mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Glucagon ui

Glucagon ui







Sinteza si secretia de glucagon, de la nivelul celulelor alfa-pancreatice sunt controlate de concentratia substratului circulant (glucoza, aminoacizi si acizi grasi), de eferentele sistemului nervos central si sistemului nervos vegetativ, si de actiunea unor hormoni circulanti sau paracrini.In conditii normale, stimulii care determina eliberarea de glucagon, sunt: glucoza, aminoacizii si efortul (71). Hiperglicemia stimuleaza secretia de glucagon prin efect direct pe celulele pancreatice alfa. Potenta diferitilor aminoacizi de a stimula secretia de glucagon este variabila si fara legatura cu abilitatea lor de a stimula secretia de insulina. in general aminoacizii gluconeogenici au efect stimulator mai mare decat cei nongluconeogenici. Capacitatea aminoacizilor de a stimula secretia de glucagon este esentiala pentru mentinerea homeosta-
ziei glucozei in conditiile aportului alimentar de proteine. Puterea glucozei si aminoacizilor de a modifica secretiile de glucagon si insulina depinde si de ruta de administrare, ingestia de glucoza sau hrana proteica producand o crestere mai mare a secretiei de glucagon si insulina decat administrarea echivalenta intravenoasa (47, 50).


Administrarea farmacologica de colecistokinina, gastrina, VIP, substanta P, neurotensina si GIP (peptida inhibitorie gastrica) determina cresterea secretiei de glucagon si insulina.
Desi rolul fiziologic al hormonilor gastrointesti-nali in controlul secretiei hormonale pancreatice este complex, gastrina in concentratii fiziologice pare sa potenteze stimularea secretiei de glucagon si insulina determinata de aminoacizi, pe cand GIP pare sa potenteze inhibitia secretiei de glucagon si stimularea secretiei de insulina determinata de glucoza. Alti hormoni care cresc secretia de glucagon, subt beta-endorfina, insulina si cortisolul. Somato-statina este hormonul major care inhiba secretia de glucagon.
Mecanismele nervos-vegetative, care controleaza secretia de glucagon, sunt opuse celor care controleaza secretia de insulina: activarea receptorilor alfa-adrenergici stimuleaza secretia de glucagon si activarea receptorilor beta-adrenergici sau a efe-rentelor parasimpatice ale pancreasului, inhiba secretia de glucagon (18). Datorita densitatii mai mari de receptori alfa-adrenergici la nivelul celulelor alfa-pancreatice stimularea simpatica sau cresterea concentratiei de adrenalina si noradrenalina determina mai mult cresterea decat scaderea secretiei de glucagon (50, 122).
Actiunile fiziologice ale glucagonului sunt limitate la nivelul ficatului si sunt mediate de cresterea AMP-ului ciclic. Glucagonul promoveaza glicogeno-liza si gluconeogeneza. Raportul glucagon/insulina este determinanta majora a gradului de gluconeogeneza. De exemplu in starile de inanitie raportul este crescut (prin cresterea nivelului de glucagon si scaderea nivelului de sinulina) ceea ce determina activarea gluconeogenezei.


Glucagonul stimuleaza de asemenea lipoliza la nivel hepatic si la nivelul tesutului adipos, inhiba sinteza de trigliceride si stimuleaza cetogeneza.
Activitatea glucagonului este importanta in cadrul raspunsului la post si agresiune din cauza efectelor de crestere a productiei hepatice de glucoza si datorita cetogenezei hepatice. Majoritatea studiilor atesta o intarziere de aprox. 12 ore inaintea cresterii concentratiei de glucagon dupa agresiune, in fapt glicemia remarcata imediat dupa injurie este independenta de secretia de glucagon. in mod obisnuit in perioada postoperatorie nivelul de glucagon scade imediat, apoi creste in 6-l2 ore la nivel bazai, pentru ca ulterior sa creasca peste normal si sa revina la normal in 3 zile.
Cresterea precoce a glicemiei, reducerea secretiei de insulina, cresterea concentratiilor catecola-minelor si cresterea gradata a nivelului de glucagon sunt caracteristici ale raspunsului acut la operatie si agresiune, mediate de sistemul nervos vegetati(50, 122).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai