mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
Index » Endocrinologie si metabolism » Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
» Saua marita - sindromul de sa goala

Saua marita - sindromul de sa goala







Marirea seii poate fi determinata de adenoame hipofizare, tumori sau chisturi hipotalamice, anevrisme, hipotiroidie sau hipogonadism primar si cresterea presiunii intracraniene. De asemenea, se intalneste la pacientii cu sindrom primar de sa goala (ura 328-l5). in aceasta situatie, saua tinde sa fie balonizata simetric, fara producerea eroziunilor osoase. Spatiul subarahnoidian supraselar herniaza printr-un diafragm incomplet al seii (ura 328-l5), astfel incat saua se umple cu lichid cefalorahidian (LCR) continut intr-un sac delimitat de arahnoida. Se pare ca este necesar ca diafragmul seii sa fie incomplet. Nu este clar daca pentru marirea seii la acesti pacienti este nevoie de cresterea presiunii LCR, tranzitorie sau persistenta, dar presiunea LCR este de obicei normala in momentul determinarii. Hipofiza este aplatizata si impinsa intr-o parte, insa activitatea sa ramane normala. Faptul ca LCR umple saua poate fi cel mai bine demonstrat cu ajutorul RMN ( ura 328-l2).


Este importanta diferentierea sindromului primar de sa goala de saua marita goala partial, determinata de un adenom hipofizar degenerat. in primul caz, volumul hipofizei este de obicei normal, in timp ce, in al doilea, acesta este in general crescut.
Majoritatea pacientilor cu sindrom primar de sa goala sunt obezi sau femei multipare, cu cefalee; circa 30% au hipertensiune arteriala. Este important de stiut daca multiparitatea, obezitatea si hipertensiunea arteriala se asociaza cu cresterea presiunii LCR. Se poate vorbi de selectivitatea instigatiilor, deoarece radiografii craniene efectuate la pacientii cu cefalee descopera largirea seii. Tulburarile endocrine sunt rare. Existenta anticorpilor antihipofizari la 70% dintre acesti pacienti este greu de interpretat. Uneori se poate produce hiperprolactinemie, posibil datorita tractiunii tijei hipofizare sau coexistentei microprolactinoamelor. Rezerva secretorie de GH este frecnt anormala la acesti pacienti, probabil ca rezultat al obezitatii.



Rinoreea spontana cu LCR si pseudotumorile cerebrale au fost gasite fiecare la aproximativ 10% din cazuri. Rinoreea cu LCR necesita de multe ori corectare chirurgicala. Au fost evidentiate tulburari ale campului vizual, posibil prin hernie-rea chiasmei optice la nilul seii turcesti. Dupa ce diagnosticul de sa goala este silit de RMN sau tomografie computerizata, alte instigatii sunt necesare pentru a exclude excesul sau deficitul hormonal; cand nilul hormonal este normal, terapia este lipsita de griji.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai