Stresul anestezicochirurgical sl morbiditatea postoperatorie
Index
»
Tulburari ale homeostaziei
»
Stresul anestezicochirurgical sl morbiditatea postoperatorie
»
Hipercatabolismul proteic
Stresul anestezicochirurgical sl morbiditatea postoperatorie
Progresele actuale in anestezie si chirurgie au determinat imbunatatirea semnificativa a evolutiei postoperatorii prin reducerea morbiditatii si mortalitatii si scurtarea duratei internarii in spital.
Cu toate acestea, interventiile chirurgicale extensive sunt inca urmate de sechele semnificative, cum ar fi complicatiile cardiace, tromboembolice, pulmonare si infectioase si, implicit, de necesitatea spitalizarii postoperatorii indelungate si de cresterea perioadei de convalescenta. Aceste probleme
sunt amplificate de cresterea proportiei de bolnavi varstnici si/sau cu boli preexistente severe, care sunt acceptati pentru interventii chirurgicale (70, 98).
Cu exceptia unor defecte de tehnica chirurgical sau anestezica, patogenia morbiditatii postoperatorii este legata de numeroasele componente ale raspunsului organismului la agresiunea aneste-zico-chirurgicala (68, 70).
Raspunsul organismului la o agresiune acuta implica, asa dupa cum am vazut, un set complex si interactiv de raspunsuri fiziologice elaborate cu participarea unui numar apreciabil de hormoni, neuromediatori, citokine, diverse tipuri de celule si sisteme de organe. Scaderea morbiditatii postoperatorii se poate realiza prin aplicarea unor masuri terapeutice de control al raspunsului la stresul peri-operator, plecand de la realitatea ca, in mare masura, raspunsul la agresiune este pozitiv, benefic si indispensabil vindecarii. in acest context, controlul raspunsului la agresiune, care asigura o recuperare optima a pacientului, presupune un abord polimodal, prin aplicarea unor masuri terapeutice combinate, unele stimuland, iar altele reducand anumite aspecte ale acestuia (68).