mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
Index » Endocrinologie si metabolism » Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
» Tireotropina

Tireotropina







FIZIOLOGIE TSH este un hormon glicoproteic (cu greutate moleculara de 28.000), alcatuit dintr-o subunitate a comuna cu cea a LH, FSH si hCG si o subunitate |3 diferita, care ii confera specificitate ( si modulul 331). Subunitatile individuale nu au activitate biologica intrinseca. TSH este sintetizat de catre tireotrope, care alcatuiesc aproximativ 5% din celulele hipofizei anterioare. TSH regleaza biozinteza, depozitarea si eliberarea hormonilor tiroidieni, influentand astfel dimensiunile tiroidei. TSH apare in hipofiza fetala la aproximativ 10 saptamani de gestatie. Nilul de TSH variaza in mod normal intre 0,5 si 5 mU/1, cu o mica crestere nocturna. Cresterea nocturna a TSH este absenta la cei cu hipotiroidism central.


Hormonul eliberator de tireotropina (TRH), mediatorul hipotalamic principal al eliberarii TSH, este un tripeptid cu concentratie maxima in regiunea mediala a nucleilor hipotalamici parantriculari si in eminenta mediana. TRH se gaseste si in alte zone: in hipofiza posterioara, in diferite regiuni ale creierului si madui spinarii si in tractul gastrointestinal. TRH stimuleaza secretia de TSH prin cresterea calciului liber din citoplasma; fosfatidilinozitolul si fosfolipidele din membrana participa probabil la stimularea secretiei de TSH de catre TRH. TRH creste glicozilarea si, in consecinta, activitatea biologica a TSH. De asemenea, TRH stimuleaza eliberarea prolactinei. Raspunsul prolactinei este crescut in hipotiroidie si scazut in hipertiroidie. Stimularea GH de catre TRH poate aparea in acromegalie, insuficienta renala, depresie, la copii normali si, ocazional, la adultii normali.
Hormonii tiroidieni - tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) - inhiba sinteza TSH prin actiune directa la nilul hipofizei. Acesti hormoni se leaga de receptorii nucleilor hipofizari, dar T3 are o afinitate de 40 de ori mai mare pentru acesti receptori decat T4. T4 exogen este un inhibitor mai puternic al eliberarii TSH decat T3, deoarece T4 circulant este un mijloc mai eficient de ajungere a T3 la hipofiza fata de T3 insusi. Jumatate din T3 intrahipofizar provine din conrsia T4 la acest nil. Efectele T4 si T3 asupra eliberarii TRH din hipota-lamus nu sunt cunoscute la om, insa, la animale, ei determina inhibarea sintezei si eliberarii TRH. in hipertiroidie, TSH este inhibat si raspunsul TSH la actiunea TRH este absent; in hipotiroidia primara, concentratia bazala de TSH este crescuta si raspunsul la actiunea TRH este exagerat.


Somatostatina scade eliberarea bazala a TSH, raspunsul TSH la actiunea TRH si varful nocturn al TSH. Dopamina si glucocorticoizii scad concentratia bazala a TSH si raspunsul acestuia la actiunea TRH. Pacientii cu insuficienta corticosu-prarenala primara netratata pot aa un nil usor crescut de TSH. Nilul TSH scade cu seritatea bolii.
Concentratia de TSH poate fi interpretata doar cand se cunoaste valoarea concentratiei serice a hormonilor tiroidieni ( modulul 327). In hipertiroidia comuna, nilul hormonilor tiroidieni este crescut si eliberarea TSH este inhibata. Hipertiroidia indusa de TSH este rara. Doar prin metode cu sensibilitate crescuta de determinare a TSH se poate face diferentierea intre concentratii normale si scazute. O concentratie de TSH in ser, detecila printr-o metoda foarte sensibila, exclude hipertiroidia comuna. Un nil scazut de hormoni tiroidieni si o concentratie crescuta de TSH seric sunt caracteristice pentru hipotiroidia primara. Concentratiile joase de hormoni tiroidieni asociate cu concentratii "scazute\" sau "normale\" de TSH exista in hipotiroidia centrala (secundara). Testul de stimulare cu TRH (fara un raspuns al TSH in hipertiroidie, raspuns exagerat al TSH in hipotiroidia primara) a fost inlocuit cu metode de dozare a TSH cu sensibilitate crescuta. Testul de stimulare cu TRH nu este util in diagnosticarea hipotiroidiei centrale sau in diferentierea unei afectiuni hipofizare de una hipotalamica.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai