mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Hormonul somatotrop

Hormonul somatotrop







Hormonul somatotrop denumit si hormon de crestere (growth hormone - GH) este sintetizat si eliberat de celulele acidofile ale hipofizei anterioare, sub controlul mai multor factori de origine neurala, hormonala sau non-endocrini (131).
Sinteza si eliberarea de GH este in primul rand stimulata de catre hormonul hipotalamic de eliberare a hormonului de crestere (GHRH) si inhibata de somatostatina si cortisol. Eliberarea GH este de asemenea stimulata de: tiroxina, vasopresina, ACTH, estrogeni, hormonul stimulator al alfa-melanocitului (alfa-MSH), stimularea alfa-adrenergica. Suprimarea secretiei de GH este data de stimularea beta-adrenergica.
Factorii non-hormonali capabili sa stimuleze secretia de hormon somatotrop sunt: scaderea volumului sangn circulant efectiv, hipoglicemia, scaderea concentratiei plasmatice de acizi grasi, cresterea concentratiei plasmatice de aminoacizi, efortul si stresul. Inhibitia non-hormonala este data de: hiperglicemia si cresterea concentratiei plasmatice a acizilor grasi (50).


Hormonul de crestere (GH) are un efect unic: dupa expunerea initiala (2-3 ore) efectul sau este de tip insuiinic, dar dupa mai mult de trei ore prezinta efecte contrareglatoare si anabolice. El determina intoleranta la glucoza in ficat si alte tesuturi extrahepatice printr-un efect la nivel post-receptor insuiinic si prin reducerea actitatii gluco-kinazei. GH stimuleaza cetogeneza hepatica si promoveaza sinteza proteica la nivel muscular. Tot el stimuleaza lipoliza si potenteaza actiunea cateco-laminelor in tesutul adipos. impreuna cu Factorul de crestere insuiinic I (ILGF I), GH are efecte profunde asupra ndecarii plagii. GH si IL-6 actioneaza pe receptori celulari cu similitudine structurala constituind impreuna o superfamilie de receptori hematopoetici (10, 50).
Deci, actiunile acestui hormon pe meolismul protidic sunt anabolizante pe cand actiunile pe meolismul glucidic si lipidic sunt caolizate. Hormonul somatotrop produce aceste efecte fie prin actiune directa pe tesuturile efectoare, fie prin eliberarea unui grup de produsi intermediari de tip peptidic: somatomedinele sau factorii insulinici de crestere (insulin-like grows factors), care actioneaza ca mesageri secundari precum calciul si AMPc.


Secretia de GH creste dupa hemoagie, trauma si anestezie. in mod paradoxal IGF I scade in perioada postagresiva, corelandu-se cu reducerea secretiei de insulina si balanta azotata negativa.
Studii clinice recente utilizand GH si IGF I recombinate, administrate in perfuzie, indica un complex de interactiuni intre mecanismele de transport ale membranei celulare hepatocitare, caolismul proteic al musculaturii scheletice si nivelurile de GH, IGF I si insulina, la bolnai dupa operatii, la cei cu hiperalimentatie, la cei cu sepsis si la cei cu boli canceroase (90, 128, 134, 138).
La bolnai in perioada postoperatorie si la cei cu arsuri administrarea de hormon somatotrop a dus la cresterea retentiei azotate, cresterea ratei meolice si a oxidarii lipidice (54).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai