mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » General
» Linii directoare etice fundamentale - in practica medicala

Linii directoare etice fundamentale - in practica medicala







In ingrijirea pacientului, medicul trebuie sa urmeze doua linii de ghidare, fundamentale, dar frecvent in conflict: respectarea autonomiei pacientului si actionarea pentru binele pacientului.

RESPECTAREA AUTONOMIEI PACIENTULUI Pacientii constienti, informati, isi pot exercita autodeterminarea si libertatea refuzand interventiile recomandate si alegand dintre alternativele posibile.
Consimtamantul informat (in cunostinta de cauza) Medicilor li se cere sa obtina acordul pacientilor pentru a-i ingriji si sa ofere informatii pertinente, comprehensibile, despre natura tratamentului propus, despre alternative, despre riscurile si beneficiile fiecareia si despre posibilele consecinte. Consimtamantul in cunostinta de cauza implica mai mult decat obtinerea semnaturii pacientului pe un formular de consimtamant. Medicii trebuie de asemenea sa discute optiunile cu pacientii, sa ii informeze despre boala lor, sa le raspunda la intrebari si sa-i ajute sa delibereze. in acelasi timp, medicii trebuie sa evite sa copleseasca pacientii cu jargonul medical, explicatii complicate inutile sau cu prea multe informatii deodata.


Nedezluirea de informatii Medicii pot lua in considerare abtinerea de la comunicarea unui diagnostic grav, prezentandu-l partial sau limitand discutiile despre prognostic sau riscuri, cand exista temerea ca un pacient intra intr-o anxietate severa sau depresie, ori refuza tratamentul necesar.
Pacientii nu trebuie fortati sa primeasca informatii impotri vointei lor. Majoritatea oamenilor doresc sa-si cunoasca diagnosticul si prognosticul, chiar daca sunt bolnavi in faza terminala. in general, medicii trebuie sa ofere informatii relente, in acelasi timp oferind empatie si speranta si ajutand pacientii sa faca fata vestilor triste.

Tratamentul de urgenta Consimtamantul in cunostinta de cauza nu este necesar atunci cand pacientii nu-si pot da consimtamantul, iar tergiversarea tratamentului le-ar pune viata sau sanatatea in pericol. Se presupune ca oamenii doresc un astfel de tratament de urgenta, in afara de cazul cand anterior au exprimat contrariul.
Interventiile inutile Respectul pentru autonomie nu indreptateste pacientii sa insiste asupra tratamentului pe care il doresc. Medicii nu sunt obligati sa ofere tratamente in n, care nu ofera beneficii fiziologice sau cand tratamentul cel mai energic posibil a esuat. De exemplu, resuscitarea cardiopulmonara ar fi zadarnica la un pacient cu insuficienta multisistemica, a carui stare se inrautateste in ciuda tratamentului maximal. Dar medicii trebuie sa se fereasca sa foloseasca cuntul "inutil\" pentru a justifica intentiile unilaterale de abtinere de la tratament datorita parerii lor ca probabilitatea de succes este prea mica, exista scopuri terapeutice care nu pot fi atinse, calitatea vietii pacientului este inaccepila sau costurile sunt prea mari. Asemenea utilizari ale termenului pun probleme din cauza faptului ca poate fi nefondat si poate ascunde judecati de loare.

ACTIVITATEA MEDICALA SPRE BENEFICIUL PACIENTULUI Regulile caritatii cer medicilor sa actioneze pentru beneficiul pacientului. Oamenii din afara meseriei nu poseda cunostinte medicale si pot fi vulnerabili datorita bolii lor. Acesti pacienti se bazeaza pe medic pentru a le oferi sfaturi rationale si a contribui la binele lor. Medicii incurajeaza o astfel de incredere. Din aceste motive, medicii au o datorie de onoare de a actiona spre binele pacientilor lor. Mai mult, interesele pacientului ar trebui sa fie prioritare in raport cu interesele proprii medicului sau ale unor terte parti, cum ar fi spitalele sau societatile de asigurare. Aceste obligatii fiduciare contrasteaza puternic cu normele lumii financiare, care tind spre maximalizarea profiturilor si nu spre actiuni in interesul clientilor. Regula "nu face rau\" ii impiedica pe medici sa ofere terapii ineficiente sau sa actioneze fara precautiile cerute. Acest precept, deseori citat, ofera numai o orientare limitata, deoarece multe interventii benefice au, de asemenea, un risc serios.



CONFLICTELE INTRE BENEFICIUL SI AUTONOMIA BOLNAVULUI Refuzul pacientului privind ingrijirea poate actiona impotri intereselor lui sau ii poate produce prejudicii grave. De exemplu, un barbat tanar cu astm poate refuza ventilatia mecanica in caz de insuficienta respiratorie reversibila. A accepta simplu asemenea refuzuri, in numele respectarii autonomiei pacientului, ar insemna neacordarea asistentei necesare. Doctorii pot sa anticipeze asteptarile pacientilor, sa corecteze neintelegerile si sa incerce sa-i hotarasca pe acestia sa accepte beneficiile terapiei. Daca neintelegerile persista si dupa discutii, pacientul trebuie informat asupra cailor pe care le are de urmat in interesul sau. Daca refuzul unui tratament adect nu inseamna ca pacientul este incompetent in luarea unor decizii, in schimb poate determina medicul sa se intereseze in plus pentru a se asigura ca pacientul este capabil sa ia decizii in cunostinta de cauza.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole




  Sectiuni General:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024