mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
Index » Endocrinologie si metabolism » Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
» Hipotiroidia primara

Hipotiroidia primara







Insuficienta tiroidiana (hipotiroidia primara) determina o hipertrofie compensatorie a tireotropelor. in insuficienta tiroidiana de lunga durata, hipofiza si saua turceasca se pot mari, determinand uneori tulburari ale campului zual. Desi la animale pot aparea dupa indepartarea tiroidei tumori secretante de TSH, cresterea nivelului de TSH si a dimensiunilor hipofizei in hipotiroidia umana nu sunt autonome, normalizandu-se dupa tratamentul cu hormoni tiroidieni. Deoarece la pacientii cu hipotiroidie primara se poate produce hiperprolactinemie, marirea hipofizei (hiperplazia) poate fi diagnosticata incorect ca prolactinom; resilirea concentratiilor normale de prolactina dupa tratamentul cu hormoni tiroidieni exclude acest diagnostic. Uneori, hipotiroidia primara severa poate afecta eliberarea GH si ACTH la stimularea adecvata a acestora (asa numitul mixedem hipofizar), iar la copin hipotiroidieni se poate produce pubertate precoce. Aceste tulburari dispar prin tratament cu hormoni tiroidieni.



HIPOTIROIDIA SECUNDARA
aHipotiroidia determinata de afectiuni hipofizare sau hipotalamice poate fi dificil de diagnosticat. in hipotiroidia primara, nivelul seric al TSH creste inainte ca nivelul hormonilor tiroidieni sa scada sub normal. in hipotiroidia secundara nu exista o astfel de modificare de laborator in stadiile timpurii. De obicei, pacientii cu hipotiroidie centrala nu au gusa, iar multi dintre ei au si deficiente ale altor hormoni trofici hipofizari.
La unii pacientii cu hipotiroidism hipotalamic exista cresteri mici ale TSH, mai curand decat concentratii normale sau scazute, dupa cum era de asteptat. Desi cresterile TSH depasesc rar 10 mU/1, ele sunt mai mari decat nivelul asteptat pentru hipotiroidismul determinat de deficienta de TSH. in aceste cazuri este prezenta o tireotropina inactiva biologic, insa activa imunologic. Dupa administrarea TRH, creste concentratia de TSH, dar si potenta TSH creste. Acest fapt sugereaza rolul aditional al TRH in reglarea actitatii biologice a moleculei TSH prin controlul ratei sale de glicozilare. Desi hipotiroidia primara asimptomatica este, de asemenea, caracterizata de cresteri usoare ale TSH, cele doua afectiuni pot fi diferentiate cu usurinta prin nivelul seric al T4. Pacientii cu hipotiroidie centrala si nivel crescut de TSH au concentratii foarte scazute de T4, iar pacientii cu hipotiroidie asimptomatica au un nivel de T4 apropiat de normal. Determinarea nivelului TSH nu trebuie utilizata pentru conducerea terapiei de substituire in hipotiroidia centrala, deoarece concentratia de TSH scade inainte de a se obtine o inlocuire completa a hormonilor tiroidieni; de aceea, trebuie monitorizat nivelul periferic de T4 si T3 liber. Afectarea severa a tiroidei poate determina modificari de laborator care nu pot fi diferentiate de cele din hipotiroidia centrala, asa numitul sindrom al bolnalor eutiroidieni.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai