mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
Index » Endocrinologie si metabolism » Reglarea neuroendocrina si afectiunile hipofizei anterioare si ale hipotalamusului
» Gonadotropinele

Gonadotropinele







FIZIOLOGIE Gonadotropinele, LH siFSH, sunt secretate de celulele gonadotrope ( si modulele 336 si 337). Aceste celule, care constituie circa 10% din hipofiza anterioara, se afla dispersate in lobul anterior, de obicei situate langa lactotrope. Majoritatea gonadotropelor produc si LH si FSH, insa unele sintetizeaza doar un singur hormon.
LH si FSH sunt glicoproteine cu dimensiuni similare (30.000 Da), care au o subunitate a comuna - prezenta si la TSH si la gonadotropina corionica umana (hCG) - si cate o unitate |3 specifica. Lanturile oc si (3 sunt codificate de gene diferite, lanturile a fiind produse deseori in exces. Componenta glucidica influenteaza comportamentul biologic si durata de actiune si poate varia in timpul ciclului menstrual. Desi atat FSH, cat si LH sunt secretate intermitent, timpul mai lung de injumatatire al FSH determina o fluctuatie mai redusa a concentratiei de FSH in timpul zilei. FSH si LH regleaza functiile ovariene si testiculare. De asemenea, hipofiza normala produce si hCG.


FSH stimuleaza cresterea celulelor granulare ale foliculilor ovarieni si controleaza aromataza, responsabila de producerea estradiolului in aceste celule. LH stimuleaza productia de androgeni de catre celulele tecii ovariene, acestia difuzand in celulele granulare, unde sunt convertiti in estrogeni. Estra-diolul, principalul estrogen, atinge nivelul maxim cu o zi inainte de varful LH, care la randul sau determina producerea olatiei. Dupa olatie, LH contribuie la formarea corpului Iuteai. Dupa fecundatie, nu mai este necesara actiunea gonadotro-pinelor hipofizare pentru mentinerea sarcinii.In testicule, LH este responsabil in primul rand de controlul sintezei testosteronului de celulele Leydig. FSH si testosteronul intratesticular stimuleaza producerea spermei de catre tubii seminiferi. Atat LH, cat si FSH sunt necesari pentru realizarea unei spermatogeneze normale, in timp ce productia de testosteron necesita doar prezenta LH.
Hormonul eliberator al hormonului luteinizant - LHRH, cunoscut si ca hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH) -, un decapeptid sintetizat de nucleii arcuati ai hipotalamusului, este responsabil de eliberarea LH si FSH. LHRH este prezent si in alte regiuni ale creierului, nu doar in hipotalamus. Se pare ca agonistii noradrenergici faciliteaza eliberarea LHRH, in timp ce opioidele endogene o inhiba.
LHRH actioneaza asupra receptorilor hipofizari cu afinitate crescuta, stimuland sinteza si eliberarea LH si FSH. Raspunsul hipofizei la LHRH are variatii mari in timpul vietii. LHRH si gonadotropinele apar la fat la 10 saptamani de gestatie. In timpul primelor trei luni dupa nastere, LHRH determina o crestere marcata a gonadotropinelor. Sensibilitatea la LHRH diminua apoi pana la pubertate. inaintea pubertatii, raspunsul FSH la LHRH este mai mare decat cel al LH. La debutul pubertatii, sensibilitatea la LHRH creste si se produce o sinteza intermitenta a LH, consemnata la inceput in timpul somnului. Mai tarziu, in cursul pubertatii si in anii cu potential reproducator, exista o secretie intermitenta diurna, cu responsivitate crescuta la LHRH a LH fata de FSH. Dupa menopauza, concentratiile de LH si FSH cresc, nivelul FSH postmenopauza fiind mai mare decat cel al LH.
Eliberarea pulsatila a LHRH determina eliberarea intermitenta a LH si FSH. Totusi, o administare sustinuta de LHRH si analogi ai sai inhiba eliberarea de LH si FSH. Acest fenomen a fost utilizat cu succes in terapia pubertatii precoce, mediata de gonadotropina. in contrast, administrarea intermitenta a LHRH la indivizii cu deficit de LHRH poate resili functia ovariana si testiculara.


Relatia feedback intre steroizii gonadici si hipotalamus si hipofiza este detaliata in modulele 336 si 337. Doze scazute de estrogeni scad frecventa pulsatiilor de LHRH si, mai important, scad raspunsul hipofizei la LHRH, acest fenomen fiind mai evident la femeile aflate in perioada postmenopauza, care au un nivel ridicat al gonadotropinelor. Cu toate acestea, cresterea sustinuta a estrogenilor constituie un semnal feedback pozitiv, care stimuleaza eliberarea LHRH si LH; acest fenomen este partial responsabil pentru cresterea LH inaintea olatiei. Sensibilitatea LHRH la acest semnal feedback pozitiv determinat de estrogeni creste incepand cu mijlocul pubertatii pana spre finalul ei. Desi progesteronul scade frecventa pulsatiilor LHRH, cresterea progesteronului la sfarsitul fazei foliculare creste raspunsul LH la LHRH, contribuind la varful de LH. La barbatii castrati, administrarea testosteronului suprima de obicei LH pana la niveluri nedetecile si, mai putin frecvent, scade FSH la niveluri normale (dar nu nedetecile). Inhibina, un hormon peptidic produs de celulele Sertoli testiculare si de celulele ovariene granulare, este un puternic inhibitor al eliberarii FSH (nu si al LH). Rolul sau fiziologic este inca studiat. Testosteronul scade frecventa pulsatiilor LH, probabil printr-un efect direct asupra eliberarii LHRH, si este convertit in multe tesuturi, inclusiv in creier, la estradiol, care inhiba raspunsul hipofizar la LHRH.
Dozarea gonadotropinelor In evaluarea insuficientei gonadale, asociata cu concentratii scazute ale testosteronului la barbati si cu niveluri scazute ale estrogenilor la femei, masurarea gonadotropinei ajuta la separarea hipogonadismului primar de cel central (secundar, hipogonadotropic). Concentratii inalte de gonadotropina sunt indicative de insuficienta gonadala primara; concentratii joase sau normale de gonadotropina sugereaza o afectiune hipotalamica sau hipofizara ( modulul 330). Insuficienta gonadala primara la femeile aflate in postme-nopauza sau dupa ovarectomie si la barbatii cu insuficienta testiculara determina o crestere marcata a concentratiilor LH si FSH. Aceste concentratii crescute de gonadotropina asigura existenta unei activitati adecvate a gonadotropelor hipofizare si sileste ca afectiunea este la nivel gonadal. Pe de alta parte, determinarea gonadotropinelor este rar indicata la femei cu menstruatii olatorii si la barbati la care cantitatea de sperma formata este normala.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai