mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Modificarile substratului

Modificarile substratului







Modificarile concentratei de glucoza p\\asrr\\a\\ica reprezinta alterarea primara a substratului ce activeaza reflexele neuro-endocrine. Concentratia plasmatica de glucoza este sesizata de receptorii localizati in hipotalamus (nucleul ventro-medial) si pancreas.
Scaderea concentratiei de glucoza plasmatica stimuleaza eliberarea de catecolamine, hormon so-matotrop, cortizol, ACTH, betaendorfina si sopresina prin cai centrale (hipotalamus si sistem nervos vegetativ) si stimuleaza eliberarea de glu-cagon prin ambele cai, centrala (hipotalamus si sistem nervos vegetativ) si periferica (actirea directa pancreatica). in acelasi timp secretia de insulina este inhibata pe cale centrala (sistem nervos vegetativ) si de catre pancreas insusi (8, 54).
Modificarea concentratiei plasmatice individuale a unor aminoacizi determina modificari ale secretiei unor hormoni prin intermediul unor receptori celulari membranari specifici. De exemplu arginina stimuleaza puternic secretia de insulina si glucagon, iar leucina stimuleaza numai secretia de insulina. Cresterea concentratiilor focale ale unor aminoacizi produce cresterea activitatii factorilor de crestere la nivelul plagii. Meolismul intracelular al aminoaci-zilor pare a avea de asemenea un rol important (54). Aminoacizii exercita un rol important in raspunsul neuro-endocrin si datorita faptului ca sunt compusi de origine pentru sinteza unor hormoni si neuromediatori (8).




e. Temperatura

Modificarile temperaturii centrale sunt sesizate in aria preoptica a hipotalamusului si conduc la modificarea secretiei mai multor hormoni: ACTH, cortizol, adrenalina, hormon somatotrop, aldosteron, tiroxina.
Temperatura centrala se poate modifica in urma schmbarii temperaturii mediului ambiant ca rezultat al pierderii integritatii barierei termale tegumentare (arsuri), ca rezultat al scaderii fluxului sangvin hepatic (hipovolemie), sau ca urmare a soconstric-tiei (hipovolemie) sau sodilatatiei (sepsis) periferice. Modificarile temperaturii ambiante stimuleaza reflexele neuro-endocrine fie direct, fie prin modificarea temperaturii centrale (7, 39, 54).
f. Infectia
Infectia reprezinta un stimul puternic al reflexelor neuro-endocrine. Prin intermediul endotoxi-nelor sau exotoxinelor germenii microbieni, activeaza initial citokinele proximale proinflamatorii (TNF, IL-l, II.-6, IL-8) care la randul lor activeaza celelalte elemente umorale si celulare ale raspunsului inflamator sistemic (sepsis). Prin reteaua complexa de mediatori primari si secundari infectia declanseaza direct sau indirect reflexele neuro-endocrine (2, 39, 117).
g. Plaga
Plaga, chiar si in absenta infectiei, produce o actire a inflamatiei, proces care implica sistemele de aparare ale organismului. Mediatorii eliberati prin actirea sistemului imunitar inflamator (cito-kine si alti mediatori) au capacitatea sa produca efecte la distanta asupra unor organe si sa declanseze reflexe neuro-endocrine. Marimea plagii este in relatie directa cu dimensiunile manifestarilor raspunsului sistemic al organismului (110).In circumstante clinice stimulii generatori ai reflexelor neuro-endocrine apar rar izolati. Injuria se prezinta mult mai frecvent ca o combinatie a diferitelor tipuri de stimuli care pot actiona in acelasi timp, sau pot interveni in succesiune in momente diferite ale evolutiei bolnavului. in acest context


raspunsul la agresiune reprezinta o sumare a actiunii diferitilor stimuli, care adesea este diferita de raspunsul la un singur stimul. Raspunsul la un stimul ulterior poate fi mai mare decat raspunsul initial (procesul de potentare). Mecanismul prin care apare potentarea este inca putin inteles, dar in cazul axei hipotalamo-hipofizare sunt necesare 60-90 de minute pentru a fi stopata pentru 24 de ore inhibitia feed-back a cortizolului. A fost descrisa de asemenea potentarea fiziologica pentru cortizol si catecolamne ca raspuns la hemoragii secventiale, operatii succesive si hipoxie. Potentarea raspunsului la temperatura a fost obserta pentru secretia de ACTH, cortizol si AVP (arginin-sopre-sina).
Deci, raspunsul neuro-endocrin initial poate modifica raspunsurile generate ulterior de alti stimuli, situatie frecvent intalnita in evolutia bolnavului critic in terapia intensi (39, 50).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai