tamina K si heparina. Vitamina K anuleaza efectele warf arinei, iar heparina actioneaza ca anticoagulant. Tratamentul cu concentrat de proteina C poate fi, de asemenea, util la indizii cu deficit de proteina C, factorul predispozant pentru aparitia acestor reactii.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor