mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diabetul zaharat
Index » Endocrinologie si metabolism » Diabetul zaharat
» Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare







Alimentatia americana standard este jalnica, teribil de insuficienta in ce priste vitaminele, mineralele si alte substante nutriti vitale; ea subalimenteaza organismul si in acelasi timp il supraincarca cu calorii si grasimi nesanatoase. Chiar daca va numarati printre cei doar 20-30% dintre occidentali care indeplinesc cerinta dietetica (categoric minimala) de a consuma cinci portii de fructe sau legume pe zi, se poate sa nu obtineti tot ceea ce ati nevoie pentru a fi sanatosi. Calitatea alimentelor a scazut considerabil in ultimele decenii. Substantele nutriti sunt distruse prin recoltare, depozitare, preparare, refrigerare si reincalzire - ca sa nu mai mentionam procesarea alimentelor, care merge pana la a le face aproape de nerecunoscut -, iar cea mai mare parte a produselor alimentare se obtine de pe un sol saracit, cu substante nutriti prea putine sau deloc.

Cuprins:

Principiile fundamentale

Vitaminele şl mineralele din pulberea verde

Băutura verde: pulbere verde, pulbere din germeni de soia şl picături alcaline

Acizii graşi esenţiali

Cadrul general

Gymnema sylvestre

Acoperişul

Suplimentul de susţinere pentru glandele suprarenale


Principiile fundamentale

sus sus
Chiar urmând dieta Young, nu puteţi miza pe faptul că veţi obţine tot ceea ce ar trebui din alimentele pe care le consumaţi. Pentru a hrăni organismul astfel încât să scape de diabet aveţi nevoie de ceva mai mult. Aveţi nevoie de un program de suplimente nutritive creat special pentru a vă face organismul mai alcalin. (Sfătuiţi-vă cu medicul înainte de a începe orice program de suplimente alimentare).


Tocmai despre asta vom vorbi în acest capitol. Nu vă faceţi griji: nu va fi nevoie să luaţi pastile cu pumnul toată ziua, dar pe de altă parte nu există o singură pastilă-minune. Recomandările principale pentru toată lumea sunt însă rezonabile: trei suplimente combinate într-o băutură, plus alte două tipuri de suplimente. în afara acestui lucru, există două seturi de recomandări pe care le puteţi folosi pentru a vă alcătui un regim adaptat situaţiei dumneavoastră concrete. Dacă mâncaţi corect, câteva alegeri făcute cu grijă vă vor furniza tot ce aveţi nevoie pentru a echilibra organismul, pentru a vă păstra alcalinitatea şi pentru a scăpa de diabet. Dacă nu vă alimentaţi corect, toate suplimentele nutritive din lume nu vor fi de ajuns pentru a vă însănătoşi pe deplin. Combinaţia dintre alimentaţie şi suplimente alimentare reprezintă cel mai bun mijloc de a preveni şi vindeca diabetul şi de a trăi pe deplin sănătos.

Prin consumul zilnic de băutură verde obţineţi deja trei dintre cele cinci suplimente esenţiale pentru prevenirea şi vindecarea diabetului: pulberea din legume şi erbacee, pulberea din germeni de soia şi picăturile alcaline. E nevoie de peste jumătate de kilogram de materie primă pentru a obţine doar 30 grame de pulbere verde, iar această concentraţie incredibilă înseamnă că pulberea e plină cu vitamine şi minerale, inclusiv cele de care are nevoie pancreasul pentru a se proteja şi a se vindeca, pe lângă clorofilă, enzime vegetale şi fitonutrienţi, precum şi macronutrienţi ca proteinele şi fibrele. Asigurând o sursă bogată de substanţe alcaline (precum sodiul, potasiul, calciul şi magneziul), pentru a menţine un nivel sănătos al pH-ului în organism, pulberea verde face ca organismul să nu deturneze aceste minerale de la sistemele organice care au nevoie de ele (de exemplu, pancreasul).

Toate ingredientele pe care le alegeţi pentru pulberea verde trebuie să fie obţinute ecologic şi să fie conservate prin deshidratare la temperatură scăzută şi, bineînţeles, trebuie dizolvate în tipul corect de apă: distilată, purificată, ionizată - orice variantă pe care o veţi alege în urma explicaţiilor despre apă din capitolul 7.
Amestecaţi o linguriţă de pulbere verde într-un litru de apă pentru a obţine băutura verde şi beţi cel puţin 3-4 litri pe zi.
Pulberea de germeni de soia este chiar şi mai concentrată decât pulberea verde şi este bogată în proteine, enzime, izoflavone şi alte substanţe nutritive care conţin compuşi vegetali ce previn sau/şi încetinesc creşterea glicemiei sau o reduc şi combat aciditatea ce poate duce la diabet. Izoflavonele, deja celebre pentru că ajută la scăderea colesterolului, inhibă ateroscleroza, preîntâmpină osteoporoza, tratează simptomele menopauzei, reprezintă un mijloc important de stimulare a pancreasului şi ajută la echilibrarea glicemiei. Enzimeie contribuie la împiedicarea deteriorării celulare şi conţin substanţe adaptogene naturale, care ajută organismul să lupte împotriva stresului (care poate conduce la diabet).

Studiile au demonstrat că soia este un mijloc natural de a echilibra activitatea hormonală, de a păzi organismul de infecţie, de a detoxifica organismul şi chiar de a inhiba factorii cancerigeni. Soia conţine compuşi protectori unici, care combat procesul de fermentaţie atunci când organismul metabolizează alimentele pentru a obţine energie.
Adăugaţi o lingură de pulbere din germeni de soia la fiecare litru de băutură verde sau de apă ori înghiţiţi o lingură ca atare, de trei-patru ori pe zi.
PULBEREA VERDE
Căutaţi majoritatea acestor ingrediente (care pot fi administrate şi ca suplimente) în pulberea verde pe care o alegeţi; toate sunt utile în combaterea diabetului.
Suc concentrat de lucerna Frunze de lucerna Concentrat de aloe Orz verde Beta-caroten
. Frunze de afin
. Frunze de nuc negru
. Frunze de coacăz
. Frunze de Peumus Boldus
. Broccoli
Varză
Jelină
. Mătase de porumb
. Pir

. Frunze de păpădie
. Echinaceea
. Frunze de Hydrastis Canadiensis
. Frunze de varză roşie
. Kamut
. Lecitină
. Cymbopogon citratus
. Rădăcină de nalbă-mare
. Creţuşcă
. Ovăzcior
. Bamă
. Frunze de papaya
. Pătrunjel

. Rădăcină de Pau d\'Arco
. Frunze de pătlagină
. Frunze de zmeur
. Măceşe
. Frunză de rozmarin
. Salvie
. Coada-calului »Scoarţă de ulm »Germeni de Soia
. Mentă {Mentha spicata)
. Spanac
. Frunze de căpşun
. Cimbru
. Roşie
. Şofran de India
. Măcriş de baltă
. Pir
. Scoarţă de salcie albă
. Frunze de perişor

Vitaminele şl mineralele din pulberea verde

sus sus
Substanţele nutritive din această listă, care se regăsesc în legumele şi plantele din pulberea verde şi/sau din pulberea din germeni de soia, sunt bune pentru prevenirea şi combaterea diabetului. Dacă puteţi găsi o formulă de multivitamine care să conţină toate aceste substanţe, ar fi aproape la fel de puternic ca şi băutura verde, deşi i-ar lipsi puterea clorofilei.
Adăugarea picăturilor alcaline (prin care eu înţeleg dorit de sodiu şi/sau silicat de sodiu) la băutura verde (şi la apă) măreşte efectele benefice ale apei, ale pulberii verzi şi ale pulberii din germeni de soia, amplificându-le efectul de alcalinizare, de oxigenare şi de echilibrare a pH-ul-ului. Picăturile alcaline acţionează ca un catalizator pentru oxigen şi electroni, aducând mai mult din amândouă în sânge şi, astfel, în celule, cărora le sunt necesare pentru o funcţionare optimă. Aceste picături se combină cu substanţele chimice din apă şi eliberează o formă foarte activă de oxigen, care este absorbită cu uşurinţă de organism şi ajută la stoparea transformărilor negative ale microorganism lor. Ele se combină cu sodiul pentru a produce potasiu, care este alcalinizant.
Adăugaţi 16 picături la fiecare litru de apă sau de băutură verde.

Băutura verde: pulbere verde, pulbere din germeni de soia şl picături alcaline

sus sus
Cea mai puternică băutură verde conţine o linguriţă de pulbere verde, o lingură de pulbere din germeni de soia şi 16 picături alcaline. Ar trebui să consumaţi cel puţin 4 litri de băutură verde pe zi - aceasta vă va aduce beneficiile a peste 2 kilograme de legume, erbacee şi germeni.
Consumul de băuturi din legume (şi plante, şi germeni) vă va ajuta să vă reglaţi glicemia, să neutralizaţi acizii, să utilizaţi în mod corect glucoza, să preîntâmpinaţi rezistenţa la insulina - pe scurt, să vă protejaţi organismul de ravagiile diabetului. Această combinaţie acoperă trei dintre cele cinci principii fundamentale pe care trebuie să le adopte pacienţii cu diabet ca bază a programului de suplimente alimentare. Cel de-al patrulea este un supliment de acizi graşi esenţiali (AGE).

Aşa cum am văzut în capitolul 7, Acizii graşi esenţiali contribuie la eliminarea acizilor şi apără organismul de diabet (dar şi de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune, ateroscleroză, tromboză şi hipercolesterolemie) şi de efectele secundare ale acestuia, precum afecţiunile de piele, disfuncţiile renale şi neuropatia diabetică. S-a dovedit că acizii graşi esenţiali omega 3 - AEP şi ADH - din carnea de peşte au, în special, efectul de a preîntâmpina diabetul, precum şi bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale. Un studiu efectuat recent în Ita-
lia, care a cuprins peste 11 000 persoane, a demonstrat că la indivizii care au luat 1 gram de ulei de peşte zilnic timp de trei luni, riscul de deces, din orice cauză medicală, a scăzut cu 41 % comparativ cu cei care au luat placebo. Acizii graşi sunt esenţiali pentru dezvoltarea şi întreţinerea normală a celulelor. Sunt utili în mod special la nivelul creierului, ochilor şi inimii - care se numără printre cele mai active ţesuturi ale organismului. Acizii graşi esenţiali protejează celulele beta ale pangreasului, producătoare de insulina, de descompunerea provocată de aciditate şi asigură grăsimile necesare pentru construirea membranei fiecărei celule din organism.

Acizii graşi esenţiali

sus sus
Recomand un supliment care combină peştele cu uleiul de limba-mielului (Borago officinalis) sau de cânepă, pentru a echilibra corect acizii graşi omega 3 cu cei omega 6 tntr-un raport de 3:1 - acizii graşi omega 3 din uleiul de peşte (AEP şi ADH) şi acizii omega 6 gama-linoleic (AGL), linoleic (AL) şi erucic (AE) din uleiul de limba-mielului. Ar trebui să luaţi o capsulă de 1 00C mg de trei ori pe zi. (într-o afecţiune gravă - precum diabetul cu care luptaţi cu ajutorul dietei Young - ar trebui să luaţi temporar o tabletă de şase până ! nouă ori pe zi).
Cel de-al cincilea supliment-cheie este reprezentat de un supliment conţinând o gamă largă de multivitamine şi minerale,
pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră primeşte zilnic tot ce are nevoie pentru a funcţiona normal. Căutaţi un produs care include săruri minerale - pe care îmi place să le numesc "săruri celulare" - pisate şi transformate într-o pulbere fină, pentru a fi uşor asimilate.

COMPLEXUL DE MULTIVITAMINE Şl MULTIMINERALE
Organismul poate face faţă unui deficit de vitamine mai mult timp decât unui deficit de minerale - chiar o uşoară modificare a concentraţiei unor minerale importante în sânge poate ameninţa viaţa. Prin urmare, luaţi un produs care să conţină şi vitamine, şi minerale. Luaţi o capsulă de 500 mg de cel puţin trei ori pe zi (chiar de şase ori pe zi când vă luptaţi cu un dezechilibru major precum diabetul), cu băutură verde sau apă. Căutaţi un produs care să conţină toate substanţele de mai jos sau pe majoritatea, în cantităţi aproximativ egale cu cele prezentate:
Vitamine
. Vitamina A: 7 500 UI .Vitamina Bi: 20 mg
. Vitamina B2: 20 mg
. Vitamina B6: 25 mg
. Vitamina B12: 35 mcg
. Vitamina C: 350 mg .Vitamina D: 150 UI
. Vitamina E: 300 UI
. Vitamina B3 (niacinamidă): 35 mg
. Biotină: 6rng .Colină: 150 mg

Minerale
. Calciu: 350 mg
. Magneziu: 350 mg
. Mangan: 200 mg .Zinc: 10 mg
. Cupru: 1 mg
. Potasiu: 35 mg
. Seleniu: 70 mcg
. Molibden: 40 mcg
. Siliciu: 10 mg I . Inositol: 15 mg
. lodură de potasiu: 50 mcg
Săruri minerale
1 Fosfat de calciu: 1 mg Fosfat de fier: 1 mg
. Fosfat de potasiu: 1 mg Fosfat de sodiu: 1 mg

. Clorură de sodiu: 1 mg
. Sulfat de sodiu: 1 mg
. Opţional: Fluorură de calciu, sulfat de calciu, clorură de potasiu, sulfat de potasiu, fosfat de magneziu şi oxid de siliciu.
REMEDIU RAPID PENTRU HIPOGLICEMIE
Dacă trebuie să vă ridicaţi nivelul glicemiei, nu recurgeţi la o doză mare de zahăr - care poate corecta glicemia, dar totodată vă face să intraţi într-un cerc vicios. în loc de aceasta, luaţi o lingură de pulbere din germeni de soia, după care beţi un litru de băutură verde cu picături alcaline sau amestecaţi pulberea cu băutura.
Povestea lui Mary Kay
Am fost diagnosticată cu diabet de tip 2 în 1989, dar, dacă vă vine să credeţi, asta era cea mai puţin serioasă din problemele mele de sănătate. Aveam insuficienţă cardiacă congestivă, un început de insuficienţă hepatică şi insuficienţă renală. Aveam şi hipertensiune, tahicardie şi prolaps de valvă mitrală. Sufeream de tot felul de probleme digestive, printre care ocluzie intestinală şi faptul că aveam 95% din mucoasa stomacului distrusă.

Vederea mi se deteriora, mi se acumula lichid în plămâni, abdomen, picioare şi glezne şi aveam nevoie să fiu conectată tot timpul la o butelie cu oxigen. Avusesem cel puţin o duzină de intervenţii chirurgicale, peste 100 de internări şi o mulţime îngrijorătoare de diagnostice şi tratamente, ajungând astfel să iau câte 12 medicamente o dată.
Şapte ani mai târziu, aveam deja semne de neuropatie diabetică, cu dureri în picioare, amorţeli şi furnicături. Am mers astfel înainte, cu mare chin, o vreme. La începutul acestui an, îmi administram două doze de insulina cu acţiune prelungită şi şase doze de insulina cu acţiune scurtă în fiecare zi, cu 24 de unităţi dimineaţa şi 5-10 noaptea.
Disperată, am început să beau băutură verde cu picături alcaline (în cantităţi mici, deoarece stomacul meu deteriorat n-ar fi suportat mai mult). De asemenea, am început să iau suplimente alimentare pentru inimă, pancreas, rinichi şi pentru susţinerea sistemului digestiv, alături de multivitamine şi am trecut la o dietă alcalină.
în numai trei zile, glicemia mi-a scăzut până la limitele normale, nediabetice, şi am început să reduc dozele de insulina.

După cinci săptămâni am renunţat complet la insulina, iar glicemia a rămas normală. O lună mai târziu am reunţat la majoritatea medicamentelor, mai puţin două, şi la administrarea de
oxigen. Tensiunea si pulsul mi s-au normalizat. Vederea mi s-a îmbunătăţit, aveam mult mai multă energie şi chiar am putut să încep sâ fac exerciţii fizice. Stomacul mi s-a vindecat şi acum pot să mănânc legume, nuci şi fructe, fără să ajung după aceea în spital. Şi medicii au anulat operaţia pe cord deschis pentru care mă pregăteau. Dieta Young mi-a redat sănătatea!

Cadrul general

sus sus
Cu băutura verde, acizii graşi esenţiali şi un bun supliment cu multitivamine şi multiminerale, aţi pus bazele programului de suplimente alimentare. Pentru cei care vor sau au nevoie să meargă mai departe, vă sugerez alte câteva suplimente alimentare în plus, pe care le consider ca fiind la fel ca structura de rezistenţă a unei case. Nu toate casele trebuie construite din aceleaşi materiale; ceea ce veţi folosi depinde de proiectul pe care-l urmaţi şi care, la modul ideal, este adaptat perfect la situaţia dumneavoastră. Majoritatea persoanelor cu diabet va beneficia de pe urma suplimentelor din secţiunea care urmează. (Nu e nevoie să modificaţi doza recomandată dacă vreun element din cele ce urmează se regăseşte şi în formula de multivitamine pe care o luaţi.)

Cromul
Cromul, un mineral esenţial, creşte eficienţa insulinei şi-i îmbunătăţeşte capacitatea de a gestiona glucoza. El stimulează activitatea enzimelor implicate în metabolismul glucozei şi leagă insulina de glucoza. Prin faptul că îmbunătăţeşte asimilarea glucozei, cromul reduce aciditatea şi, astfel, reduce nevoia organismului de a reţine grăsimi. Ajută, de asemenea, la transformarea celulelor sangvine în celule musculare şi la convertirea glucozei în energie. Cromul este benefic în rezistenţa la insulina. întrucât inhibă formarea plăcilor de aterom în aortă, deficitul de crom contribuie la ateroscleroză. Cromul ajută şi la slăbit.
Chiar şi un foarte mic deficit în crom are efecte drastice asupra organismului, dereglând, printre altele, funcţionarea insulinei şi contribuind astfel la instalarea intoleranţei la glucoza. Deşi este rară în alte ţări, deficienţa de crom este răspândită în SUA. Acest lucru se datorează faptului că în această ţară solul nu mai are resurse adecvate şi, ca urmare, cromul nu mai poate fi absorbit culturile vegetale sau de sursele de apă. Rafinarea alimentelor elimină în mare măsură cromul care ajunge totuşi în ele. Gravidele sunt mult mai expuse deficitului de crom, deoarece fătul îl consumă în cea mai mare parte.

Studiile făcute pe animalele de laborator au arătat, încă din 1957, că toleranţa şoarecilor cu deficit de crom la glucoza injectată revenea imediat la normal atunci când li se administrau suplimente pe bază de crom. Alte studii mai recente au dovedit acelaşi lucru şi în cazul oamenilor. într-un studiu din 1993, peste jumătate dintre pacienţii cu diabet de tip 2 şi peste o treime dintre cei cu diabet de tip 1 au putut să renunţe la medicaţia antidiabetică orală sau la insulina după ce au început să ia 200 mcg de crom zilnic, în 1997, pacienţii cu diabet de tip 2 înscrişi într-un studiu au primit crom fără să facă altă modificare în ce priveşte alimentaţia, medicaţia sau activitatea fizică. După patru luni s-a observat reducerea glicemiei şi a insulinemiei, precum şi a colesterolului.

CROMUL
Am văzut cu ochii mei ce poate face administrarea de crom la un diabetic sau J ! la persoanele cu. sensibilitate la insulina sau toleranţă scăzută la glucoza, în special în combinaţie cu dieta Young şi cu exerciţiile fizice. în general, le recomand pacienţilor mei să ia 200 mcg de crom de trei ori pe zi, cu băutură verde sau cu apă. Majoritatea americanilor nu reuşeşte să aibă nici măcar un | aport de 50 mcg pe zi.

NADP
Coenzima naturală NADP scade rezistenţa la insulina, deoarece ajută o anumită formă a glucozei să treacă prin.ciclul de reacţii în urma cărora se obţine energie la nivelul celular. în lipsa unei cantităţi suficiente de NADP în organism, vă pândeşte riscul de a face rezistenţă la insulina şi diabet.
NADP (care, dacă vreţi neapărat să ştiţi, vine de la "fosfat B-nicotinamid adenin dinucleotid") este un combustibil celular pentru producerea de energie; fără ea nu se produce energie. Cu cât celula are nevoie de mai multă energie, cu atât are nevoie şi de o cantitate mai mare de NADP pentru a o obţine. NADP ajută la întârzierea morţii celulei (inclusiv în cazul celulelor alfa şi beta pancreatice) şi promovează regenerarea ţesuturilor, jucând totodată un rol-cheie în reglarea activităţii celulare şi în repararea ADN-ului. NADP este un antiacid puternic şi sprijină leucocitele în procesul de eliminare a microorganismelor şi a acizilor produşi de acestea.

De asemenea, NADP este benefică pentru inimă, reducând colesterolul şi tensiunea arterială. (NADP este prezentă în toate celulele organismului, cele ale inimii o conţin într-o concentraţie deosebit de mare.)
NADH/P este o moleculă asemănătoare, care se găseşte în organismul uman; NADP se găseşte îndeosebi în alimente de origine vegetală. în magazin, puteţi găsi uneori co-QI, adică coenzima Q1, care este practic acelaşi lucru.
Sulfatul de vanadil
Oligoelementul rar numit sulfat de vanadil ajută la reglarea glicemiei. El imită, într-o manieră foarte importantă, acţiunea insulinei, stimulând aceiaşi transportori (cunoscuţi sub numele de transportori GLUT-4) utilizaţi pentru transferul glucozei în celule. Numeroase studii efectuate pe animalele de laborator şi un număr din ce în ce mai mare de cercetări cu subiecţi umani au arătat că sulfatul de vanadil ameliorează glicemiei măsurată pe nemâncate, într-un studiu restrâns din 1996, la pacienţii cu diabet de tip 2 care au luat 5 mg de sulfat de vanadil de două ori pe zi timp de patru săptămâni şi apoi un placebo timp de patru săptămâni s-a constatat o scădere medie a glicemiei măsurate pe nemâncate cu 20% , rezultat atât de puternic, încât s-a prelungit şi în timpul perioadei cu placebo.

Combinat cu cromul, sulfatul de vanadil controlează nivelul glicemiei, ca şi pofta de dulciuri. De asemenea, reduce colesterolul LDL şi măreşte colesterolul HDL
SULFATUL DE VANADIL
Recomand 35 mg de sulfat de vanadil de trei ori pe zi, cu băutură verde sau cu un pahar de apă.
REMEDIU RAPID PENTRU CORPII CETONICI
. Recurgeţi la hiperhidratarea organismului cu băutură verde cu picături alca- line şi NADP.
Luaţi crom şi sulfat de vanadil pentru a lega insulina de glucoza; o singură doză va acţiona rapid.
Magneziul
Magneziul este implicat în multe procese metabolice esenţiale. El activează enzimele necesare pentru metabolismul carbohi-draţilor (inclusiv a zaharurilor) şi a aminoacizilor. Aveţi nevoie de magneziu în cantitate suficientă pentru a trasforma glucoza în energie, preîntâmpinând rezistenţa la insulina şi aciditatea excesivă. Magneziul permite reglarea echilibrului acid-bază din sânge şi din ţesuturi.

El însuşi este puternic alcalin - de fapt, poate fi utilizat în locul medicamentelor antiacide care pot fi cumpărate fără reţetă. De asemenea, magneziul protejează ochii şi inima şi ajută la funcţionarea normală a nervilor. O cantitate prea mică de magneziu în organism a fost asociată cu bolile de inimă, formarea de cheaguri în inimă şi în creier, îngustarea arterelor, colesterolul crescut şi retinopatia diabetică.
Carenţa de magneziu nu este rară, în ciuda faptului că el este prezent în multe alimente, mai ales în legumele verzi proaspete. Dar magneziul din multe alimente se pierde în timpul procesului de rafinare şi apoi în timpul gătitului. Şi, bineînţeles, există multe persoane care nu-şi mănâncă porţia de legume. Mai multe studii au arătat că pacienţii diabetici au o concentraţie de magneziu în sânge situat sub medie şi pierd prin urină o cantitate mai mare din acest mineral. Cei care încep să ia suplimente de magneziu revin la concentraţia normală în sânge, iar riscul de orbire şi de complicaţii cardiovasculare scade.

Cred că prezenţa magneziului în membrana celulară amplifică efectele insulinei. într-un studiu efectuat asupra unor pacienţi vârstnici cu diabet de tip 2, la cei care au primit 2 g de magneziu zilnic s-a constatat o îmbunătăţire semnificativă a sensibilităţii la insulina şi a asimilării glucozei, faţă de perioada în care au primit placebo.
MAGNEZIUL
[Magneziul trebuie echilibrat cu manganul într-o proporţie de 2:1 atunci când se administrează ca supliment. Luaţi o capsulă de 500 mg conţinând o astfel de combinaţie de trei ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau la masă. Puteţi căuta un supliment alimentar care să conţină plante bogate în magneziu: lucerna, pătrunjel, ghimbir, ardei iute, rădăcină de ştevie creaţă, rădăcină de va- ! Ieriană şi extract de aloe vera.

Zincul
Organismul are nevoie de zinc pentru a produce insulina, aşa că acest oligoelement este, evident, important pentru diabetici, dar persoanele cu diabet au în general un deficit de zinc; pancreasul lor conţine numai jumătate din cantitatea existentă la persoanele sănătoase. Carenţa poate cauza multe tulburări pancrea-tice (printre altele), inclusiv diabet. Este demn de remarcat faptul că, totuşi, prea mult zinc poate fi la fel de dăunător ca şi deficitul; din fericire, între cele două extreme există o plajă largă a cantităţilor de zinc pe care organismul le poate folosi în mod util.
Zincul îndeplineşte o multitudine de funcţii în organismul uman, inclusiv implicarea într-un număr de procese metabolice. Componentă a cel puţin 25 de enzime implicate în digestie şi metabolism, zincul este necesar pentru digerarea carbohidraţilor -inclusiv a zahărului - şi este important în absorbţia normală şi activitatea majorităţii vitaminelor, în special a celor din complexul B. Zincul ajută la preîntâmpinarea sau limitarea aterosclerozei. In doze terapeutice, accelerează vindecarea rănilor şi a leziunilor, atât externe, cât şi interne, inclusiv a celor legate de diabet. Zincul este un extraordinar agent chelator, neutralizând acizii străini organismului, în plus, reglează concentraţia de insulina din sânge: cercetările au arătat că administrarea de zinc, alături de insulina, prelungeşte efectul insulinei asupra glicemiei.

Gymnema sylvestre

sus sus
Luaţi o capsulă de 200 mg de trei ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau în | timpul mesei. Va trebui să colaboraţi îndeaproape cu medicul pentru a reduce doza de insulina - dacă vă modificaţi în acelaşi timp şi alimentaţia, veţi constata în doar trei zile o schimbare care va necesita o scădere a dozei de insulina la jumătate. Verificaţi-vă glicemia de cel puţin trei ori pe zi.
Schinduf (Trigonella foenum)
Cercetările de laborator pe animale au arătat că seminţele de schinduf reduc glicemia, precum şi colestrolul total şi triglice-ridele.
SCHINDUF
Luaţi o capsulă de 500 mg de seminţe de schinduf de trei ori pe zi.
Momordica charantia
Momordica charantia este o plantă tropicală, disponibilă doar sub formă de extract şi comercializată ca supliment alimentar. Ea poate reduce glicemia, inclusiv în diabetul de tip 1, prin creşterea absorbţiei celulare a glucozei.

Un studiu a demonstrat că la pacienţii cu diabet de tip 2, care au primit 15 g de extract după mese, timp de trei săptămâni, s-a produs o reducere a glicemiei la jumătate. După şapte săptămâni, 73% din grupul de studiu a prezentat o scădere semnificativă a glicemiei, situându-se pe aceşti pacienţi în rândul persoanelor fără diabet, cu glicemie normală spre limita superioară.
Această plantă are şi efectul de a alcaliniza întreg organismul, reducând aciditatea sistemică.
MOMORDICA CHARANTIA
Luaţi 90-120 g de suc tntr-un litru de apă distilată, cel puţin odată pe zi sau de câte ori aveţi nevoie să vă reduceţi glicemia.
Argila
Pentru aceia dintre dumneavoastră, care nu cred că am mers suficient de departe spunându-vă să vă hrăniţi în principal cu plante, voi ridica şi mai sus miza şi vă voi recomanda să mâncaţi pământ.
Aţi auzit bine: pământ! Dar nu orice fel de pământ. Cel pe care îl recomand este argila Montmorillonite, care îşi trage numele de la depozitul de argilă de lângă localitatea Montmorillon, unde a fost descoperită. Mai aveţi puţină răbdare; ideea va căpăta sens când veţi afla ce anume conţine această argilă, ce face pentru organism şi cum s-o utilizaţi.

Argila oferă o gamă impresionantă de minerale, printre care calciu, fier, magneziu, potasiu, mangan, sodiu şi siliciu, toate alcalinizante. în plus, în argilă, mineralele sunt prezente într-o proporţie naturală unele faţă de altele, astfel încât sunt absorbite mai uşor şi în întregime în organism. Argila are o încărcătură electrică negativă, astfel că atrage toxinele şi acizii formaţi în urma fermentării glucozei, care sunt încărcaţi pozitiv, şi îi ţine în suspensie, pentru ca organismul să poate elimina în siguranţă combinaţia. Particulele de argilă pot bloca toxine de câteva ori mai grele decât ele.
Argila ameliorează multe boli şi afecţiuni, nu în ultimul rând diabetul. Am pacienţi care mi-au spus că şi-au redus doza de insulina sau chiar au renunţat la medicaţie. Alţii mi-au spus că nivelul glicemiei li s-a echlibrat sau că au slăbit. Ar trebui să puteţi observa o diferenţă după două până la patru săptămâni după ce începeţi să luaţi argilă.

Argila Montmorillon este în întregime naturală, fără aditivi, fără substanţe chimice artificiale şi fără conservanţi. Singura procedură la care este supusă este fărâmiţarea. Şi, chiar dacă nu este chiar cel mai gustos element al dietei Young, n-are un gust prea rău - deşi este un pic sărată. Puteţi cumpăra argilă Montmorillon de la magazinele naturiste (doar să vă asiguraţi că nu o confundaţi cu alte feluri de argilă, mai puţin active, dar mai răspândite) sau prin internet.
ARGILA
Recomand 180 - 240 g de amestec de argilă, de două-trei ori pe zi. Există mai multe modalităţi în care puteţi utiliza argila Montmorillonite; încercaţi-le, pen- tru a vedea care vi se potriveşte cel mai bine:
. Amestecaţi o linguriţă de pulbere uscată de argilă Montmorillonite într-o jumătate de pahar de apă distilată şi lăsaţi-o să stea 6-8 ore (dar nu lăsaţi o lingură de metal în pahar). Fie beţi lichidul clar de la suprafaţă, fie amestecaţi din nou şi beţi întregul conţinut. Unii obţin rezultate mai bune dacă beau amestecul la prima oră dimineaţa, alţii preferă să îl bea seara, înainte de cui-care, iar alţii în timpul zilei. Trebuie să găsiţi perioada propice pentru dum- neavoastră.

. Amestecaţi o lingură cu vârf de gel de argilă Montmorillon într-o jumătate de pahar de apă sau de băutură verde şi consumaţi imediat. Unii găsesc că gelul are un gust mai puţin pronunţat.
. De asemenea, puteţi folosi argila şi extern, unde este indicată pentru o mul- ţime de probleme, de la înţepăturile de albină sau ţânţar până la dermatita de contact sau furuncule. Deosebit de importantă pentru diabetici este capacitatea argilei de a ajuta la vindecarea rănilor. Faceţi o pastă de consistenţa muş- tarului amestecând gel de argilă cu apă în proporţie de 1:2. Aplicaţi direct pe piele, fără pansament dacă vreţi un efect de constricţie sau cu pansament dacă
I vreţi un efect mai răcoritor şi mai liniştitor. Aplicaţi o dată sau de două ori pe zi; puteţi lăsa şi peste noapte dacă doriţi, însă clătiţi bine cu apă după ce aţi terminat şi masaţi uşor locul. Puteţi, de asemenea, să presăraţi pur şi simplu pulberea de argilă pe rană.

SUPLIMENTE PENTRU OSPĂŢUL CU LICHIDE
în prima noastră carte, Dieta Young, există mai multe detalii privind următoa- rele suplimente ce trebuie utilizate în timpul ospăţului cu lichide. Puteţi avea beneficii de pe urma dietei lichide şi fără aceste suplimente, dar, dacă le folo- siţi, veţi obţine cele mei eficiente rezultate.
Produs de purificare din plante
în timpul ospăţului cu lichide de la început, recomand un amestec special de suplimente care să asigure o sursă zilnică echilibrată de fibre. Alegeţi unul ca- 1 re să vă cureţe organismul - intestinele, ficatul, rinichii, plămânii, pielea şi pancreasul - după anii de hiperaciditate. Căutaţi o combinaţie sinergică, în întregime naturală, care poate să includă multe dintre următoarele, dacă nu pe toate: scoarţă de nuc cenuşiu, scoarţă de cruşin, rădăcină de revent, seminţe de pătlagină şi alge roşii atlantice, pentru proprietăţile lor laxative; ghim-bir şi rădăcină de lemn-dulce pentru proprietăţile lor de a atenua disconfortul la nivelul colonului, de a reface tonusul şi a vindeca membranele, şi ardei iu- te, rădăcina de drăcilă, ulei de seminţe de fenicul şi frunze de zmeur, care ameliorează în diferite moduri digestia.

Alte ingrediente benefice sunt târâtele de grâu, lucerna, pătrunjelul şi pectina din mere. Această combinaţie oferă fi bre din belşug pentru a ajuta sistemul digestiv să elimine deşeurile, atât prin îmbunătăţirea mobilităţii intestinale, cât şi prin legarea acizilor, pe care îi eli- mină din intestin.
Luaţi suplimentele cu apă sau cu băutură verde în timpul ospăţului cu lichide, după cum urmează:
. Adulţii peste 60 ani: una sau două capsule de 500 mg o dată la opt ore.
. Adulţii între 22-60 de ani: patru capsule de 500 mg o dată la ore.
. între 16-21 de ani: două-trei capsule de 500 mg o dată la şase ore.
. între 6-16 ani: două sau trei capsule de 500 mg o dată la opt ore.
. Sub 6 ani: nu se recomandă. Puteţi utiliza laxative neconcentrate, precum seminţele de pătlagină singure.
Puteţi folosi şi aloe vera în timpul ospăţului cu lichide, pentru a descompune proteinele de la nivelul instestinului şi a participa la vindecarea structurilor intestinale. în afară de capacitatea de purificare, aloe vera conţine vitamine, minerale, aminoacizi, enzime şi lipide. S-a demonstrat totodată că această plantă poate reduce glicemia la pacienţii cu diabet de tip 2 - într-un studiu a redus-o suficient pentru ca pacienţii să-şi poată reduce la jumătate doza de an- «diabetice orale, menţinându-şi în acelaşi timp glicemia la o valoare normală, Luaţi o lingură de suc integral de frunze de aloe vera de şase până la nouă ori pe zi în cursul ospăţului cu lichide.

(în afara ospăţului cu lichide, aloe vera este indicată pentru toţi cei care au probleme la nivelul intestinului gros; luaţi o lingură de trei ori pe zi, pe stomacul gol - la trezire, înainte de prânz şi înainte de culcare).
Suplimentele lichide Ar trebui să puteţi găsi aceste suplimente sub formă de preparat coloidal la
magazinul de produse naturiste. Deşi am enumerat separat toate ingredientele, s-ar putea să găsiţi formule combinate, pentru a nu trebui să aveţi de-a face cu prea multe flacoane. Puneţi sub limbă cinci picături din aceste preparate coloidale, una după alta:
. Complexul B
. Acid caprilic . Iridiu
. Magneziu
. Mangan
. N-acetil cisteină
. NADH
. Noni (Morinda of\'icinalis - fără zahăr, nefermentată, nepasteurizată)
. Rodiu
. Argint
. Oligoelemente (dintr-un supliment cu multiminerale cu spectru larg)
. Acid undecilenic
Suplimente capsule
Şi în acest caz, căutaţi formule combinate, pentru a reduce numărul de pastile
de care aveţi nevoie.

. Formulă pentru curăţarea intestinului gros (pentru o congestie severă a intes- tinului, o formulă mai puternică decât formula de curăţare intestinală de mai sus, cu o concentraţie mai mare de cruşin): patru capsule de 500 mg dacă
aveţi sub şaizeci şi cinci de ani, două capsule de 500 mg decă sunteţi peste
această vârstă. . Formulă care conţine acid caprilic şi acid undecilenic, pentru combaterea ciupercilor parazite: o capsulă de 500 mg.
. Formulă care conţine n-acetil cisteină, pentru a combate aciditatea: o capsu- lă de 500 mg.
. Formulă cu noni: o capsulă de 500 mg.
. Multivitamine: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu magneziu şi mangan: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu zinc: o capsulă de 500 mg.
este indicată pentru toţi cei care au probleme la nivelul intestinului gros; luaţi o lingură de trei ori pe zi, pe stomacul gol - la trezire, înainte de prânz şi înainte de culcare).
Suplimentele lichide Ar trebui să puteţi găsi aceste suplimente sub formă de preparat coloidal la


magazinul de produse naturiste. Deşi am enumerat separat toate ingredientele, s-ar putea să găsiţi formule combinate, pentru a nu trebui să aveţi de-a face cu prea multe flacoane. Puneţi sub limbă cinci picături din aceste preparate coloidale, una după alta:
. Complexul B
. Acid caprilic . Iridiu
. Magneziu
. Mangan
. N-acetil cisteină
. NADH
. Noni (Morinda of\'icinalis - fără zahăr, nefermentată, nepasteurizată)
. Rodiu
. Argint
. Oligoelemente (dintr-un supliment cu multiminerale cu spectru larg)
. Acid undecilenic
Suplimente capsule
Şi în acest caz, căutaţi formule combinate, pentru a reduce numărul de pastile
de care aveţi nevoie.

. Formulă pentru curăţarea intestinului gros (pentru o congestie severă a intes- tinului, o formulă mai puternică decât formula de curăţare intestinală de mai sus, cu o concentraţie mai mare de cruşin): patru capsule de 500 mg dacă
aveţi sub şaizeci şi cinci de ani, două capsule de 500 mg decă sunteţi peste
această vârstă. . Formulă care conţine acid caprilic şi acid undecilenic, pentru combaterea ciupercilor parazite: o capsulă de 500 mg.
. Formulă care conţine n-acetil cisteină, pentru a combate aciditatea: o capsu- lă de 500 mg.
. Formulă cu noni: o capsulă de 500 mg.
. Multivitamine: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu magneziu şi mangan: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu zinc: o capsulă de 500 mg.
este indicată pentru toţi cei care au probleme la nivelul intestinului gros; luaţi o lingură de trei ori pe zi, pe stomacul gol - la trezire, înainte de prânz şi înainte de culcare).
Suplimentele lichide Ar trebui să puteţi găsi aceste suplimente sub formă de preparat coloidal la
magazinul de produse naturiste. Deşi am enumerat separat toate ingredientele, s-ar putea să găsiţi formule combinate, pentru a nu trebui să aveţi de-a face cu prea multe flacoane. Puneţi sub limbă cinci picături din aceste preparate coloidale, una după alta:
. Complexul B
. Acid caprilic . Iridiu
. Magneziu
. Mangan
. N-acetil cisteină
. NADH
. Noni (Morinda of\'icinalis - fără zahăr, nefermentată, nepasteurizată)
. Rodiu
. Argint
. Oligoelemente (dintr-un supliment cu multiminerale cu spectru larg)
. Acid undecilenic
Suplimente capsule
Şi în acest caz, căutaţi formule combinate, pentru a reduce numărul de pastile
de care aveţi nevoie.

. Formulă pentru curăţarea intestinului gros (pentru o congestie severă a intes- tinului, o formulă mai puternică decât formula de curăţare intestinală de mai sus, cu o concentraţie mai mare de cruşin): patru capsule de 500 mg dacă
aveţi sub şaizeci şi cinci de ani, două capsule de 500 mg decă sunteţi peste
această vârstă. . Formulă care conţine acid caprilic şi acid undecilenic, pentru combaterea ciupercilor parazite: o capsulă de 500 mg.
. Formulă care conţine n-acetil cisteină, pentru a combate aciditatea: o capsu- lă de 500 mg.
. Formulă cu noni: o capsulă de 500 mg.
. Multivitamine: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu magneziu şi mangan: o capsulă de 500 mg.
. Formulă cu zinc: o capsulă de 500 mg.
în sfârşit, pentru orice problemă concretă de sănătate cu care vă luptaţi, ar trebui să adăugaţi o capsulă din formula corespunzătoare. în afară de cele descrise în secţiunea despre .acoperiş*, diabeticii pot găsi formule deosebit de utile pentru rinichi, plămâni sau sistemul reproductiv (masculin sau feminin) sau pentru a combate alergiile, inflamaţiile ori pentru a îmbunătăţi dispoziţia.

Acoperişul

sus sus
Acum sunteţi gata pentru ultimele retuşuri ale programului de suplimente alimentare. Dacă ar fi să comparăm programul de suplimente cu ridicarea unei case, ceea ce urmează ar putea fi asemănat cu construirea acoperişului. Casa poate rezista fără acoperiş, dar pentru un succes deplin este bine să fie acoperită!
Multe dintre suplimentele din această secjiune sunt recomandate persoanelor care au şi alte probleme de sănătate în afara diabetului. Dacă aveţi, de exemplu, diabet, hipertensiune şi stres adrenergic, ar trebui să luaţi suplimente care să susţină pancreasul, inima şi suprarenalele. Dacă aveţi şi probleme cu tiroida, în afară de glicemia dezechilibrată, ar trebui să folosiţi un supliment de stimulare a tiroidei.
în orice caz, căutaţi formule sinergice de suplimente, destinate pentru diabet care să vă asigure în combinaţie multe vitamine, minerale şi plante, pentru a limita numărul de capsule pe care trebuie să le luaţi.

Suplimente glandulare
Recomand folosirea suplimentelor glandulare - compuşi de acizi nucleici izolaţi din organe animale degresate şi deshidratate - în combinaţie cu alte substanţe nutritive, pentru a echilibra şi susţine glandele endocrine din organism. Studiile au arătat că suplimentele glandulare pot compensa carenţele, asigurând substanţe nutritive organului uman corespunzător celui animal din care provine. De exemplu, suplimentele din pancreas bovin duc acizi nucleici direct la nivelul pancreasului uman. Creşterea nivelului de acizi nucleici dintr-un organ reface capacitatea de funcţionare a acelui organ. Căutaţi aşadar pe eticheta produsului "pancreas bovin", de exemplu, sau "inimă bovină".
Vitamina E
Formula de multivitamine pe care o luaţi include cu siguranţă şi vitamina E, dar s-ar putea să doriţi să luaţi cu regularitate cantităţi suplimentare. Vitamina E inhibă formarea acizilor atunci când consumaţi proteine şi chelează acizii, astfel încât organismul să-i poată elimina.

Ea întăreşte imunitatea şi capacitatea de apărare a organismului faţă de toxinele din mediu. Vitamina E participă la contracararea declinului treptat al proceselor metabolice, care apare odată cu vârsta - este eficace nu doar în încetinirea procesului de îmbătrânire, ci şi la prevenirea kilogramelor în plus nedorite (temuta "lăbărţare la vârsta de mijloc"). în studiile de laborator, animalele care au primit vitamina E au trăit mai mult decât celelalte.
Vitamina E are o listă lungă de efecte benefice, dar cea mai importantă pentru diabetici este capacitatea sa de a ameliora sensibilitatea la insulina. Dr Evan Shute a anunţat că la un sfert dintre pacienţii săi cu diabet a fost necesară o reducere de zece unităţi sau mai mult a dozei de insulina după ce aceştia au luat zilnic vitamina E. Aceasta protejează organismul de hiperglicemia cronică şi poate vindeca sau ţine sub control multe afecţiuni renale, protejează vederea, păstrează pielea sănătoasă şi preîntâmpină cangrena.

Poate cel mai important lucru, atât pentru diabetici, cât şi pentru toţi ceilalţi oameni, este faptul că vitamina E protejează împotriva colilor cardiace. Ea ameliorează circulaţia, aprovizionarea cu sânge a inimii, precum şi capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul. Reduce apariţia cheagurilor, dizolvă cicatricele de pe pereţii interiori ai arterelor, care ar putea să împiedice circulaţia sângelui, şi leagă şi neutralizează acizii de pe pereţii arterelor. Vitamina E ajută inima să folosească mai eficient oxigenul. Dacă vă amintiţi că infarctul poate fi cauzat de cheaguri de sânge sau de o concentraţie scăzută a oxigenului la nivelul inimii, înţelegeţi cât de importantă e vitamina E. într-un studiu efectuat asupra a peste două mii de pacienţi, un grup a primit 400-800 UI de vitamina E pe zi, în timp ce celălalt a primit o capsulă cu ingrediente inactive ca placebo. Ambele grupuri au fost urmărite timp de un an şi jumătate. în acest timp, în grupul care a luat vitamina E s-au înregistrat cu 75% mai puţine infarcturi.

în afară de prevenirea infarctului, vitamina E este benefică şi atunci când se produce un infarct: ca să revenim la cercetările doctorului Shute, el a declarat că pacienţii care suferă un infarct şi au avut suficientă vitamină E în organism au mai multe şanse să supravieţuiască infarctului şi vor avea mai puţin ţesut cardiac afectat. Vitamina E contribuie la prevenirea anginei pectorale şi reduce nivelul colesterolului. Reducând aciditatea în întregul organism, vitamina E previne şi formarea depozitelor de grăsime.
Vitamina E - tocoferol - se găseşte în concentraţie mare în uleiurile vegetale presate la rece, în seminţele şi alunele crude, precum şi în soia. în afară de ceea ce obţineţi din alimente, vă recomand o formulă specială de vitamina E, naturală şi practic fără ulei, într-o tabletă masticabilă, combinată în mod ideal cu cromul şi seleniul, pentru un plus de eficacitate. Vitamina E sub forma uscată este mai bine absorbită decât capsulele clasice, care conţin vitamina E în ulei. Căutaţi forma de "alfa-tocoferol" a vitaminei E, care este cea mai puternică. Luaţi 200 UI de trei ori pe zi.

Vitaminele 6 Şi în acest caz ar fi de dorit ceva mai mult decât formula elementară de multivitamine, în special în ce priveşte vitamina Bi (ti-amina), B3 (niacina) şi B6. Acţiunea vitaminelor B constă în transformarea carbohidraţilor în glucoza necesară obţinerii de energie; ele sunt vitale atât în metabolismul grăsimilor, cât şi în cel al proteinelor. De un interes special pentru persoanele cu diabet, vitaminele B sunt esenţiale pentru o funcţionare normală a sistemului nervos -sunt, poate, cel mai important factor în sănătatea nervilor -, fiind importante şi pentru sănătatea inimii, a pielii, a ochilor şi a gurii, printre multe altele. (Folosirea contraceptivelor orale poate determina o carenţă de vitamine B, astfel că oricine le ia trebuie să ia şi un supliment de vitamine B.)
Printre efectele benefice ale vitaminei Bi se numără stabilizarea apetitului şi îmbunătăţirea digestiei şi absorbţiei alimentelor, în special a amidonului şi glucidelor. Carenţa de vitamină B1 face dificilă digestia carbohidraţilor, ceea ce conduce la acumularea de zaharuri în sânge. Persoanele cu diabet trebuie să ştie că un deficit de tiamină poate duce, de asemenea, la inflamaţia nervului optic, la disfuncţii ale sistemului nervos central, la aritmii şi vătămare cardiacă.

Carenţa moderată este dificil de detectat, iar manifestările sale sunt atribuite, de obicei, altor afecţiuni; printre semne se numără oboseala rapidă, pierderea apetitului, iritabilitatea şi instabilitatea emoţională. Deficitul moderat poate cauza probleme digestive şi de memorie.
Mulţi americani au carenţă de vitamina Bl Principalul motiv constă în pierderea vitaminei prin procesarea alimentelor, în timpul rafinării sau al gătitului, sau chiar prin expunerea la aer sau apă.
Vitamina B3 se prezintă sub două forme: niacina şi nicotinamida. Nicotinamida poate menţine sau îmbunătăţi funcţionarea celulelor beta pancreatice. Ea a dus chiar la vindecarea diabetului de tip 1 la unii pacienţi, atunci când a fost administrată corect în primii ani de la diagnostic. (Urmaţi recomandările de mai jos imediat ce aflaţi că aveţi o problemă.) în cadrul unui studiu de amploare desfăşurat în Noua Zeelandă, peste 20 000 de copii cu vârsta între cinci şi şapte ani au fost investigaţi pentru anticorpii anti-celule insulare pancreatice (CIP), care indică un risc crescut de apariţie a diabetului de tip 1. Cei mai mulţi dintre copiii la care a fost identificat un risc crescut au fost de acord să urmeze tratamentul cu nicotinamida care li s-a oferit, iar în decursul celor şapte ani (în medie), de-a lungul cărora au fost urmăriţi, rata de apariţie a diabetului la aceşti copii a scăzut cu 60%.

Niacina a fost şi ea utilă pentru pacienţii cu un risc crescut de apariţie a diabetului de tip 1. în plus, s-a demonstrat că poate aju-
ta la scăderea în greutate în cazul pacienţilor cu diabet de tip 2, datorită capacităţii sale de a stabiliza glicemia. Aceeaşi proprietate a niacinei este la fel de utilă şi în cazul hipoglicemiei. Mai mult decât atât, niacina ameliorează circulaţia, reduce colesterolul şi ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a celui nervos, precum şi a limbii şi a pielii.
Recomand ambele forme, deşi trebuie să fiţi preveniţi cu privire la "euforia de macină", care apare uneori când se administrează această formă a vitaminei B3. Este, de fapt, un semn bun -semnifică intensificarea circulaţiei sangvine -, dar unii pacienţii o consideră neplăcută.
Luaţi câte 100 mg din fiecare, de trei ori pe zi; aţi putea dori să începeţi cu 25 de mg din fiecare şi să ajungeţi treptat la 100 mg, dacă vreţi să evitaţi reacţia "euforică".

Deficitul de vitamină Be (piridoxină) determină scăderea glicemiei, toleranţă scăzută la glucoza şi lipsă de sensibilitate la insulina. Ea poate să imite, de asemenea, unele efecte secundare ale diabetului, cauzând tulburări nervoase, urinări frecvente şi tulburări vizuale. Vitamina Be este necesară pentru o digestie bună, inclusiv pentru descompunerea şi utilizarea carbohidraţilor şi a glucidelor. De asemenea, ea facilitază eliberarea glicogenului depozitat în ficat şi muşchi, pentru a fi folosit în producerea energiei. Be contribuie totodată la menţinerea raportului optim dintre sodiu şi potasiu, esenţial pentru echilibrul delicat al pH-ului organismului.
Diabeticii tind să aibă o concentraţie mai scăzută de vitamină B6 în organism decât oamenii sănătoşi. Un studiu australian efectuat asupra a 500 de persoane cu diabet a demonstrat nu numai acest lucru, ci şi faptul că diabeticii cu probleme cardiovasculare au o concentraţie şi mai mică de vitamina B6 decât diabeticii în general: vitamina Be intervine în metabolismul colesterolului şi ajută la ţinerea sub control a aterosclerozei. O altă veste bună pentru diabetici este aceea că vitamina B6 poate fi folosită pentru a trata tulburările nervoase, colesterolul crescut şi tulburările cardiace, probleme dentare şi dermatologice. Este, de asemenea, un antiacid puternic.

S-a demonstrat că suplimentele de B6 constituie un tratament sigur pentru diabetul gestaţional; un studiu clinic prezentat în Bri-tish Medical Journal a arătat că femeile gravide care au luat 100 mg de B6 zilnic timp de doar două săptămâni s-au vindecat complet de diabet.
Vitamina B12 poate reduce deteriorarea nervilor cauzată de diabet. Potrivit unui studiu din 1995 publicat în Current Therapeutic Research, durerile şi deteriorarea nervilor provocate de diabet s-au diminuat semnificativ, iar funcţionarea nervilor s-a ameliorat semnificativ la pacienţii care au luat vitamina Bu.
Eu recomand o capsulă de 500 mg de complex B, de trei ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau la masă. Formula mea favorită este combinată cu o serie de plante, între care gura-lupului, rădăcină de ghimbir, hamei, rădăcină de valeriană şi ardei iute, conţinând aproximativ următoarele cantităţi de vitamine B:
. Vitamina B1: 50 mg
. Vitamina B2: 50 mg
. Vitamina B3: 50 mg
. Vitamina B4 sau bitartrat de colină: 50 mg
. Vitamina Bs sau acid pantotenic: 50 mg
. Vitamina B6: 50 mg
. Vitamina B7 sau biotină: 100 mcg
. Vitamina B8 sau inozitol: 50 mg
. Vitamina B9 sau acid folie: 400 mcg . PABA:25mg
. Vitamina B12: 500 mcg

Supliment pentru stimularea pancreasului
Recomand adesea pacienţilor mei o combinaţie de plante plus micronutrienţi, crom, săruri celulare, aminoacizi şi acizi graşi pentru a stimula funcţionarea sănătoasă a pancreasului. Suplimentele glandulare din combinaţie furnizează acizi nucleici care colectează şi transportă ceilalţi nutrienţi direct la pancreas. Plantele curăţă, detoxifică şi revigorează pancreasul, iar în plus stimulează circulaţia, ameliorează digestia şi întăresc alte glande şi organe, inculsiv rinichii, acestea fiind doar câteva dintre numeroasele lor efecte benefice. Dacă sunt folosite cu regularitate, alături de băutura verde şi de legumele verzi, efectul acestor plante poate fi extraordinar: vă poate oferi un pancreas sănătos (şi mult mai mult decât atât), pe viaţă. Ca supliment la tratamentul cu insulina, această combinaţie stimulează toate sistemele fiziologice implicate, mergând până la a ameliora starea prediabetică şi cea diabetică în multe cazuri, ceea ce include scăderea necesarului de insulina, în cele ce urmează, sunt enumerate principalele ingrediente active din plante pe care ar trebui să le căutaţi. Toate au o gamă largă de proprietăţi benefice, dar le vom menţiona doar pe cele de interes pentru diabetici:

. Strugurii-ursului: contribuie la protejarea pancresului, a rinichilor şi a mai multor glande şi ajută la scăderea glicemiei.
. Rădăcina de păpădie: se pare că scade sau stabilizează glicemia (deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili prin ce mecanism) şi este, în general, benefică pentru sănătatea pancreasului.
. Pătrunjelul este un antiacid şi contribuie la scăderea glicemiei.
. Rădăcina de genţiană acţionează în principal la nivelul sistemului digestiv (inclusiv al pancreasului), influenţând apetitul, digestia şi absorbţia substanţelor nutritive. De asemenea, are proprietăţi antiacide. Rădăcina de genţiană are în al doilea rând efecte asupra altor organe, cum ar fi rinichii. Ea ajută la scăderea glicemiei şi poate întârzia şi chiar preîntâmpina apariţia diabetului dificil (cu creşteri şi scăderi spectaculoase, imprevizibile ale glicemiei).
. Frunzele de zmeur scad glicemia şi atenuează inflamaţii le tractului urinar şi ale rinichilor.

. Frunzele de afin conţin compuşi care scad glicemia similari cu cei din planta înrudită, strugurii-ursului. Este una dintre cele mai indicate plante pentru pacienţii cu diabet moderat şi deosebit de benefică pentru cei cu diabet senil - diabetul care apare pe măsura înaintării în vârstă (de obicei, după şaizeci sau şaptezeci de ani), complicat de afecţiuni degenerative în alte părţi ale corpului.
. Frunzele de pulvis {Agathosma betulina) atenuează şi ele inflamaţii le tractului urinar.
. Fructele de palmier pitic contribuie la formarea de ţesut nou §i la refacerea funcţională, inclusiv la nivelul sistemelor afectate de diabet.
. Varecul este util, în primul rând, pentru iodul pe care-l conţine, absorbit din apa de mare. Varecul absoarbe şi o mulţime de alţi nutrienţi esenţiali, între care acizi graşi esenţiali, oligoelemente şi săruri de sodiu şi de potasiu; el conţine cantităţi importante de fier, cupru, magneziu, calciu, potasiu, bariu, bor, crom, litiu, nichel, siliciu, argint, stronţiu, titan, sulfat de vanadil şi zinc. Iodul din varec este crucial pentru o bună reglare a metabolismului, ajutând organismul să ardă excesul de zaharuri şi evitând formarea de depozite de grăsime în urma legării aciziilor rezultaţi din urma metabolismului glucidic. Varecul este un antiacid.

. Alga marină brună - o altă plantă marină - este utilă în obezitate, deteriorare a ţesutului cardiac şi boli cardiace şi în unele afecţiuni renale.
Alte plante care pot ajuta pancreasul sunt rădăcina de lemn-dulce, lucerna, verbina, aloe vera, ginsengul siberian, fructele de cedru şi Caulophyllum thalictroides. Căutaţi o combinaţie a tuturor acestor plante în combinaţie cu următoarele vitamine şi minerale:
Vitamina A: 2 000 UI
Bi: 0,7 mg
B2: 0,75 mg
B3: 5 mg
Vitamina E: 13,5 UI
Acid pantotenic: 6,4 mg
Aminoacid chelat de zinc: 0,9 mg
Aminoacid chelat de magneziu: 35 mg
Aminoacid chelat de mangan: 10 mg
Aminoacid chelat de crom: 0,25 mg
Aminoacid chelat de seleniu: 0,01 mg
Fosfat de calciu: 1 mg
Clorură de potasiu: 1 mg
Sulfat de potasiu: 1 mg
Fosfat de magneziu: 1 mg
Fosfat de sodiu: 1 mg
Siliciu: 1 mg
Luaţi o capsulă de 500 mg de şase ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau la masă. Este foarte bine dacă luaţi aceasta alături de un supliment de multivitamine şi un supliment de vitamine B şi vitamina E.

Suplimentul de susţinere pentru glandele suprarenale

sus sus
Glandele suprarenale produc şi eliberează hormoni de importanţă crucială şi sunt celebre pentru orchestrarea "valului de adrenalină" care pregăteşte organismul în situaţii de urgenţă. în viaţa de zi cu zi însă apelaţi mai frecvent la suprarenale pentru a face faţă stresului decât pentru urgenţe adevărate. Dar, fiindcă suntem supuşi unui stres continuu, din diferite surse (fizice, emoţionale şi psihice, inclusiv stresul reprezentat de alimentaţia inadecvată, de lipsa de exerciţii fizice, de expunerea la toxine externe, de aciditatea în exces a organismului şi de bolile cronice, dar nu numai acestea), ne forţăm suprarenalele, făcându-le să trudească din greu şi, în final, să ajungă la epuizare. Activitatea lor se reduce treptat şi, în cele din urmă, poate să înceteze complet.
în plus, glandele suprarenale accelerează metabolismul şi îmbunătăţesc circulaţia, ambele sisteme suferind atunci când sunteţi supus stresului. Suprarenalele cresc numărul de hematii, asigurând astfel mai mult oxigen celulelor, pentru ca acestea să ardă mai rapid combustibilul şi, de asemenea, cresc aportul de combustibil, stimulând ficatul şi muşchii să elibereze zaharuri în sânge.

Glandele suprarenale, deci, vă furnizează energie. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că prea mult stres duce la o un activism prea mare al acestor glande, ceea ce duce la creşterea glicemiei, apoi la creşterea concentraţiei de insulina şi la rezistenţă la insulina - apoi celulele alfa şi beta pancreatice cedează şi, în cele din urmă, apare diabetul.
Ar trebui să permiteţi suprarenalelor să se mai şi odihnească, reducând stresul cât de mult puteţi. învăţaţi să vă relaxaţi. îngri-jiţi-vă. Dar a trăi în lumea modernă înseamnă a trăi sub stres - iar diabetul este el însuşi extrem de stresant şi stimulează încontinuu suprarenalele -, aşa că trebuie să vă menţineţi suprarenalele în formă maximă pentru a putea face faţă stresului cât mai bine posibil. Vă puteţi ajuta suprarenalele utilizând o combinaţie de vitamine, minerale, plante, săruri celulare şi extracte glandulare, aşa încât să furnizaţi sistemului adrenergic toate materialele necesare pentru a se păstra în stare bună, minimalizând efectele dăunătoare ale stresului zilnic.

Extractul adenoid suprarenal este o componentă-cheie a acestei combinaţii. El furnizează toate substanţele nutritive necesare pentru a susţine sistemul adrenergic uman, pe care le transportă direct la suprarenale. Un alt ingredient foarte important este acidul pantotenic (vitamina Bs), de obicei sub forma pantotena-tului de calciu. Acidul pantotenic scade dramatic din compoziţia multor alimente în timpul procesării, al gătitului, al congelării şi/sau decongelării. în organism, concentraţia scade odată cu vârsta, fenomen însoţit de o scădere a capacităţii de a face faţă stresului. Studiile pe animale au arătat că la şobolanii hrăniţi cu o dietă săracă în acid pantotenic, glandele suprarenale sunt distruse. Studiile pe subiecţi umani (elaborate după modelul celor pe şobolani) au arătat că dozele foarte mari (de până la o mie de ori mai mari decât doza zilnică recomandată în SUA) administrate zilnic timp de şase săptămâni preîntâmpină absolut toate problemele fiziologice legate de stres, precum şi vătămarea organică rezultată în urma înotului în apă sub 10 grade Celsius.

Eu recomand o combinaţie de susţinere a suprarenalelor, care include unele dintre plantele benefice sau chiar pe toate: rădăcină de lemn-dulce, lucerna, pătrunjel, studeniţă, boabe de ienupăr, fructe de palmier pitic, ardei iute, frunză de echinaceea şi şofran mexican. în sfârşit, căutaţi un produs care să conţină substanţe nutritive în cantităţi aproximativ echivalente cu următoarele:
. Vitamina B2: 0,76 mg
. Vitamina B3: 9 mg
. Vitamina Bs: 100 mg
. Vitamina B6: 0,9 mg
. Extract glandular de suprarenale: 25 mg
. Iod: 60 mcg
. Fosfat de calciu: 1 mg
. Sulfat de calciu: 1 mg
. Fosfat de potasiu: 1 mg
. Sulfat de potasiu: 1 mg
Pentru a preveni simptomele stresului adrenergic, luaţi o capsulă de 500 mg, de trei ori pe zi, cu Suc Verde, cu apă sau la masă. Pentru a reduce simptomele stresului adrenergic, luaţi o capsulă de şase ori pe zi.

Supliment pentru susţinerea tiroidei
Multe dintre complicaţiile diabetului ar putea fi atribuite unei tiroide hipoactive: creşterea în greutate, obezitatea, problemele dentare, colesterolul crescut, afecţiunile cardiace, oboseala şi multe altele. Tiroida reglează rata metabolismului şi cantitatea de energie consumată de acesta. O glandă tiroidă sănătoasă, activă produce hormoni vitali pentru menţinerea unui metabolism normal. Principalii hormoni tiroidieni stimulează activitatea mai multor organe, inclusiv a pancreasului, ţesuturilor şi celulelor.
Tiroida participă, în strânsă colaborare cu pancreasul şi glandele suprarenale, la reglarea nevoilor energetice ale organismului, iar stresul exercitat asupra uneia dintre aceste glande le dezechilibrează rapid şi pe celelalte. Atunci când pancreasul nu funcţionează bine, tidoida va fi foarte suprasolicitată, secătuită de substanţe nutritive şi hipoactivăactivă - şi invers. Prin urmare, în cazul multor oameni, sprijinirea tiroidei cu suplimente este o idee bună. Există mai multe plante care pot ajuta, iar mai jos sunt enumerate componentele benefice care trebuie căutate într-un preparat sub formă de capsulă:

. Varecul este un ingredient-cheie al oricărui supliment destinat tiroidei, datorită conţinutului său de iod. Glanda tidoidă este principalul depozit de iod din organism şi necesită un aport adecvat de iod pentru o bună dezvoltare şi funcţionare, inclusiv pentru producerea hormonului său principal.
. Rădăcina de geţiană ajută la normalizarea activităţii tiroidei, chiar dacă indirect.
. Ardeiul iute stimulează activitatea glandulară şi furnizează vitamine şi minerale importante.
. Alga marină brună, o rudă apropiată varecului, furnizează şi ea iod (şi alţi electroliţi, minerale printre care calciul, mag-neziul şi sodiul), oligoelemente şi săruri tisulare. Ea stimulează funcţia de detoxifiere a sistemului digestiv şi creşte rata metabolismului.
Alte plante cu efect benefic sunt alga roşie Palmaria palmata, splinuţa, rădăcina de guarana, grâul verde şi orzul verde. Căutaţi un preparat care să conţină mai multe dintre plantele de mai sus şi, de asemenea, următorii nutrienţi în cantităţi aproximativ egale cu cele recomandate:

. Vitamina C: 27 mg . Vitamina E: 10,5 UI
. Iod (varec): 300 mcg
. Aminoacid chelat de calciu: 40 mg
. Aminoacid chelat de fier: 20 mg
. Microcomplex de hipofiză bovină: 10 mg
. Micromplex de tiroidă bovină: 10 mg
. Sulfat de calciu: 1 mg
. Clorură de sodiu: 1 mg
. Clorură de potasiu: 1 mg
. Sulfat de potasiu: 1 mg
Luaţi o capsulă de 500 mg de cel puţin 3 ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau la masă.

SUPLIMENT PENTRU SĂNĂTATEA INIMII
Pentru cei care se luptă cu probleme cardiace sau sunt preocupaţi de sănătatea inimii - toţi diabeticii intră într-unui sau celălalt din aceste grupuri - recomand un amestec de plante pentru protejarea inimii:
. Fructele de păducel ar trebui să fie elementul principal al unei astfel de combinaţii; ele au reputaţia a mai bine de un secol de eficienţă împotriva diferitelor forme de boli cardiovasculare. Cercetările de laborator şi numeroase studii clinice efectuate în SUA, dar şi în întreaga lume au demonstrat că fructele de păducel intensifică fluxul sanguin către inimă, îmbunătăţesc circulaţia, reduc tensiunea arterială, intensifică metabolismul enzimatic în muşchiul cardiac (rezultând mai multă energie), normalizează frecvenţa şi ritmul bătăilor inimii şi măresc eficienţa utilizării oxigenului la nivelul inimii. Pot fi utile în tratarea anginei şi a aterosclerozei. (Merită de remarcat faptul că fructele de păducel par să acţioneze sinergie cu degetariţa, iar utilizarea amândurora poate determina scăderea importantă a cantităţii de degetariţa necesară).

Date fiind toate aceste beneficii - şi reputaţia solidă de a fi practic lipsit de efectele secundare negative -, este de înţeles de ce fructele de păducel sunt atât de utilizate în alte ţări. De mirare este faptul că nu beneficiază de atenţia cuvenită şi în cercurile medicale tradiţionaliste din SUA. . Ardeiul iute acţionează ca stimulent, asigură transportul celorlalte ingrediente active din amestec şi ajută la activarea lor. în plus, conţine substanţe nutritive importante pentru sănătatea sistemului circulator. Ardeiul iute şi fructele de păducel, luate împreună, îşi amplifică reciproc efectele, aşa că este bine să le căutaţi împreună. . Talpa-gâştii este folosită pretutindeni în lume ca tonic cardiac. Ea scade tensiunea arterială, previne spasmele vaselor de sânge şi este calmantă, acţionând ca relaxant. Talpa-gâştii normalizează funcţionarea inimii în general - de exemplu, calmează palpitaţiile. Este benefică şi pentru circulaţie. Talpa-gâştii acţionează cel mai bine atunci când este folosită împreună cu alte plante cu activitate asemănătoare.
. Frunzele de rozmarin sunt bogate în minerale precum calciul, magneziul, fosforul, sodiul şi potasiul, necesare inimii (dar şi nervilor) pentru a funcţiona corespunzător. La fel ca talpa-gâştii, frunzele de rozmarin acţionează mai bine în combinaţie cu alte plante.

. Varecul reduce aciditatea, scade tensiunea arterială şi asigură substanţe nutritive esenţiale, care îmbunătăţesc eficienţa amestecului de plante.
între alte ingrediente benefice care trebuie avute în vedere se numără făina de hrişcă, Cimicifuga racemosa, rutina, menta, rădăcina de lemn-dulce, acerola, rădăcina de genţianâ, usturoiul, sfecla roşie, gura-lupului, pătrunjelul, măcrişul-de-baltă şi usturoiul, în plus, pentru a furniza inimii un suport nutriţional, aveţi în vedere vitaminele, mineralele, preparatele glandulare şi sărurile celulare în cantităţi aproximative egale cu cele de mai jos:
. Vitamina A: 2000 UI
. Vitamina B1: 10 mg
. Vitamina B2: 3 mg
. Vitamina B3: 4,5 mg
. Vitamina B6: 5 mg
. Vitamina B12: 0,05 mg
. Vitamina D: 50 UI
. Vitamina E: 400 UI
. Acid pantotenic: 15 mg
. Acid folic: 0,02 mg

Biotină: 0,01 mg
Colină: 50 mg
Inozitol: 8 mg
PABA: 5 mg
Aminoacid chelat de calciu: 30 mg
Aminoacid chelat de fier: 20 mg
Aminoacid chelat de magneziu: 30 mg Aminoacid chelat de mangan: 10 mg Aminoacid chelat de zinc: 10 mg Aminoacid chelat de seleniu: 2 mg Aminoacid chelat de potasiu: 5 mg Aminoacid chelat de cupru: 0,06 mg Aminoacid chelat de crom: 0,02 mg Extract integral de suprarenală bovină: 10 mg Extract integral de splină bovină: 10 mg Extract integral de timus bovin: 10 mg Microcomplex de ţesut arterial bovin: 10 mg Fosfat de calciu: 1 mg Fosfat de magneziu: 1 mg Fosfat de fier: 1 mg Fosfat de potasiu: 1 mg Siliciu: 1 mg
Luaţi o capsulă de 500 mg de trei ori pe zi cu băutură verde, cu apă sau la masă.
Formula pentru ficat
Complexul de plante de mai jos este benefic pentru toate organele cu rol de filtru, în primul rând pentru ficat, dar şi pentru rinichi, plămâni şi piele. El curăţă, purifică şi detoxifică aceste organe şi sângele. Folosiţi-I ori de câte ori aveţi nevoie să vă detoxi-ficaţi în urma hiperacidităţii sau pentru a ajuta organismul pe durata recuperării în urma oricărei afecţiuni (de exemplu, diabetul). Va acţiona cel mai bine în combinaţie cu acizii graşi esenţiali, germenii de soia şi formula de susţinere a pancreasului.

. Păpădia ajută organismul să elimine acizii şi microroga-nismele nocive.
. Trifoiul roşu singur ajută la detoxifierea şi purificarea sângelui şi a organelor (precum ficatul) care îl filtrează; în combinaţie cu varecul, stillingia şi rădăcina de brusture formează un puternic purificator al sângelui.
. Scoarţa de cruşin influenţează tractul gastro-intestinal.
. Rădăcina de lemn-dulce, rădăcina de brusture şi rădăcina de sarsaparilla au proprietăţi întăritoare şi tonice generale asupra ficatului, având şi proprietăţi stimulatoare.
. Rădăcina de Mahonia aquifolium şi Zanthoxylum america-num au o acţiune benefică asupra glandelor de la nivelul mucoaselor, diminuând aciditatea şi, astfel, reducând producţia de mucus necesar pentru legarea acizilor ca mecanism protector, şi stimulează o gamă impresionată de activităţi fiziologice şi metabolice vitale.
Trebuie să aveţi în vedere, de asemenea, extractul de ficat bovin, rădăcina de măcrişul-calului, seminţele de {elină, echina-ceea, ardeiul iute, rădăcina de ignamă sălbatică, scoarţa de drăcilă, sfecla roşie, pătrunjelul şi hameiul. în plus, căutaţi o formulă care include următoarele vitamine, minerale şi săruri celulare în aproximativ următoarele doze:

. Vitamina B3: 3 mg
. Vitamina B6: 0,3 mg
. Vitamina B12: 0,0006 mg
. Acid pantotenic: 2 mg
. Calciu: 500 mg
. Iod: 0,0225 mg
. Aminoacid chelat de zinc: 5,5 mg
. Aminoacid chelat de mangeziu: 4 mg
. Clorură de potasiu: 2 mgC
. Sulfat de calciu: 2 mg
. Fosfat de magneziu: 2 mg
. Sulfat de sodiu: 2 mg
. Siliciu: 2 mg
Luaţi o capsulă de 1 000 mg de şase-nouă ori pe zi, cu băutură verde, cu apă sau la masă.

PLANTE PENTRU DIABET Şl SIMPTOMELE CORELATE
Acestea pot fi incluse în băutura verde, în capsulele combinate sau pot fi consumate ca atare, urmând instrucţiunile din prospect, în esenţă, toate simptomele enumerate aici se datorează unei producţii excesive de acid în organism; aceste plante combat în general hiperaciditatea. Pentru a stabili ce plante ar fi cele mai utile în cazul dumneavoastră, alegeţi-le pe acelea care se adresează simptomelor care vă supără şi căutaţi o capsulă ce combină o parte din ele sau pe toate. Cantităţile exacte sunt mai puţin importante decât găsirea plantelor potrivite.
Plantă
Frunze de afin
Tabel sinoptic al plantelor medicinale
Peumus Boldus
Hydrastis Canadensis

Efecte benefice asupra organismului
Ajută la ameliorarea controlului glicemiei la diabetici, reduc trigliceridele, întăresc capilarele, protejează de ateroscleroză şi blochează acţiunea bacteriei Escherichia coli.
Tratează indigestia, protejează ficatul de acizii metabolici, are proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene.
Lecitină
Are proprietăţi antifungice şi antibacteriene şi ajută la neutralizarea acizilor sistemici în intestine, sânge şi ţesuturi.
Poate scădea colesterolul, poate proteja ficatul de acizii produşi în urma metabolizării glucozei.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai