mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Aldosteron

Aldosteron







Aldosteronul este sintetizat si secretat de celulele zonei glomerulare a cortexului suprarenal, ca raspuns la: AII, ACTH si modificarea concentratiei ionului de potasiu.
AII este un stimulator puternic al secretiei de aldosteron, printr-un mecanism dependent de calciu si, independent, de AMP-ciclic, care produce cresterea conversiei colesterolului in pregnenolon si a cortico-steronului in 18-hidroxicorticosteron si aldosteron (132).
ACTH-ul stimuleaza secretia de aldosteron, printr-un mecanism dependent de AMP-ciclic si independent de calciu, care produce cresterea conversiei colesterolului in pregnenolon, etapa precoce a sintezei de aldosteron.
Cresterea concentratiei plasmatice de potasiu stimuleaza secretia de aldosteron printr-un mecanism dependent de calciu.
Stimularea secretiei de aldosteron este determinata si de "factorul stimulator al aldosteronului\", glicoproteina secretata de hipofiza.
Cresterea secretiei de aldosteron in perioada postagresiva este determinata in primul rand de stimularea puternica, dar de scurta durata produsa de ACTH si mai putin de actiunea AII. in conditii cronice AII devine principalul stimul al secretiei de aldosteron (32).
Pe langa aceste mecanisme stimulatoare exista si o cale inhibitorie mediata dopaminergic. Aceasta cale inhibitorie este importanta in determinarea modificarilor secretiei de aldosteron, ca raspuns la schimbarea concentratiei plasmatice a sodiului sau la modificarea lumului sangvin circulant efectiv.
Principala actiune a aldosteronului se manifesta asupra meolismului hidro-electrolitic. El creste reabsorbtia sodiului si secretia de potasiu. Aceste actiuni au un rol deosebit de important in compensarea hipolemiei realizand un mecanism de reglare inversa dependent de lum (50).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai