mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Raspunsul inflamator

Raspunsul inflamator







Mai multe studii clasice efectuate la inceputul anilor 80 au evaluat rolul hormonilor "contrareglare\" (glucagon, cortisol si catecolamine) in producerea starilor caolice acute in perioada postagresiva. Hormonii de contrareglare au fost administrati singuri sau in combinatie unor subiecti sanatosi. S-a demonstrat ca acesti hormoni, actionand sinergie, produc modificari meolice tranzitorii asemanatoare cu cele remarcate dupa injurie, pierderile de azot fiind determinate in principal de cortizol (12, 83, 106).
Administrarea experimentala a hormonilor de "contrareglare\" la voluntari produce totusi pierderi de azot semnificativ mai mici decat cele constatate la bolnavii cu trauma accidentala (51). S-a remarcat de asemenea ca administrarea celor trei hormoni nu produce febra, cresterea proteinelor de faza acuta si scaderea concentratiei de fier plas-matic, fenomene constant intalnite dupa traume accidentale. Pe de alta parte administrarea de ethi-colanolone, steroid pro-inflamator care produce febra, leucocitoza si hiperferemie, impreuna cu hormonii de contrareglare realizeaza modelul cel mai apropiat de raspunsul meolic posttraumatic constatat clinic (107, 109, 129).


Toate aceste elemente au condus la ipoteza ca si alti mediatori decat cei hormonali sunt responsabili de producerea modificarilor meolice (proteo-liza si pierderile masi de azot) remarcate la bolnavii cu traume accidentale sere (7, 39, 82).In ultimii 15 ani au aparut numeroase argumente, care pledeaza pentru actiunea mediatorilor inflamatiei alaturi de mediatorii neuro-endocrini "clasici\" in producerea modificarilor fiziopatologice postagresi (7, 107).
Raspunsul inflamator local este determinat de o multitudine de factori (distructie tisulara, operatie, infectie sau alte antigene straine) si reprezinta un proces biologic fundamental necesar si indispensabil procesului de reparatie si vindecare (6).
Identificarea celor patru semne cardinale ale inflamatiei acute: rubor, dolor, calor si tumor, a fost facuta de Celsus in primul secol al erei noastre, iar Virchow adauga, la sfasitul secolului trecut, cel de al cincilea semn functio-laesa.
Procesul inflamator, excelent descris de Meci-nikov inca de la sfarsitul secolului trecut, este considerat un fenomen locala pana in urma cu mai putin de doua decenii cand s-a inteles ca inflamatia este o reactie sistemica, care detine un rol major in raspunsul fiziologic la\'agresiune si care poate fi implicata in anumite conditii in patogenia a numeroase suferinte acute sau cronice (6, 39).In consecinta, raspunsul la trauma nu mai poate fi privit doar ca un raspuns neuro-endocrin, participarea constanta si integrata a mediatorilor raspunsului inflamator in cadrul raspunsului la agresiune oferind alte dimensiuni fenomenelor care se petrec in perioada posttraumatica (39, 119).


Factorii care contribuie la elaborarea si dezvoltarea raspunsului inflamator sunt reprezentati de o serie de elemente acelulare si celulare, care actioneaza atat local cat si in circulatie (7, 39, 54).
Elementele acelulare implicate in raspunsul local si sistemic la injuria tisulara sunt reprezentate de patru sisteme de proteine plasmatice, de auta-coizi, de citokine si de factorii eliberati de la nilul celulelor endoteliale (elul I).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai