mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Diabetul zaharat
Index » Endocrinologie si metabolism » Diabetul zaharat
» regimul alimentar in diabetul zaharat

regimul alimentar in diabetul zaharat






Diabetul zaharat este o boala meolica a carei frecventa este in continua crestere. Se considera ca pe suprafata globului sunt aproximativ 60-80 milioane de diabetici. in Romania exista 30.000-40.000 de diabetici. Numarul mare.de bolna de diabet zaharat se datoreste, printre -altele, cresterii factorilor capabili sa duca la aparitia bolii, cum ar fi, mai ales, supraalimentatia in general, apoi supraalimentatia cu alimente dulci in special, in plus sedentarismul, stressul psihic etc.

Cuprins:

regimul alimentar

Reţete dietetice pentru diabet zaharat

Alimentaţia copiilor diabetici

Reţete dietetice pentru diabetul zaharat la copii


regimul alimentar

sus sus
Se ştie că există şi forme ascunse de diabet care evoluează vreme îndelungată, fără semne alarmante. De aceea controlul periodic de laborator se impune cu necesitate, după o anumită vârstă, mai ales la persoanele ce aparţin familiilor de diabetici.


Boala este incurabilă dar urmând cu consecvenţă indicaţiile corecte de tratament, bolnavul de diabet îşi poate păstra capacitatea de muncă foarte mult timp. Ne-respectarea tratamentului expune diabeticul la complicaţii foarte grave: orbire, gangrena diabetică, insuficienţă renală cu uremie, infarct miocardic, accidente vasculare şi comă diabetică.
Diabetul constă într-o tulburare a metabolismului glucidic. El este cauzat de cele mai multe ori de îmbolnăvirea pancreasului şi de incapacitatea sa de a secreta suficient hormon-insulină, ce joacă un rol primordial în metabolizarea glucidelor. Glucidele alimentare sunt transformate în intestin, în glucoza. După absorbţia sa prin pereţii intestinali, glucoza trece în vena portă prin care ajunge la ficat. în vena portă, în mod normal, cantitatea de glucoza este mult mai mare decât în celelalte vase de sânge. Ea atinge 4 g/litru. în celelalte vase de sânge valoarea ei (glicemia) este doar de 0,8-1,2 g/litru.

Această valoare, relativ mică, se datoreşte faptului că o mare parte din glucoza absorbită, este depozitată în ficat sub formă de gluglicogen sub influenţa insulinei. Din ficat glucoza este mobilizată treptat, în funcţie de necesităţile organismului.
La diabetici valoarea glicemică este mult ridicată (2-5 g/l) din cauza îmbolnăvirii pancreasului. în insuficienţa pancreatică, deci în lipsa insulinei, apare imediat o ridicare marcată a valorii glucemice. Când glicemia este foarte mare, glucoza se elimină pe cale renală - - glicozurie, care poate ajunge la 100 g/24 ore. Paralel se petrece şi o încetinire a oxidării glucozei în ţesuturi.
Organismul poate sintetiza glucide şi din proteine (gliconeogeneza). Deci un regim foarte bogat în proteine, la diabetici poate furniza glucide, şi in consecinţă duce la o creştere a eliminării glucozei pe cale renală.
în cursul diabetului are loc o tulburare a metabolismului lipidelor, deoarece oxidarea, lor se face cu ajutorul glucidelor. Acizii graşi sunt oxidaţi doar până la stadiul de corpi cetonici şi nu până la faza finală de bioxid de carbon şi apă.

Oxidarea grăsimilor din corp pentru asigurarea energiei necesare, face "ca organismul diabeticului să scadă mult în greutate. Odată cu aceasta el se simte slăbit fizic şi psihic şi îi scade considerabil capacitatea de muncă. Ca urmare diabeticii simt necesitatea de a consuma multe alimente (polifagie).
Eliminarea masivă de glucoza pe cale renală este asociată cu o eliminare considerabilă de apă (poliurie) ce duce la apariţia unei senzaţii irezistibile de sete (poli-dipsie). El simte nevoia de a consuma multe lichide -
câţiva litri pe zi.
Tratamentul dietetic al diabeticului este îndelungat şi trebuie respectat cu stricteţe. El are ea scop în primul rând scăderea caloriilor, în vederea micşorării schimburilor glucidice, apoi reducerea raţiei de proteine (40 g/zi) şi mărirea corespunzătoare a raţiei, de lipide, in general alimentarea va fi făcută cu substanţe nutritive de bază cântărite. Glucidele vor reprezenta 40% din raţie, lipidele 35-40o/0, iar protidele 20-25o/o.

Regimul alimentar diferă la diferite persoane bolnave de diabet. De un anume regim are nevoie copilul diabetic, de alt regim are nevoie femeia gravidă, cei care lucrează fizic, obezul, pensionarul sau cei care prezintă complicaţii sau boli asociate. Regimul prescris trebuie adesea schimbat, în raport cu diferite situaţii.
în caz de apariţie a acidozei, ea se combate prin administrarea urgentă de glucide şi de insulina. Ele sunt necesare pentru oxidarea corpilor cetonici şi transformarea lor în bioxid de carbon şi apă. Corpii cetonici sunt foarte toxici ei pot duce la coma diabetică şi la moarte.
în practica tratamentului dietetic al diabetului, trebuie să dăm alimente ce nu conţin glucide sau care conţin foarte puţine.
Alimente lipsite de glucide:
- cărnuri proaspete de orice fel (ficatul e omis pentru că el conţine glicogen);
- ouă sub toate formele;
- grăsimi animale şi vegetale;
- smântână, lapte, cu prudenţă şi cu puţină lactoză;
- brânzeturi;
- legume verzi, proaspete şi conservate, ciuperci;
- fructe, nuci şi alune sau compot cu zaharină. Alimentele vor fi preparate cu grijă.

Supele de carne vor fi drese cu ou, cu adaus de măduvă sau de parmezan ras. Supele de legume verzi sunt indicate. Carnea poate fi preparată în orice fel cu excepţia cărnii în pesmet sau cu sosuri cu făină. Extractele de carne, gelatină si ouăle nu conţin glucide.
Legumele permise sunt cele ce cresc deasupra solului, cu excepţia mazărei, fasolei şi a lintei ce conţin glucide. Legumele ce cresc sub pământ depozitează multe glucide în tuberculi sau în rădăcinile lor şi ca urmare sunt interzise (cartofii, morcovii, ţelina, pătrunjelul), excepţie face ceapa şi sparanghelul. Legumele vor fi preparate fără făină.
Fructele bogate în glucide sunt interzise, la fel dulciurile, compoturile şi mierea. Zahărul va fi înlocuit cu zaharină. în formele uşoare de diabet cantitatea de pâine se calculează în conformitate cu totalul hidraţilor de carbon admişi bolnavului.

Alimente interzise: zahăr şi produse zaharoase, prăjituri preparate cu zahăr, bomboane, ciocolată, rahat, siropuri, biscuiţi sau unele fructe (struguri), pere, curmale, stafide, smochine, castane, băuturi alcoolice, must,
îngheţată).
Conţinutul unor alimente în hidraţi de carbon:
lapte........4o/0 cartofi . . 20o/0
pâine.......» 50o/0 mămăligă . 12%
pastee făinoase . ... 75o/0 legume . . 5o/0 (ardei,
castraveţi, conopidă, fasole verde, roşii, vinete salată, spanac, varză).
Legume cu 10% glucide (morcov, pătrunjel, praz, ţelina, sfeclă)
Legume cu 15o/0 glucide (păstârnac, mazăre verde
boabe)
Legume cu 20o/0 glucide (cartofi, hrean, usturos, fasole, mazăre uscată).
Fructe cu 10°/0 glucide (căpşuni, cireşe, coacăze, portocale, mere)
Fructe cu 15% glucide (afine, dude, gutui, piersici,
caise, zmeură, mere ionatan).

Fructe cu 20o/0 glucide (struguri, prune, pere, banane).
Alimente ce pot fi consumate fără restricţie: carnea, peştele, şunca, mezelurile, brânzeturi fermentate, ouă, grăsimi, legume cu conţinut sub 5% glucide, băuturi nealcoolice preparate cu zaharină.
Alimente ce trebuiesc cântărite (pâinea, făinoasele, derivatele de cereale, fructele şi legumele cu conţinut glucidic peste 5%, brânza de vaci, urda, iaurtul).
Reguli de preparare a alimentelor la diabetici:
- zaharină se va da dizolvată şi adăugată la sfârşitul preparării dacă este termolabilă.
meniul va cuprinde alimente variate, din toate
grupele.
- tehnicile de preparare vor fi fierberea, frigerea,
coacerera; se recomandă fierberera în oale sub presiune; prăjirea este interzisă;
- unele alimente de origine vegetală se vor consuma în stare crudă, din cauza aportului de săruri minerale şi de vitamine;

- raţia se va completa cu grăsimi animale şi vegetale ce asigură caloriile necesare şi vitaminele liposolu-bile.
- sosurile se vor prepara fără făină; ele se vor în-groşa cu legume pasate;
- pâinea prăjită se va cântări în prealabil pentru că ea se deshidratează prin prăjire şi cantitatea de glucide astfel creşte;
- - pastele făinoase, fructele şi legumele coapte sau fierte vor fi cântărite înainte de prelucrarea lor termică.
Iată un exemplu de regim pentru diabetici: 150 g carne, 1-2 ouă, 40 g brânză grasă, 750-1000 g legume, G0 g pâine pentru diabetici, 100 g grăsime şi unt. cafea, ceai.
Acest regim conţine: 70 g protide, 100 g lipide, 160 g glucide, iar echivalentul in calorii este de 2200 Cal/zi. Raţia de pâine permisă va fi repartizată în 2-3 porţii.
Model de meniu pentru diabetici:
Dimineaţa: cafea cu 30 g pâine pentru diabetici, unt,
brânză

Ora 10: un ou, legume, salată
Prânz: supă de carne, 150 g carne, legume, proas-
pete cu ulei sau grăsime
Ora 16: o ceaşcă de ceai cu zaharină, 40 g pâine cu
unt
Cină: un ou, legume cu unt, 40 g pâine cu unt,
brânză, ceai
Dimineaţa: 250 ml lapte, 60 g pâine, 100 g brânză, un
ardei gras
Ora 10: pâine cu unt şi parizer (100 g), fructe 100 g
Prânz: supă de legume, pâine 20 g, perişoare cu
carne, piure de cartofi, salată, compot cu
zaharină (100 g fructe) Ora 16: telemea cu roşii şi pâine 40 g
Cină: salată asortată, pâine 40 g, budincă de orez,
cremă de ou la ceaşcă
La culcare se dă 200 ml lapte şi 20 g pâine. Acest regim -furnizează 2800 Cal. şi se recomandă unui diabetic la care se exclud complicaţiile

în formele uşoare de diabet nu este necesară cântărirea alimentelor. Este suficient dacă. în linii mari. nu sunt depăşite cantităţile de mai sus. Dar pâinea este imperios necesar să fie cântărită şi să nu depăşească cantitatea admisă. Aceasta pentru că, la cei mai mulţi diabetici, tendinţa la glicozurie este mai mare înainte de masă, deci porţia de pâine mai marc se va da după-masă. Senzaţia de saturaţie se obţine uşor, prin consumarea de legume în cantitate mare.
Cantitatea de alimente variază, în funcţie de starea bolnavului, de nevoile calorice şi de activitatea sa profesională. Se recomandă ca din când în când să se ţină regim strict sau zile de legume, fără pâine sau regim de fructe crude.
Formele severe de diabet necesită o grijă deosebită în privinţa alimentaţiei şi a tratamentului cu insulina. In acest caz se dă un regim ce furnizează numai 2000 Cal/zi. El constă în 70 g proteine, 120 g glucide, 100-120 g grăsimi. Deoarece în formele severe de diabet există tendinţa la acidoză, se recomandă zile de "cruţare" bogate în glucide (fructe sau orez). în aceste zile doza de insulina administrată va fi mărită.

Sarcina şi diabetul. în caz de sarcină este foarte importantă echilibrarea metabolică. Ea se realizează prin regim alimentar limitat în glucide şi prin terapie hipo-glicemiantă. Regimul va cuprinde 200-250 g hidraţi de carbon, protide 1,5-2 g/kilocorp, şi va fi sărac în grăsimi. Valoarea totală calorică depinde de munca ce o prestează femeia gravidă şi să-i asigure menţinerea unei greutăţi fiziologice normale pentru această perioadă. Creşterea în greutate să fie de cel mult 1 kg/lună în primele 6 luni şi de 1,5 kg.\'lună în ultimele 3 luni. Raţia optimă este de 30-35 Cal/kg corp. Se vor asigura proteine animale cu valoare mare biologică, obţinute din carne, lapte, ouă şi vitaminele ce se vor lua din legume, cereale şi fructe.

Reţete dietetice pentru diabet zaharat

sus sus
Meniu: Salată boeuf
Friptură cu sos vânătoresc
Bezele cu nuci
Salată boeuf
Se taie cuburele 100 g carne do vită sau de pasăre, fiartă şi 50 g zarzavat fiert (morcovi, pătrunjel şi ţelină). Se adaugă 50 g cartofi tăiaţi mărunt şi un măr ras. Totul se amestecă cu maioneza pregătită din 1/2 gălbenuş de ou şi 15 g ulei. După gustul fiecăruia se adaugă zeamă de lămâie. Calorii = 390.
. Friptură cu sos vănătoresc
Se taie felii şi se bate 150-200 g carne slabă de vită şi se pune la fiert în puţină supă de carne sau în apă. în paralel se înăbuşe într-o cratiţă 80 g pătrunjel, 50 g ardei gras, 100 g fasole verde şi puţină ceapă. Când se înmoaie bine zarzavatul se dă prin sită şi se adaugă in vasul cu carnea fiartă. Se adaugă după gust usturoi, cimbru, o foaie de dafin şi puţină sare. Deasupra se varsă sucul rezultat prin presare a 100 g roşii şi puţin oţet de vin. Se dă totul la cuptor încă 10 minute. Calorii = 320

Bezele cu miez de nucă
Se bate bine un albuş de ou, apoi se adaugă 25 g nuci măcinate şi un comprimat de zaharină dizolvat în puţină apă. Din această compoziţie se toarnă cu cornetul bezele mici care se aşează în tavă pe o hârtie unsă şi se coc în cuptor la un foc foarte moale (eventual cu uşa întredeschisă). Calorii = 280.
Meniu: Ochiuri cu spanac
Cotlet de porc cu varză călită Prăjitură cu brânză de vaci
Ochiuri cu spanac
Se fierbe într-un vas acoperit 400 g frunze de spanac. Se scurge de apă şi se trece prin sită sau se toacă mărunt şi apoi se adaugă puţină sare şi usturoi. Se serveşte cu ochiuri româneşti (2 ouă fierte în apă clocotită cu puţin oţet). Deasupra se toarnă puţin ulei. Calorii = 320.


Cotlet de porc cu varză călită
Se sărează un cotlet de 150 g carne şi se înăbuşe în puţină apă fierbinte. Se lasă cea una şi jumătate oră până se răzbeşte bine. Tot mereu se stropeşte cu lichidul din cratiţă ca să nu se usuce. în paralel se taie subţire 300 g varză dulce, se sărează şi se lasă puţin să stea, apoi se scurge bine de zeamă. Se căleşte în 30 g ulei la foc mic. Când este gata se pune puţin oţet sau suc de lămâie şi puţin cimbru uscat. Calorii = 590.

Prăjitură cu brânză de vaci
Se dă prin sită 100 g brânză de vaci apoi se amestecă cu 20 g unt sau margarina. Pe rând se adaugă 2 gălbe-nuşe, un comprimat de zaharină dizolvată în puţină apă, 50 g smântână şi 2 albuşe spumă. Compoziţia se toarnă apoi într-o formă mică unsă cu unt sau margarina şi se dă la copt la foc domol. Calorii = 526.
Meniu: Supă de dovlecei
Limbă rasol cu, smântână Cremă de vanilie
Supă de dovlecei
Se curăţă de coajă un dovlecel de 100 g, se taie bucăţi cubice şi se înăbuşe în 10 ml ulei fierbinte. Se stinge cu zeamă .de oase (300 ml). Când este fiert se adaugă sucul de la 2 roşii şi sarea corespunzătoare. In supa fierbinte se pune 1/4 ou bine bătut şi trecut printr-o sită rară. în contact cu supa fierbinte se va coagula şi se vor forma mici fulgişori. Se serveşte cu verdeaţă tocată şi cu smântână. Calorii ■ = 224.

Limbă rasol cu smântână
Se pune la fiert într-un vas cu apă rece, 150 g limbă bine spălată în mai multe ape reci. în apă se pune sare, o foaie de dafin şi câteva boabe de piper. Se fierbe aproximativ 2 ore, până se înmoaie bine. Se scoate limba, se curăţă de pieliţe şi se taie felii groase de un cm. Se serveşte cu smântână la care s-a adăugat un vârf do cuţit de făină şi 2-3 linguri de zeamă în care s-a fiert limba, şi pătrunjel verde tocat. Calorii =<= 325.
Cremă de vanilie
Se freacă un gălbenuş de ou cu un comprimat de zaharină dizolvată in puţină apă şi se adaugă 250 ml lapte fierbinte, puţină vanilie şi rom, apoi albuşul bătut spumă tare. Se toarnă compoziţia într-o formă mică şi se fierbe la baie de aburi 20 de minute. Calorii 115.
Meniu: Supă de oase cu perişoare Crap rasol Compot de mere cu zaharină
.Supă de oase cu perişoare
Se trece prin maşină 80 g carne apoi se amestecă cu 1/4 ou, 5 g unt, puţină sare şi verdeaţă tocată, 1/4 ceapă tăiată mărunt. Din compoziţie se fac mici perişoare care , se fierb în 300 ml bulion de oase. Când sunt gata se acreşte cu puţină zeamă de lămâie şi se pune verdeaţă. Calorii = 207.

Crap rasol
Se pune la fiert 25 g morcov curăţat, 25 g pătrunjel şi 20 g ceapă. După ce a fiert bine se adaugă 250 g peşte (crap) curăţat şi spălat (în apa în care se fierbe peştele se pune puţin oţet, care grăbeşte coagularea proteinelor din piele iar apa nu trebuie să fiarbă în clocot pentru a nu se fărâma peştele). După 10 minute peştele este fiert. se scoate şi se serveşte cu zarzavaturile fierte şi cu suc de lămâie vărsat peste ele. Calorii = 285.
Compot de mere cu zaharină (vezi cap. "Reţete dietetice pentru obezi")

Alimentaţia copiilor diabetici

sus sus
Cazurile de diabet situate sub vârsta de 16 ani poartă numele de diabet infantil.
Diabetul la copii este mult mai rar decât La adult sau la vârstnic. El reprezintă cea 3-4% din totalul dia-beticilor şi se manifestă mai puternic in sensul că perioada de apariţie a poulipoliuriei şi slăbirea in greutate este mult mai scurtă, doar de câteva săptămâni.
Diabetul copiilor în cea mai mare parte este întâlnit în familiile unde mai există cazuri de diabet. In afara erudităţi, dar mai rar, cauza poate fi o boală infecţioasâ (oreionul) sau hepatita viroticâ). De aceea în mod pre-ventiv, în cursul acestor boli nu se vor face excese in consumarea zahărului sau a altor alimente foarte dulci.
In unele cazuri, după astfel de boli infecţioase apar dureri musculare, astenie, prurit (mâncărime) şi diferite infecţii. Ele pot constitui semne de alarmă pentru că preced manifestarea unei forme incipiente de diabet.
Diabetul zaharat al copilului este ceva mai greu de echilibrat, fiindcă necesită foarte multă răbdare, foarte mult tact, pricepere pedagogică, pentru a convinge pe copil de importanţa regimului, de respectarea lui cu rigurozitate ca şi de a accepta injecţiile zilnice cu insulina.

Din tratament mai face parte şi o viaţă igienică ordonată, care să permită copilului să se dezvolte normal, să se \'joace ca toţi copiii şi să înveţe pentru a-şi face o profesie corespunzătoare bolii sale. Sportul moderat este indicat (ciclism, înot, mers pe jos, jocuri cu mingea. Sportul de performanţă însă este interzis).
Regimul alimentar al copilului diabetic trebuie să fie un regim controlat, foarte exact întocmit, în raport cu vârsta şi cu sexul copilului şi mai ales foarte corect respectat.
Regimul controlat nu este un regim de foame, nici un regim restrictiv care să nu permită dezvoltarea normală a copilului, ci un regim raţional, adaptat fiecărui copil pentru a asigura un echilibru cât mai bun al diabeticului şi o dezvoltare corespunzătoare.
întrucât echilibarera diabetului e destul de dificilă, este necesară o împărţire corectă a alimentelor la cele 5-6 prânzuri şi adaptarea insulinei, zilnic, în raport cu rezultatele analizei de glucoza şi de corpi cetonici.

Boala este de obicei severă. Dat fiind faptul că organismul copiilor este în plină dezvoltare, regimul lor alimentar va fi apropiat, de a celor sănătoşi cu o alimentaţie bogată în proteine şi săracă în lipide. La copii sub 10 ani se dau 40 g proteine (corespunzătoare la 80 bcarne slabă, 20 g brânză slabă şi un ou). Restul e acoperit de "proteinele pâinii şi a legumelor. Grăsimile riu vor trece de 50 g/zi. Cantitatea de glucide va fi limitată la 200 g pâine la copilul mic şi 280 g la unul mai mare. Pâinea poate fi înlocuită parţial cu fructe. în fiecare săptămână va fi o zi de fructe sau de orez.
Pâinea pentru diabetici se prepară din gluten. Ea conţine doar 20% glucide.
Regimul presupune administrarea unei alimentaţii cât mai apropiată de cea a copilului normal de aceeaşi vârstă în care proporţia de glucide va fi în jur de 40o/0 din valoarea calorică a raţiei, cea de protide de 20o/o iar cea de lipide de 35-40o/0.
Cantitatea de hidraţi de carbon vă fi stabilită în funcţie de toleranţă între 180-250 g/zi. Repartizarea hidra-ţilor de carbon se va face în 5-6 mese în funcţie de tratamentul insulinic.

Xevoile calorice la un copil diabetic între 12-1,5 ani sunt de 50 Cal/kg corp iar a unui copil între 4-6 ani vor fi de 70 Cal/kg corp.
Unui copil diabetic în vârstă de. peste 12 ani, se Vor da 2040 Cal furnizate do 240 g glucide, 90 g protide şi 80 g lipide. Alimentele vor fi împărţite în 3 mese principale şi 2 gustări.
în acelaşi timp se recomandă -copiilor diabetici şi o activitate fizică uşoară, plimbări sau exerciţii fizice uşoare. Efortul intelectual trebuie şi acesta bine dozat.
în caz de obezitate se va reduce treptat aportul caloric, dar cu grijă pentru a nu scădea capacitatea de\' muncă.
Părinţii trebuie să aibă mare grijă faţă de. copilul diabetic şi să nu-i creeze impresia că este un invalid. Prin tratament corect el poate să se joace şi să înveţe la fel cu toţi copiii şi să devină un om cu o profesiune frumoasă, util familiei şi societăţii în care trăieşte.
Model de meniu ce conţine 2380 Calorii:
Dimineaţa: cafea cu 250 ml lapte, 20 g unt sau margarina, 50 g Şuncă, 60 g pâine pentru diabetici
Ora 10: 50 g brânză telemea de vaci, 100 g roşii şi
ardei graşi 40 g pâine intermediară
Cină: budincă de dovlecei cu carne (300 g dovle-
cei, 100 g carne, 30 g orez), papanaşi cu brânză de vaci (100 g brânză, un ou, 15 g gris), 50 g pâine intermediară. Total 250 g glucide, 125 g protide şi 104 g lipide.

Prânz: supă de oase cu găluşte de gris, chifteluţe
\' din 50 g carne tocată, piure de mazăre
verde (150 g mazăre şi 20 g margarina) ec-
ler cu cremă de vanilie (1 ou, 100 ml lapte
şi 10 g făină), 60 g pâine intermediară
Ora 11: spumă de gris cu fructe (30 g gris, 100 ml
suc de fructe, 150 ml lapte, 100 g caise) Cină: cotlet de porc la grătar (150 g carne), 200 g
sote de fasole verde, 150 g portocale sau mere şi 40 g pâine intermediară. Total 255 g glucide, 115 g protide şi 104 g lipide.
Dimineaţa: 250 ml lapte,\' 20 g caşcaval, 20 g margarina, 60 g pâine
Ora 10: 100 g cartofi copţi cu 20 g unt, compot de
caise (150 g caise şi zahărină)
Prânz: Borş de legume cu orez (20 g orez), ciulama
de pui (150 g carne), 200 g mămâliguţă, piure de mere eu frişca (200 g mere şi 30 g frişca), 50 g pâine
Ora 11: un ou fiert, 250 ml iaurt, 20 g pâine inter-
mediară.

Reţete dietetice pentru diabetul zaharat la copii

sus sus
Ciorbă de cartofi
într-un vas cu apă (400 ml) se pune la fiert o ceapă mică tăiată mărunt, 50 g zarzavat se taie felii şi se introduce în vas, se fierbe 30 de minute. Se curăţă 200 g cartofi şi se taie cuburele, se pun peste supă şi se adaugă 2 g sare. Când zarzavatul e fiert se adaugă 15 ml ulei, o linguriţă de suc de lămâie, o lingură pastă, de roşii, leuştean şi frunze de pătrunjel tocate mărunt. Calorii = 359.
Mâncare de morcovi cu carne
Se taie 100 g carne de vită în bucăţi potrivite, se pun în 20 ml ulei fierbinte, se amestecă să nu se ardă. Se adaugă 2 g sare şi puţină apă. Se fierbe cea 30 de minute până se înmoaie carnea. Se adaugă 200 g morcovi tăiaţi felii şi se lasă să mai fiarbă. Când este gata se adaugă 20 g smântână şi frunze de pătrunjel. Se dă puţin ]a cuptor. Calorii - = 424.
Piure de mere
Se curăţă 200 g mere, se taie felii şi se fierb în 100 ml apă. Se trec apoi prin sită şi li se adaugă un comprimat de zaharină dizolvată în apă. Se poate servi cu frişca bătută. Calorii = 80,

Borş armenesc
100 g carne de vită se fierbe cu 50 g zarzavat (morcov, pătrunjel şi sfeclă) tăiat mărunt. Se adaugă 10 g tăieţei apoi 200 ml borş şi la sfârşit 2 g sare, frunze de leuştean, pătrunjel verde şi 20 g smântână. Calorii = 210.
Gulii umplute
Se curăţă 200 g gulii şi li se scoate miezul. Se prepară o umplutură din 100 g carne slabă de vită măcinată, amestecată cu 20 ml ulei, un ou, 3 g sare, frunze de pătrunjel tocat. Guliile umplute se aşează intr-o tavă mică iar deasupra se toarnă 50 ml suc de roşii şi 200 g zeamă de carne, sare şi 20 g smântână. Se dă la cuptor 45 de minute şi se fierbe înăbuşit. Se serveşte cu frunze de pătrunjel tocate mărunt. Calorii = 492.
Budincă de fructe
Se aleg 300 g căpşuni, se spală şi se trec printr-o presă de fructe. Se adaugă 100 ml lapte şi se pune Ia fiert. Când clocoteşte se adaugă 30 g gris şi 2 comprimate de zaharină dizolvate în apă. Se fierbe 15 minute amestecând mereu. Se ia apoi de pe foc şi se adaugă spuma de la Va ou. Se toarnă compoziţia într-un vas mic de porţelan şi se pune la rece. Se poate servi cu frişca. Calorii = 275.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024