mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Ghid medical
Index » General
» Analgezice opioide

Analgezice opioide


Share

Opioidele sunt cele mai puternice droguri analgezice disponibile in mod curent. Mai mult decat atat, dintre toate analgezicele, ele au cel mai larg grad de eficacitate, furnizand cea mai sigura metoda pentru alinarea rapida a durerii. Cu toate ca efectele secundare sunt frecnte, exceptand depresia respiratorie, ele nu sunt de obicei sere si pot fi indepartate rapid cu ajutorul naloxonei, antagonist narcotic. Medicul nu va ezita in cazul pacientilor cu durere sera acuta sa foloseasca analgezicele opioide. Tabelul 12-l cuprinde cele mai larg utilizate analgezice opioide.


Opioidele produc analgezia prin actiuni asupra sistemului nervos central. Ele actiaza neuronii inhibitori ai durerii si inhiba in mod direct neuronii de transmitere a durerii. Majoritatea analgezicelor opioide disponibile in comert actioneaza asupra aceluiasi receptor opioidic (receptor mu), diferind indeosebi in potenta, viteza de reactie, durata de actiune si cale optima de administrare. Cu toate ca efectele secundare asociate dozei (sedare, depresie respiratorie, prurit, constipatie) sunt similare intre diferitele opioide, unele efecte secundare sunt produse de acumularea de meoliti nonopioi-dici, ce sunt specifici pentru anumite droguri. Un exemplu clar in acest sens este normeperidina, un meolit al meperi-dinei. Normeperidina produce hiperexciilitate si convulsii ce nu sunt rersibile cu naloxona. Acumularea de normeperidina este mult mai mare la pacientii cu insuficienta renala.
Cel mai rapid efect al opioidelor este obtinut prin administrarea intranoasa; dupa administrare orala efectul este semnificativ mai lent. Efectele secundare acute frecnte includ greata, varsatura si sedare. Aceste efecte sunt in functie de doza si exista o mare variabilitate intre pacienti in privinta dozelor eficiente si a celor ce produc efecte secundare. Datorita acestui lucru, initierea terapiei necesita determinarea dozei optime si a intervalului de administrare. Principiul cel mai important este reducerea durerii. Aceasta necesita chestionarea pacientului privind eficienta medicamentului si momentul atenuarii durerii. Cea mai frecnta eroare facuta de medici in tratarea durerii sere cu opioide este prescrierea unei doze inadecvate. Deoarece multi pacienti evita a se ge, aceasta practica conduce la suferinte inutile. in absenta sedarii in momentul anticipat al efectului maxim, medicul nu ar trebui sa ezite sa repete doza initiala, pana la diminuarea satisfacatoare a durerii.
O abordare noua a problemei indepartarii eficiente a durerii este folosirea analgeziei controlate de pacient (ACP). ACP necesita un dispozitiv ce elibereaza o doza programata anterior a unui drog opioid cand pacientul apasa un buton. Dispozitivul poate fi programat sa limiteze doza totala pe ora, asa ca supradozarea este imposibila. Pacientul poate apoi regla doza la nilul optim. Aceasta abordare este folosita mai frecnt in durerea postoperatorie, dar nu exista motiv pentru ca ea sa nu fie utilizata pentru orice pacient spitalizat cu durere sera persistenta. ACP este de asemenea utilizata pentru ingrijirea la domiciliu a pacientilor cu dureri sere, de ex., cancere metastazate.


Multi medici, asistente si pacienti nutresc o anumita ingrijorare asupra folosirii opioidelor, ce este bazata pe frica
exagerata ca pacientii sa nu devina dependenti. De fapt, exista o sansa mica, aproape inexistenta, ca pacientii sa devina dependenti de narcotice ca rezultat al unei medicatii adecvate.
Disponibilitatea noilor cai de administrare a extins utilitatea analgezicelor opioide. Foarte importanta este disponibilitatea administrarii spinale. Opioidele pot fi perfuzate printr-un cateter spinal situat intratecal sau epidural. Prin introducerea directa a opioidelor in maduva spinarii, analgezia regionala poate fi obtinuta la o doza totala relativ mica. In acest fel, anumite efecte secundare cum sunt sedarea, greata si depresia respiratorie pot fi reduse la minim. Aceasta administrare a fost utilizata extensiv in procedurile obstetricale si pentru durerea postoperatorie din partea inferioara a corpului. Opioidele pot fi administrate, de asemenea, intranazal (butorfanol), intrarectal si transdermal (fentanyl), evitandu-se astfel disconfortul injectiilor frecnte la pacientii carora nu li se poate administra medicatie orala.
Combinatii intre opioide si inhibitori ai ciclooxigenazei Cand sunt folosite in combinatie, opioidele si inhibitorii ciclooxigenazei au efecte aditi. Aceste combinatii pot fi utilizate pentru a scadea seritatea efectelor adrse legate de doza, deoarece este necesara o doza mai mica din fiecare pentru a atinge acelasi grad de diminuare a durerii si pentru ca efectele lor adrse nu sunt aditi. Combinatiile fixe dintre un opioid cu acetaminofen prezinta un risc special. Marirea dozei ca rezultat al cresterii seritatii durerii sau descresterii efectului opioid ca rezultat al tolerantei poate duce la niluri ale acetaminofenului ce sunt toxice pentru ficat.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Alte articole
  Sectiuni General:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai