mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
Index » Tulburari ale homeostaziei » Semnalele aferente ale reflexului la agresiune
» Opioidele endogene

Opioidele endogene





Opioidele endogene sunt secretate de celule localizate in sistemul nervos central, hipotalamus, lobul intermediar al hipofizei, maduva spinarii, neuronii vegetati simpatici si medulara suprarenala (50, 96).
Opioidele endogene deriva din trei molecule precursoare: preproopiomelanocortin, preproenke-falin A, preprodinorfin.
Preproopiomelanocortina este gasita in primul rand in hipofiza anterioara si contine secventele de aminoacizi pentru ACTH si GMSH, ca si cele pentru opioidele, beta-lipotropina, beta-endorfina si gama-endorfina. ACTH si beta-endorfina sunt co-secretate ca raspuns la o varietate de agenti agresori. Dupa agresiuni severe (trauma, soc, infectie) s-a remarcat cresterea concentratiei de beta-endor-fina.
Preproenkefalina A se gaseste in glanda suprarenala, creier, intestin si ganglionii simpatici. Ea este o polienkefalina, din care deriva in proportie de 4/1 pentapeptidele methionin-enkefalina (met-en-kefalina) si leucine-enkefalina (leu-enkefalina). Concentratia ambelor enkefaline a fost gasita crescuta dupa hipotensiune acuta si hemoragie. Met- si leu-enkefalinele si beta-endorfina au fost gasite in granulele cromafine ale medularei suprarenale si sunt eliberate odata cu catecolaminele (50).
Preprodinorfina, care se gaseste in creier, maduva spinarii si intestin, da nastere prin clivaj la neo-beta-endorfina si dinorfina, care este un analgetic de 200 de ori mai puternic decat morfina. Rolul acestor compusi ramane inca incomplet elucidat.
Opioidele endogene actioneaza la nivelul efec-torilor prin intermediul unor receptori specifici: miu, delta si k. Morfina si Fentanilul se leaga in primul rand de receptorii miu; met-enkefalina si leu-enke-falina se leaga de receptorii delta; iar dinorfina se leaga de receptorii k. Beta-endorfina actioneaza atat pe receptorii miu cat si pe receptorii delta.
Opioidele endogene au actiuni diverse: influenteaza perceptia senzoriala, modifica functia cardiovasculara, actioneaza asupra meolismului intermediar, produce modularea functiilor neuro-endo-crina si imunologica (50, 76).
Activarea receptorilor miu si delta produce actiune analgetica.
Beta-endorfina produce hipotensiune mediata prin cai serotoninergice. Enkefalinele produc hipertensiune si tahicardie mediate foarte probabil prin reflexe simpatice.
Beta-endorfina stimuleaza eliberarea pancrea-tica de insulina si glucagon si modifica cinetica glucozei prin mecanism central. Blocarea receptorilor opioidergici cu Valoxone produce cresterea captarii glucozei la nivelul muschiului scheletic, produce scaderea gluconeogenezei hepatice si impiedica aparitia raspunsului hiperglicemic la agresiune.
Opioidele endogene influenteaza pe mai multe cai actitatea neuroendocrina (15, 76). Enforfina potenteaza eliberarea de GH, AVP, si prolactina si inhiba eliberarea de ACTH. Opioidele endogene cresc eliberarea suprarenala de catecolamine si cortizol.
Desi efectele imunologice ale opioidelor endogene sunt inca incomplet cunoscute, s-a constatat suprimarea actitatii citotoxice limfocitare probabil prin mecanism central, iar, la nivel celular, s-a remarcat existenta unei interactiuni de tip feed-back intre tronectina si endorfina care induce eliberarea de citokine (50, 114).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai