mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Hipoglicemia
Index » Endocrinologie si metabolism » Hipoglicemia
» HIPOGLICEMIA -date

Hipoglicemia


Mentinerea concentratiei glucozei plasmatice in limite restranse este esentiala pentru sanatate. Hipoglicemia este periculoasa (pe termen scurt evolueaza mai serios decat hiperglicemia), deoarece glucoza este substratul energetic primar pentru creier. Absenta sa, la fel ca cea a oxigenului, determina functionare alterata, leziune tisulara sau chiar deces, daca deficitul este prelungit. Vulnerabilitatea creierului la hipoglicemie este datorata faptului ca el nu poate folosi acizi grasi liberi circulanti ca sursa de energie, spre deosebire de alte tesuturi ale organismului. Metabolitii cu lant scurt ai acizilor grasi liberi, acizii acetoacetic si|3-hidroxibutiric (corpi cetonici, cetoacizi), sunt oxidati de catre creier si pot proteja sistemul nervos central de lezare prin hipoglicemie, cand sunt prezenti in concentratii moderate in plasma. Oricum, dezvoltarea cetozei necesita cateva ore. Cetogeneza nu este deci un mecanism protector efectiv in fata hipoglicemiei acute. Protejarea functiei sistemului nervos central in fazele timpurii ale infometarii sau in timpul hipoglicemiei necesita, asadar, o crestere prompta a producerii de glucoza de catre ficat. in acelasi timp, utilizarea glucozei in alte tesuturi este diminuata prin utilizarea proviziilor de acizi grasi liberi ca substrat alternativ. Aceste mecanisme adaptative sunt controlate hormonal si, in circumstante obisnuite, sunt extrem de eficace. Cand, sistemul este ineficient sau este depasit, apare sindromul clinic de hipoglicemie.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  SectiuniEndocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
Program Program cabinet Udrescu gabriela Pivalat fluometazon
Joi
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023